Pullonkerääjä joutuu maksamaan veroa

Pullonkeruu on melkein oikeaa työtä. Ainakin siitä tienatuista rahoista pitäisi maksaa veroa kuten muistakin ansiotuloista. Tätä mieltä on verottaja.

22.7.2011 11:39 | Päivitetty 22.7.2011 12:26

Jokamiehenoikeuden ja verosäännösten ansiosta metsistä voi poimia luonnontuotteita ja myydäkin niitä eteenpäin, mutta pulloja pois puistoista keräävän on maksettava veroa.

Pullonkeräyksestä saatavat tulot täytyy ilmoittaa verottajalle, koska pullojen kerääminen lasketaan veronalaiseksi ansiotuloksi. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

– Lähtökohta tuloverolaissa on, että kaikki tulo on verotettavaa tuloa, ellei sitä ole erikseen säädetty verovapaaksi. Näin on tehty muun muassa tiettyjen sosiaalietuuksien ja esimerkiksi marjanpoiminnan kohdalla, ylitarkastaja Janne Myllymäki kertoo Taloussanomille.

Verohallinnossa pullonkeräämisen verotussäännöksiä ei Myllymäen tietojen mukaan ole pohdittu muutettaviksi, koska verohallinnossa asiaa "ei ole koettu ongelmaksi".

– Kyllä se taitaa melko harvinaista olla, että joku olisi tällaisen ansiotulon merkinnyt tuloverotukseen. En muista törmänneeni tällaiseen, Myllymäki hymähtää.

Pullonkeräystulot lisätään ansiotuloihin, joiden veroaste määräytyy kokonaisansioiden perusteella. Pienituloisella pullonkerääjällä pullorahat voivat jäädä alle noin 1 200 vuosirajan, jonka saa tienata maksamatta veroa.

– Sitten voisi tietysti ajatella, noin ihan hypoteettisesti, että pullonkeräämiseen liittyvät välittömät kustannukset voisi myös vähentää. Eli jos ostaa uudet ostoskärryt, jotka on hankittu vain tätä tarkoitusta varten, ne saisi sitten vähentää verotuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?