Varmista ainakin nämä asiat – ja itsellesi hyvä loma - Oma raha - Ilta-Sanomat

Varmista ainakin nämä asiat – ja itsellesi hyvä loma

Matkatoimistoja menee ajoittain nurin, eikä lomamatkan peruuntuminen ole harvinainen tapaus. Suurimmilta mieliharmeilta voi kuitenkin suojautua – ainakin jonkin verran. Katso, mitä kannattaa tarkistaa ennen matkan varaamista, jos haluaa ainakin rahansa takaisin.

12.9.2011 17:45 | Päivitetty 12.9.2011 17:45

Bulgariassa parhaillaan paluulentoa odottelevat Alma Tourin Bulgarian-matkalaiset eivät ole ensimmäisiä, joiden loma pitenee vastoin omaa tahtoa.

Suurten matkanjärjestäjien tilauslentoja on peruttu muutaman vuoden välein. Pieniä matkatoimistoja joutuu konkurssiin vuosittain, jolloin niiden jo myydyt matkat jäävät toteutumatta.

Matkatoimiston maksukyvyttömyys voi selvitä matkalaisille karulla tavalla. Kun Töölön matkatoimisto joutui konkurssiin, sen järjestämällä matkalla olleet lomalaiset potkittiin ulos hotellista lomakohteessa.

– Hotellit ja muut huolehtivat aika hanakasti omista rahoistaan, ja matkustajat jäävät kakkosasemaan, valmismatkayksikön päällikkö Petteri Lehtonen Kuluttajavirastosta kertoo.

– Jos huoneita ei ole maksettu, huumoria ei monesti löydy hotellinkaan puolelta.

Lista paljastaahasarditoimiston

Matkatoimiston luotettavuuden voi tarkastaa Kuluttajaviraston ylläpitämältä valmismatka.fi-sivustolta. Sieltä näkee, onko yritys huolehtinut Kuluttajavirastolle maksettavasta vakuudesta, josta korvataan matkatoimistojen asiakkaille mahdolliset perumiset.

Listalla on nyt kymmenkunta yritystä, joiden vakuus ei ole riittävä tai lainkaan voimassa. Silloin asiakas ei välttämättä saa rahojaan takaisin, vaikka lomamatka ei toteutuisi ollenkaan.

Alma Tourin ”OK” muuttui varoituskolmioksi viime viikolla, kun sen Kuluttajavirastolle maksama vakuus vanheni.

Majoitus korvataan,vakuutusta ei

Jos pakettimatka perutaan ennen kuin se ehtii edes alkaa, koko paketin hinnan saa takaisin. Siis jos matkatoimisto on huolehtinut asioistaan. Luottokortilla matkansa maksanut voi kysellä korvausta Kuluttajaviraston sijaan myös luottoyhtiöstä.

Korvauksia tulee myös, kun pakettimatkaan kuuluva paluulento viivästyy. Matkatoimiston vakuudesta korvataan majoituskulut ja kuljetus kotiin.

Kaukomaille juuttunut voi saada rahat takaisin myös viisumin pidennyksestä. Kuluttajaviraston Petteri Lehtosen mukaan korvauspäätöksiä tehdään tilanteen mukaan.

Matkavakuutusta vakuus sen sijaan ei kata, vaikka sitä joutuisi jatkamaan paluulennon puuttumisen takia. Monet vakuutusyhtiöt suostuvat kuitenkin pidentämään vakuutuksen voimassaoloa maksutta.

Korvaukset tulevat siitä paketista, jonka on maksanut. Omatoimisesti kohteesta varattu retki tai kurssi on siis menetettyä rahaa, jos matkalle ei pääsekään.

Hyvitystä ei saa myöskään palkoista, jotka menettää kököttäessään tuhansien kilometrien päässä työpaikasta. Sama pätee lomasuunnitelmien äkillisen muuttumisen mahdollisesti aiheuttamaan mielipahaan.

Riskeistä nauttivalle on myös vaihtoehtoja, joissa on voiton mahdollisuus. Jos matkanjärjestäjän valinnassa haluaa pelata varman päälle, valitsee Kuluttajaviraston listasta ok:lla merkityn firman. Vaikka lomasuunnitelmien äkillisen muuttumisen mahdollisesti aiheuttamaa mielipahaa ei kukaan korvaakaan, ainakin lennot ja majoitus järjestyvät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?