Nokia-sijoittaja: "Pesen ikkunoita, kun pörssi romahtaa"

Julkaistu:

Suomalaiset piensijoittajat kahmivat Nokian osakkeita alkuvuonna hurjaan tahtiin. Kaikki halusivat Nokian omistajiksi. Sen jälkeen Nokian osakkeen arvo on romahtanut – puoleen entisestä. Taloussanomat selvitti, miltä sijoittajista nyt tuntuu. Harmittaako? Lue neljän sijoittajan tarinat – yksi harmittelee gurun neuvoja, toinen sanoo keskittyvänsä nyt ikkunoiden pesuun.


Suomalaiset piensijoittavat ostivat viime talvena paljon Helsingin pörssissä noteerattavia osakkeita. Pörssisäätiön tilastojen mukaan etenkin Nokiaa hamstrattiin.

Nykyisin Nokialla on noin 200 000 yksityisomistajaa. Kolme ja puoli vuotta sitten näitä oli vain 123 000.

Kaiken kaikkiaan yli 800 000 suomalaista kotitaloutta omistaa osakkeita ja yli viidennes Helsingin pörssiin listautuneiden yhtiöiden osakkeista on kotitalouksien hallussa.

Monen sijoittajan mielestä alkuvuosi tuntui hyvältä ajalta ostaa osakkeita. Finanssikriisi oli takana ja Euroopan ja Yhdysvaltain velkaongelmista huolimatta talousnäkymät olivat kohtuullisen positiiviset.

Useimpien yhtiöiden tämän vuoden kurssihuippu nähtiin tammi-helmikuussa, jolloin moni piensijoittaja kävi ostoksilla. Sen jälkeen yleinen taloustilanne on mutkistunut ja synkentynyt monelta osin ja kurssit ovat vajonneet.

Esimerkiksi Nokian osake kävi korkeimmillaan helmikuussa 8,40 eurossa. Elokuussa se maksoi 3,40 euroa ja nyt kurssi liikkuu 4 euron paikkeilla.

Seuraavassa neljän piensijoittajan ajatuksia tilanteesta. Osa haastatelluista on halunnut esiintyä tuntemattomina ja heidän nimensä on muutettu.

Juhani: ”Laskumahdollisuus pitää ottaa huomioon”

– Ostin talvella Nokiaa muutaman kerran. Maksoin tuhansien osakkeiden kaupoistani noin 6, 7 ja 8 euroa. Silloin hinta tuntui hyvältä, mutta nyt ostamieni osakkeiden kurssit ovat selvästi tappiolla.

Juhanin mielestä sijoittajan pitää ottaa huomioon kurssien laskumahdollisuus.

– En ole pettynyt. Tiedän, että näin voi käydä. Kaikki, jotka ovat talvella ostaneet, ovat tappiolla. Ei se voi vaikuttaa mitenkään sijoittamiseen, hän sanoo.

Yksi osakesijoittamisen perusasioita on hermojen hallinta.

– Ne, jotka sijoittavat pörssiin, eivät saa hötkyillä.

Juhani on sijoittanut osakkeisiin 18 vuotta. Hän kertoo, että salkun arvo on ”vielä alle miljoona”.

Nokia on Juhanin mielestä houkutteleva ja mielenkiintoinen osake. Vaikka taloustilanne on epävarma, nyt on Juhanin mielestä suuri houkutus lähteä myös ostoksille. Häntä kiinnostavat myös osinko-osakkeet kuten Elisa, Sampo, YIT ja Fortum.

Vaikka osakesijoittaminen on yleistynyt ja elpynyt finanssikriisin jälkeen, Juhani ennakoi, että lisää yksityissijoittajia ei tule markkinoille.

– Päinvastoin. Talouden epävarmuus lisääntyy ja valtiovallan toimet osinkojen ja verotuksen suhteen eivät voi olla vaikuttamatta muuten kuin negatiivisesti, hän sanoo.

Kaisa: ”Minulla kävi huono tuuri”

– Ostin Nokiaa ennen joulua, kun sen hinta liikkui 7–8 euron välillä. Toukokuun lopussa suursijoittaja Erkki Sinkko sanoi aamutelevisiossa, että nyt olisi hyvä aika ostaa Nokiaa ja antaa osakkeita vaikkapa ylioppilaslahjaksi. Menin oitis tietokoneelle ja ostin lisää osakkeita.

Kaisan jälkimmäisen oston aikoihin osakkeen kurssi oli vajaa 6 euroa.

– Samana päivänä Nokia antoi tulosvarotuksen ja kurssi romahti.

Kaisaa kiukutti, että hän uskoi luottamansa sijoitusgurun neuvoon.

– Jos olisin ostanut myöhemmin, olisin saanut paljon paremman hinnan.

Nokioihin Kaisa laittoi pari tuhatta euroa.

Kaisa miettii, kannattaisiko ostaa lisää Nokiaa tai muita osakkeita, sillä jokseenkin kaikki osakkeet ovat nyt halvempia kuin vaikkapa talvella.

Häntä kiinnostaa myös nopea kauppa, jossa on mahdollisuus hyötyä osakekurssien heilunnasta. Hän miettii, voisiko irrottaa sitä varten vaikkapa parin tuhannen euron ”pelirahan”.

– Riskinsä siinä toki on, hän myöntää.

Kaisa on sijoittanut osakkeisiin noin 15 vuotta ja hänellä on osakkeissa kymmeniätuhansia euroja. Vuosien varrella on tullut voittoja, mutta myös pettymyksiä.

– Biotie Therapies on kiinnostava firma ja ostin sitä, kun se oli kallis, ja ostin myöhemmin hinnan pudottua vielä lisää. Sijoitukseni arvo on romahtanut varmaan 70 prosenttia.

Kaisa kertoo olevansa aika impulsiivinen sijoittaja. Hän on miettinyt, että ei välttämättä kannata odottaa korkeinta mahdollista hintaa ennen kuin myy osakkeen, sillä ajoitus on erittäin vaikeaa.

– Olen ajatellut, voin kylmästi myydä, kun osake on noussut ostohinnasta 30 prosenttia, vaikka nousu näyttäisi jatkuvankin.

Matti: ”Ehdin myydä Nokiat, ennen kuin Elop pilasi kurssin”

Matti on sijoittanut 40 vuotta ja hänellä on ollut Nokiaa salkussaan useaan otteeseen. Enää hänellä ei yhtiötä ole.

– Ehdin myydä Nokiani, ennen kuin uusi toimitusjohtaja Stephen Elop ehti pilata kurssin, hän kertoo.

Enää Nokia ei Mattia kiinnosta, koska yhtiö on vaikeasti arvioitava. Nokia on hänestä nyt ”tupla tai kuitti” -osake, jolla voi toki olla myös kovat nousut edessä.

– Monen muun yhtiön osakkeissa on odotettavissa varmempaa kurssinousua ja vähemmän riskiä.

Euroopan ja maailmantalouden tilanteen takia Matti ei aio lähiaikoina ostaa osakkeita. Epävarmassa tilanteessa ostamisessa on hänen mielestään olennaista, miten kauan osakkeita aikoo pitää.

– Ihan ykkösvuosien tähtäimellä ei nyt kannata ostaa.

Matti arvioi, että Nokian suosioon piensijoittajien salkussa liittyy kansallistunnetta ja isänmaallisuutta. Hän muistuttaa, että vaikka Nokia on toistaiseksi suurin tähti, pienempiä tähtiäkin on aika leveällä rintamalla. Hänestä ympäri maailman toimivat Kone, Metso, Konecranes ja Cargotec ovat hyvin varteenotettavia ostettavia.

Antti Jylhä: ”En enää sijoita teknologiayhtiöihin”

Oulun osakesäästäjien puheenjohtaja Antti Jylhä on jättänyt sijoittamisen Nokiaan ja teknologiaosakkeisiin jo vuosia sitten.

– Olen oppirahani maksanut.

Pörssissä on Jylhän mielestä paljon muitakin hyviä sijoituskohteita. Häntä kiinnostavat esimerkiksi Kone, Fiskars, Nokian renkaat ja UPM. Nokia ei ole ollut kovin hääppöinen osingonmaksaja, mutta sen sijaan vaikkapa Fiskars on maksanut hyvin osinkoa.

Jylhä suosii yhtiöitä, joiden toimintaa hän voi ymmärtää ja jopa ostaa itse niiden tuotteita.

– Jos Fiskarsin kirveet tai Olvin olut miellyttävät, yhtiöitä voi tukea ostamalla niiden tuotteita. Voi myös olla, että muutkin pitävät niiden tuotteista, hän kuvaa.

Samalla perusteella voi ostaa vaikkapa Keskon osakkeita ja käydä yhtiön kaupoissa.

– Olen välillä sanonut, että jos sähkön hinta harmittaa, osta Fortumin osakkeita ja hyödy siitä, Jylhä sanoo.

Vaikka taloustilanne riepottelee pörssiä, osakesijoittaminen on Jylhän mielestä paljon järkevämpää kuin vaikkapa lottoaminen tai raviveto. Siinä ansaintatodennäköisyys on selvästi suurempi kuin rahapeleissä.

Suursijoittaja Erkki Sinkko on rikastunut laittamalla pieniä summia hissukseen eri yhtiöihin. Jylhän mielestä tämä on hyvä strategia.

– Voi ottaa pienen summan palkasta ja ostaa silloin tällöin osakkeita, hän neuvoo.

Jaakko Ravald: ”Pesin ikkunoita, kun kurssit romahtivat”

Espoon-Kauniaisten osakesäästäjien toiminnanjohtaja Jaakko Ravald ei ole vielä tänä vuonna ostanut Nokian osakkeita.

– Valitettavasti, hän sanoo.

Hänellä yhtiö on ”voimakkaassa seurantalaatikossa”. Vaikka yhtiön perusliiketoiminta on kunnossa, sen kurssi on tullut aika tavalla alas.

– Nokia on oikea yhtiö, sen liiketoiminta on ymmärrettävää ja bisnes kohtuullisen vakaata, Ravald perustelee.

Vaikka Nokia on jo pohjamudissa, Ravald muistuttaa, että on toki mahdollista, että kurssi laskee vielä vaikkapa 80 prosenttia. Hänestä yhtiön osinko alkaa olla houkutteleva.

Ravald arvostaa tasaista ja kasvavaa osingonmaksua ja suosii yhtiöitä, joiden tuotteita voi käsin kosketella ja joiden asiakkaana voi ehkä jopa olla. Häntä kiinnostavat esimerkiksi Metso, Cargotec, Kone, SRV ja YIT.

Ravaldin mielessä pörssissä on nyt ”happy hour”. Toisaalta Euroopan tilanne, jossa poliitikot ovat sotkeutuneet ja sotkettu talouden hoitoon, näyttää tuovan päivä päivältä paisuvia ongelmia, jotka heijastuvat myös yhtiöiden toimintaan ja osakkeisiin.

Hän muistuttaa, että maailma menee kuitenkin aina eteenpäin, eivätkä yritykset ikuisiksi ajoiksi lakkaa investoimasta tai ihmiset kuluttamasta.

Romahduspäiviin Ravald suhtautuu hötkyilemättä.

– Viime aikojen laskupäivinä olen keskittynyt ihan muuhun kuin osakkeisiin. Olen pessyt ikkunoita ja leikannut ruohoa kaikessa rauhassa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin lakot leviävät busseihin, lentokentille ja risteilylaivoille

  2. 2

   Tällaisen sovintoesityksen PAU hylkäsi

  3. 3

   Kommentti: PAU paljasti nyt todelliset korttinsa – meneillään on Suomen kallein järjestösota

  4. 4

   Mihin sinä sijoittaisit 500 euroa juuri nyt? Vastaa Taloussanomien kyselyyn

  5. 5

   PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

  6. 6

   IMF: Suomen talous ei ole tasapainossa vuonna 2023

  7. 7

   Timo Salmisen talon kuluihin uppoaa 2 000 euroa vuodessa – Lintilä harkitsisi kiinteistöveron poistamista autiotaloilta

  8. 8

   Kylie Jenner myy enemmistön Kylie Cosmetics -yrityksestään kosmetiikkayhtiö Cotylle – kauppahinta 600 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – Kuusiston mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki

  10. 10

   Sähköliitto ilmoitti tukilakkonsa PAUlle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: PAU paljasti nyt todelliset korttinsa – meneillään on Suomen kallein järjestösota

  2. 2

   PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

  3. 3

   Näin lakot leviävät busseihin, lentokentille ja risteilylaivoille

  4. 4

   Tällaisen sovintoesityksen PAU hylkäsi

  5. 5

   Osapuolet vastasivat työriidan sovintoesitykseen – PAU hylkäsi

  6. 6

   Timo Salmisen talon kuluihin uppoaa 2 000 euroa vuodessa – Lintilä harkitsisi kiinteistöveron poistamista autiotaloilta

  7. 7

   Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – Kuusiston mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki

  8. 8

   IMF: Suomen talous ei ole tasapainossa vuonna 2023

  9. 9

   Totuus ruokalähetin ”4 000 eurosta kuussa” alkaa valjeta: Kaikki tämä pitää maksaa itse – ja moniko oikeasti pystyy tekemään tällaisen tuntimäärän?

  10. 10

   Kylie Jenner myy enemmistön Kylie Cosmetics -yrityksestään kosmetiikkayhtiö Cotylle – kauppahinta 600 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Annin perheen uuden kodin seinästä löytyi outo läikkä – sitten kylmiön takaa paljastui jotain painajaismaista

  2. 2

   Kommentti: PAU paljasti nyt todelliset korttinsa – meneillään on Suomen kallein järjestösota

  3. 3

   Yksi kuva kertoo: Näin kävi diesel- ja bensa-autojen hinnoille Suomessa – kannattaako dieseliä enää ostaa?

  4. 4

   Toivo Sukari tuli avaamaan kohutun Ideaparkin – avajaishetkellä asiakkaita vain kourallinen

  5. 5

   Työriitaan ei ratkaisua: Postilakko jatkuu, tukilakot käyntiin – näin ne alkavat näkyä

  6. 6

   Lämpöpumppufirmat paljastavat – tässä ovat 10 suurinta potutuksen aihetta

  7. 7

   Totuus ruokalähetin ”4 000 eurosta kuussa” alkaa valjeta: Kaikki tämä pitää maksaa itse – ja moniko oikeasti pystyy tekemään tällaisen tuntimäärän?

  8. 8

   PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

  9. 9

   Näin lakot leviävät busseihin, lentokentille ja risteilylaivoille

  10. 10

   Liisa ja Arttu aloittivat asuntosijoittamisen parikymppisinä – ”Laskimme, montako asuntoa tarvitaan, jotta vanhuus on turvattu”

  11. Näytä lisää