Lupaavasti sujunut työttömyyden lasku uhkaa hiipua, arvioi työministeri Lauri Ihalainen (sd.). Synkempiä näkymiä povaa vientiteollisuutta edustava työnantajapuolen etujärjestö Teknologiateollisuus. Sen mukaan taantuma on todennäköinen ja potkukierros voi alkaa puolen vuoden päästä.
Etujärjestön synkistelyt on kyseenalaistettu, mutta entä jos irtisanomiset todella uhkaavat? Keneltä lähtee työpaikka ensimmäisenä?
– Riippuu siitä, mitkä säännöt pätevät, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöjen SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo.
– Laissa ei ole irtisanomisjärjestystä, mutta ne voivat tulla työehtosopimuksista.
Elomaa kertoo, että joillakin aloilla, esimerkiksi kuljetus- ja logistiikkapuolella, on vanhastaan ollut irtisanomissopimukset, jotka määräävät irtisanomisjärjestyksen.
Hänen mukaansa irtisanomissopimuksissa on otettu huomioon ammattitaito, perhesyyt ja työsuhteen pituus. Sopimusten soveltaminen käytäntöön vaihtelee kuitenkin yrityksittäin.
Järjestys: Vuokratyöntekijät,määräaikaiset, vakituiset
Irtisanomisjärjestys vaihtelee yrityksittäin ja työntekijöittäin yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi samassa yrityksessä määräaikaisen työntekijän asema voi olla vahvempi kuin vakituisen työntekijän, jos määräaikaisen työntekijän työt jatkuvat eikä vakituisella ole tehtävään vaadittua osaamista, sanoo Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle.
Karkeasti irtisanomisten marssijärjestys on tämä: mitä lyhyempi työsopimus, sitä nopeammin loppuvat työt. Ensiksi vähennetään ulkopuolisesta työvoimasta eli vuokratyöntekijöistä. Tämän jälkeen määräaikaisuudet jäävät uusimatta. Viimeisenä lähtevät vakituiset työntekijät.
Irtisanomisjärjestys on kuitenkin karkea. Esimerkiksi vuokratyövoimalla on pyritty helpottamaan yritysten työvoimapulaa irtisanomisten jälkeen.
– Jos on kova syöksykierre, käräjäoikeuksista on tullut tuomioita, että vuokratyövoiman käyttö on ollut sallittua, SAK:n Nikolas Elomaa sanoo.
– Meidän kantamme on ihan selvä. Jos menee muutenkin huonosti, henkilöstön osalta ei mene ainakaan paremmin sen jälkeen, jos vuokratyövoimalla pyritään korvaamaan omaa työvoimaa.
Akavan Helle muistuttaa, että työsopimuslain irtisanomisperusteet määräävät, voidaanko irtisanomisiin ryhtyä.
– Taloustuotannollisten irtisanomisperusteiden tulee täyttyä jokaikisen irtisanottavan kohdalla, eli työn pitää olla vähentynyt.
Vanhin lähtee ensiksi
Työelämässä elää sitkeässä uskomus, että viimeksi yritykseen tulleet joutuvat lähtemään ensimmäisinä, kun potkukierrokset alkavat. Uskomuksella ei ole kuitenkaan lainsäädännöllistä pohjaa.
– Se ei ole juridinen peruste, mutta usein moraalisesti toimitaan niin. Monessa paikassa on edelleen kirjoittamaton sääntö, että on ymmärrettävämpää lähteä purkamaan siitä päästä, josta on viimeksi tullut. Ihmiset kokevat sen oikeutetuksi, SAK:n Nikolas Elomaa sanoo.
– Se ei ole oikeusohje, ja monesti yritykset pistävät ulos porukkaa, joka on ollut pisimpään talossa. Työnantaja saattaa katsoa, että vanhemmilla työntekijöillä ei ole tuoretta osaamista ja kykyä uudistua, mitä nuoremmilla on. Tätä olemme kritisoineet kovasti.
Akavan Minna Helle käyttää kovempaa kieltä. Hänen mukaansa ikäsyrjintä on vallannut suomalaisen työelämän, ja pisimpään yrityksissä olleet saatetaan potkia pihalle ensimmäisinä.
– Se, että irtisanomisia kohdistetaan ikääntyneisiin, on häpeätahra meidän työmarkkinoilla. Kärjistäen voisi sanoa, että katsotaan ikävuodet ja pihalle laitetaan vanhemmasta päästä.
Syyksi Helle luettelee monta syytä: työttömyysputkesta on tullut irtisanomisautomaatti, työnantajat ajattelevat raadollisesti, että nuoret sairastelevat vähemmän ja ikääntyneiden ammattitaito saattaa olla vanhentunutta.
Suojassairtisanomiselta?
Irtisanomisuhan ollessa päällä parhaassa suojassa ovat esimerkiksi raskaana tai perhevapaalla olevat sekä osan työkyvystään työnantajan palveluksessa menettäneet työntekijät. Myös henkilöstön edustajana on hyvä olla.
Työehtosopimuksissa tärkeäksi määriteltyjen työntekijöiden asema on muita parempi.
– Sen määritteleminen ei ole kuitenkaan helppoa ja siinä näkökulmat eroavat aika usein toisistaan, SAK:n Elomaa sanoo.
– Riippumatta työsuhteesta se menee käytännössä niin, että elintärkeät osaajat pyritään pitämään.
Vakituinen työsuhde on lähtökohtaisesti määräaikaisuutta parempi suoja. Aina näin ei kuitenkaan ole. Jos talous pysähtyy kuin seinään ja irtisanomisia on tehtävä, voi määräaikaisuus tarjota paremman suojan kuin vakituinen työsopimus.
– Lainsäädännössä määräaikaisessa ja vakituisessa työsuhteessa olevat ovat samalla viivalla. Mutta määräaikaisia ei periaatteessa voida irtisanoa, Elomaa toteaa.
– Määräaikainen kestää sen mitä määräaikainen kestää, eikä sitä voida irtisanoa taloustuotannollisilla perusteilla.