11 asiaa – nämä ärsyttävät eniten töissä - Oma raha - Ilta-Sanomat

11 asiaa – nämä ottavat päähän töissä

Ärsyttävät pomot tai työtoverit eivät ole suurin harmituksen aihe työpaikoilla. Moni muu asia ottaa töissä päähän paljon enemmän, paljastaa tuore amerikkalaistutkimus.

7.9.2011 15:19 | Päivitetty 7.9.2011 15:27

Työntekijöiden tyytyväisyys työpaikkoihinsa on tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heikentynyt. Nyt 83 vastaajista oli tyytyväisiä työhönsä, kun aiemmin peräti 90 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä, kertoo verkkolehti Huffington Post. Kyselytutkimus tehtiin muutama viikko sitten.

Taustalla on lehden mukaan työllisyyden huono kehitys viime aikoina. Työnantajan markkinat mahdollistavat etujen ja työolojen heikentämisen, samalla kun yritykset leikkaavat kustannuksia.

Tutkimuksen mukaan tyytymättömyyden kasvu voi johtua myös siitä, että työllisyystilanteen heikentyessä tyytymättömät työntekijät eivät voi vaihtaa työpaikkaa yhtä helposti kuin aiemmin.

Valtaosa työntekijöistä on jotakuinkin tyytyväisiä työoloihin ja työtovereihin. Eniten työntekijöitä ärsyttävät stressi ja  terveydenhuollon etuisuuksien leikkaukset. Yhdysvalloissa terveydenhuolto sairausvakuutuksineen liittyy useimmiten työsuhteeseen.

Ärsyttävyyksien lisäksi tutkimus selvitti myös pelkoja. Sen mukaan potkujen pelko on noussut Yhdysvalloissa kaikkien aikojen korkeimmalle tasolleen. 30 prosenttia työntekijöistä pelkäsi joutuvansa irtisanotuksi.

Virallinen työttömyysaste on Yhdysvalloissa 9,1 prosenttia, mutta julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan todellisuudessa peräti 16,2 prosenttia työikäisistä amerikkalaisista on työttömänä.

Nämä kymmenen asiaa ärsyttävät eniten työpaikoilla:

1. Eniten työntekijöitä ärsyttää työn aiheuttama stressi. 34 prosenttia vastaajista pitää sitä työn ikävimpänä puolena. Määrä on lisääntynyt kolmessa vuodessa. 

2. Toiseksi eniten työntekijöitä harmittavat puutteet ja heikennykset työnantajien tarjoamissa terveydenhuoltoetuuksissa. Tätä mieltä on 30 prosenttia vastaajista. Tämä on asia, jonka suhteen tyytymättömyys on kasvanut eniten. Kolme vuotta sitten samaa mieltä oli 11 prosenttia vastaajista.

3. Palkan suuruus tai todellisuudessa pienuus on seuraavaksi suurin harmituksen aihe. Sitä mieltä on 30 prosenttia vastaajista. 

4. Eläkepolitiikka ja -säännökset ärsyttävät 28 prosenttia vastaajista. Yhdysvalloissa eläke on yleensä maksu- eikä etuusperusteinen eli sen suuruus riippuu suoraan sijoitusten tuotosta toisin kuin Suomessa.

5. Ylenemismahdollisuudet eivät aina ole hääppöiset, mikä suututtaa 26 prosenttia vastanneista. Harmin aihe on lisääntynyt seitsemän prosenttiyksikköä kolmessa vuodessa. 

6.  Tyytymättömyys lomien määrään aiheuttaa närää 20 prosentin mielessä.

7. Liian vähäinen palaute ja tunnustuksen saaminen työpanoksesta harmittaa 19 prosenttia vastaajista.

8. Pelko työpaikan menetyksestä kaivertaa 18 prosentin mieltä.

9. Liian rankka työ on suurin ärsytyksen aihe 17 prosentilla. Määrä on kasvanut useamman prosenttiyksiön kolmessa vuodessa. 

10. Huonot välit esimieheen harmittavat 12 prosenttia työntekijöistä.

11 .Työn aikatauluun liittyvien joustojen mahdollisuus tai niiden puute riepoo monia. 12 prosenttia työntekijöistä pitää tätä ärsyttävänä.

Tyytyväisimpiä työntekijät olivat tutkimuksen mukaan työpaikan fyysiseen turvallisuuteen ja oloihin. Tätä mieltä oli 72 prosenttia vastaajista. Myös suhteet työtovereihin olivat valtaosalla kunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?