Ylilääkäri Katja Aktan-Collan: Varokaa makkaraa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ylilääkäri: Varokaa makkaraa

Syöpäyhdistyksen ylilääkäri haluaa herätellä suomalaista makkarakansaa. Runsas makkaransyönti lisää riskiä sairastua syöpään.

2.8.2011 15:22 | Päivitetty 3.8.2011 8:18

Tutkimukset osoittavat runsaan punaisen lihan syönnin nostavan riskiä sairastua suolistosyöpään. Yhtä haitallista on syödä paljon pitkälle jalostettuja lihatuotteita, kuten makkaraa. Varsinainen syöpäpötkö syntyy kärventämällä makkara grillissä nokiseksi, asiantuntija varoittaa.

Suomalainen syö punaista lihaa keskimäärin 200 grammaa päivässä. Kulutus ylittää moninkertaisesti syöpäjärjestöjen enimmäissuosituksen, joka on 300 grammaa koko viikolle, kertoo Helsingin Sanomat.

Punaiseksi lihaksi lasketaan muun muassa nauta, sika ja lammas.

Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Katja Aktan-Collan haluaa keskustelua punaisen lihan suuresta osuudesta ruokavaliossa.

– Runsas punaisen lihan syönti on yhteydessä tilastollisesti merkitsevästi kohonneeseen paksu- ja peräsuolen syövän riskiin. Pitkälle prosessoiduilla lihatuotteilla, kuten makkaralla ja leikkeleillä, on todettu olevan itsenäinen riski, joka ei juurikaan eroa punaisesta lihasta. Tutkimustulosten perusteella suositellaan näiden tuotteiden käytön vähentämistä, ylilääkäri sanoo Taloussanomille.

Grillimakkaraharvinaiseksi herkuksi

Katja Aktan-Collan painottaa, että tietämys ei ole vielä kovin pitkällä siitä, miten runsas lihan syönti vaikuttaa elimistöön.

Asiaa tutkitaan koko ajan lisää, mutta ymmärrys erilaisten ruokien vaikutuksesta ylipäätään on vielä riittämätöntä.

Myös sillä, miten liha on valmistettu, on havaittu olevan vaikutusta todennäköisyyteen sairastua syöpään.

Grillauksen ja erittäin korkeassa lämpötilassa kypsentämisen epäillään muodostavan yhdisteitä, jotka nostavat syövän riskiä.

– Grillimakkaraa kannattaa nykytiedon valossa pitää harvinaisena herkkuna. Mökillä grillataan makkaraa -kulttuurin tilalle voitaisiin miettiä muita vaihtoehtoja. Voisi kuitenkin arvella, että yksi makkara silloin tällöin ei ole vaarallista, Aktan-Collan sanoo.

Monipuolinenruokavalio turvallisin

Ylilääkäri Katja Aktan-Collan korostaa, että kokonaisvaltainen ruokavalio vie turvallisimmille vesille.

– Ruokalistalla pitäisi olla mukana monipuolisesti kaikenlaisia ruokia. Ravinto on niin monimutkainen asia, että on vaikeaa etukäteen arvioida, mitä seurauksia on jonkin tietyn ruoan runsaalla nauttimisella joka päivä.

– Jos ruokavalioon kuuluu suuria määriä punaista lihaa, se saattaa tarkoittaa kuitupitoisten ruokien ja kasvisten osuuden olevan pienempi. Lihan vähentäminen ruokavaliossa tekee tilaa sellaisille ruoille, joiden on todettu toimivan syöpää ehkäisevästi, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?