Katso ketä köyhyys vaanii nyt

Taantuma voi tasata tilapäisesti tuloeroja – ja vähentää laskennallisesti köyhien määrää. Todellisuudessa yhä usempi joutuisi vaikeuksiin, jos taantuma iskisi. Vaaravyöhykkeessä ovat myös työssäkäyvät. Katso kuka voi pudota pudota köyhyyteen, jos talouden tilanne synkkenee.

27.8.2011 6:02 | Päivitetty 26.8.2011 19:29

Hämmentävää kyllä, lama voi vähentää köyhien määrää. Näin voi käydä pelkästään sen takia, että tuloerot tasoittuvat, kun laman aikana keskitulo yleensä laskee. 

Kun köyhänä pidetään ihmistä, jonka tulot ovat alle 60 prosenttia keskituloista, niin laman aikana aiempaa harvemman tulot jäävät rajan alle.

Euroopan komissio on asettanut tavoitteekseen vähentää köyhien määrää 20 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä.

– Ironista kyllä, tavoite voidaan saavuttaa tekemättä mitään. Lama hoitaa tilanteen, jollei vuoteen 2020 mennessä tule voimakasta nousukautta, tutkimusprofessori Olli Kangas Kelalta toteaa.

Samansuuntaisia tuloksia saadaan, kun köyhyysraja kiinnitetään tietylle tasolle.

Kun tuloja verrataan vuoden 2000 köyhyysrajaan, köyhien määrä on pienentynyt, sillä heidän tulonsa ovat nousseet.

Lama tasoittaatuloeroja

Nousukaudella hyvätuloisten tulot kasvavat nopeammin kuin sosiaaliturvaetuuksilla elävien. Siksi tuloerot kasvavat, kun taloudella menee hyvin.

Vuonna 2008 alkaneen taantuman aikana erityisesti rikkaimmat menettivät omaisuuttaan ja tuloerot pienentyivät hiukan. Pidempää kehitystä katsoessa tuloerot näyttävät silti vakiintuneen tietylle tasolle.

Kyse on kuitenkin vain määritelmistä.

Muun väestön tulot ovat kasvaneet köyhien tuloja nopeammin, joten erityisesti perusturvalla elävät ovat jääneet yhä kauemmas jälkeen.

Eurooppa leikkaapois talouskasvun

– Köyhyyden taustalla väijyvä iso ongelma on pitkäaikaistyöttömyys yhdistettynä nuorisotyöttömyyteen, kansantaloustieteen professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta sanoo.

– Siihen ei riitä pelkkä perusturvan parannus.

Työttömyys koskee ennen kaikkea pääkaupunkiseudun nuoria miehiä.

Tuomalan mukaan perusturvan parannus lievittää tilannetta jonkin verran. Kohtuullinen perusturva saattaa toisaalta tuudittaa ajatukseen, että asiat on hoidettu.

– Tärkeitä olisi saada ihmiset töihin. Siitä seuraa talouskasvu.Tuomalan mielestä pelottavin skenaario on pitkälti jo käynnistetty.

– Jos leikkauspolitiikka edelleen jyllää kautta Euroopan tai maailman, on vaikea nähdä, mistä kasvu tulisi.

Työttömyys kestääisältä pojalle

Matti Tuomalan mukaan 1990-luvun leikkausten synnyttämä pitkäaikaistyöttömyys on alkanut siirtyä sukupolvelta toiselle.

– Se alkaa olla aika hirvittävä tilanne. Kaikki konstit olisi käytettävä pitkäaikaistyöttömyyden hoitamiseen, Tuomala sanoo.

Lama uhkaa lisätä myös työssäkäyvien köyhien määrää. Erityisesti keikka- ja vuokratyötä tekevät ovat heikossa asemassa.

Kankaan tuntuma on, että Suomessa siirrytään yhä hapertuneempiin työsuhteisiin.

– Kun on epävarmat ajat, ja globaalissa taloudessa yleensä on, työnantajat ovat haluttomia sitoutumaan kovin pitkäksi aikaa.

Kankaan mukaan lama koskettaa yleensä hapertuneissa työsuhteissa olevia. Suuret lamat ovat sikäli demokraattisempia, että työpaikan menetys uhkaa myös vakituisessa työsuhteessa olevia.

Suomessa eisyrjäydytä näyttävästi

Kangas on huolissaan nuorten syrjäytymisestä koulutuksesta, työmarkkinoilta ja perhe-elämästä.

Suomessa ei hänen mielestään ole niin mittavaa ja massiivista syrjäytymistä, että siitä tulisi sosiaalinen räjähdysvoima. Englannin kaltaisia mellakoita ei siis ole tulossa.

– Meillä syrjäydytään yksilöllisemmin. Jokainen tissuttelee itsekseen ja kiroilee parhaimmillaan kavereidensa kanssa.

Tuomalan mielestä syrjäytyminen ei ole ollut päättäjien keskeisiä huolenaiheita.

– Vallitsevassa talouspolitiikassa inflaatio on pitkään ollut tärkeä asia. Kun se nousee tietylle tasolle, silloin toimitaan.

– Harvemmin kukaan on esittänyt, että tietty talouspolitiikka laukaistaisiin siinä vaiheessa, kun työttömyys tai köyhyys nousee tietylle tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?