Valko-Venäjä ,Turkki, Kuuba ja Vietnam ovat lisänneet kilpailukykyään - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso miten matkailija pärjää eurolla

Euro on nyt entistä kovempi valuutta monessa matkaillumaassa. Katso missä matkalaisen eurot riittävät parhaiten ja miten on käynyt muiden valuuttojen.

31.8.2011 13:20 | Päivitetty 31.8.2011 13:26

Voittiko kukaan Napakymppi-ohjelmassa viikonloppua Minskissä? Jos ei silloin aikanaan, niin nyt jos koskaan matka Valko-Venäjälle kannattaa. 

Valko-Venäjän ruplan kurssi on IS Matkan selvityksen mukaan muuttunut suotuisimmin viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vuosi sitten yhdellä eurolla sai 3 800 ruplaa, nyt yli 7 000 ja mustassa pörssissä jopa 1 1000.

Turkissa euron ostovoima on noussut 31 prosenttia, Kuubassa 23 prosenttia ja Vietnamissa 22 prosenttia. (Katso lista laskijoista jutun lopussa.)

Maailmantalouden ongelmat ovat kohentaneet euron ostovoimaa miltei kaikkialla. Iso poikkeus on pieni Sveitsi, jonka frangiin sijoittajat luottavat ja sijoittavat vaikeina aikoina. Rikkaat sveitsiläiset tekevätkin nyt itse ostosmatkoja edulliseen Saksaan.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana Sveitsin frangi on vahvistunut euroon nähden 10 prosenttia. Myös pohjoismaiset kruunut ovat kovia – samoin Unkarin forintti ja Tshekin koruna, mutta siinäpä ne poikkeukset sitten olivatkin. (Katso lista nousijoista jutun lopussa.)

Valko-Venäjäon toista maata

Ylivoimaisesti eniten asemaansa on kuitenkin parantanut Valko-Venäjä – tuo unohduksiin jäänyt Itä-Euroopan kolkka, joka devalvoi valuuttaansa alkukesästä. Siellä turisti törmää samanlaisiin hintahulluuksiin kuin takavuosien Neuvostoliitossa.

Suomalais-valkovenäläisen kauppakamarin puheenjohtajan Juha Hämäläinen mukaan tuontihinnat ovat nousseet, mutta paikalliseen tavara- ja palvelutuotantoon inflaatio ei ole vielä lyönyt läpi koko voimallaan. 

– Ravintolat ja hotellit ovat edelleenkin hyvin edullisia. 92-oktaaninen bensa maksaa noin 60 eurosenttiä litralta.

Maa kiinnostaamyös investoijia

– Valko-Venäjä on devalvaation jälkeen jopa kiinnostavampi investointikohde kuin aiemmin. Byrokratiaa on purettu ja asioiden hoitoa on tehty helpommaksi, kun yrittäjiä ja investointeja houkutellaan maahan, hän kertoo.

Toisaalta hän muistuttaa, että maahantuovat ja maahan investoineet yritykset ovat tehneet huonompaa tulosta devalvaation takia. Muun muassa Olvi ilmoitti ruplan devalvoinnin kaventaneen konsernia voittoa.

Hämäläisen mukaan eko-turismiin ja maaseutumatkailuun on kiinnitetty paljon huomiota.

– Valko-Venäjä on erittäin kaunis ja luontoa on paljon tarjolla. Maa on myös loistava kohde metsästäjille. Lisäksi kohteen valtti on se, että siellä ei ole moni käynyt.

Valko-Venäjä on avaamassa lähetystöä Suomeen vielä tänä vuonna. Siihen asti viisumi pitää hakea Tallinnan-lähetystöstä, matkatoimistosta tai perillä lentokentältä, jossa se maksaa 60–80 euroa.

Ja tällainen Valko-Venäjä on matkailijan kannalta:

Plussat:

+ Edullinen ja nopea suora lento Helsingistä.+ Edullinen hintataso.+ Halpa bensiini.+ Turvallinen.+ Siisti.+ Ihmiset avuliaita.+ Turisteja ei huijata.+ Kaunis luonto.+ Moni ei ole käynyt, uusi kohde.

Miinukset:

- Viisumi tarvitaan.- Tieliikenne vaarallista.- Jonoja rajanylityspaikoilla.- Kielitaidon puute.- Ei samanlaista tavarapaljoutta kuin meillä on totuttu.- Pääkaupunki vaatimattomampi kuin muualla itäisessä Keski-Euroopassa.

Täällä euro on vahvistunut eniten:

Valko-Venäjä + 89,6 %Turkki + 31,2 %Kuuba + 23,1 %Vietnam + 21,8 %Egypti + 18,4 %Dom. tasavalta + 17,4 %Ukraina + 14,8 %Jamaika + 14,2 %Yhdysvallat + 14,0 %

Täällä euro onheikentynyt:

Sveitsi - 10,4 %Australia - 3,9 %Unkari - 3,9 %Ruotsi - 2,8 %Tshekki -2,7 %Norja - 2,5 %

Lähde: OANDA 28.8.2010 ja 29.8.2011

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?