Kesäduunareita vedätetään monilla työpaikoilla

Kesätyöntekijöiden oikeuksia poljetaan monilla työpaikoilla: vähimmäispalkkaa ei makseta tai ylitöitä teetetään ilman korvausta. Pahin tilanne on palvelualoilla.

20.7.2011 12:42 | Päivitetty 20.7.2011 12:44

Kesätyöntekijöiden oikeudet jäävät monilla työpaikoilla toteutumatta. Esimerkiksi palkkaan kuuluvia lisiä ei makseta tai ylitöitä teetetään jatkuvasti ilman suostumusta ja korvausta.

Joidenkin nuorten osalta poiketaan yleissitovan työehtosopimuksen vähimmäistasosta eli palkkaa ei makseta edes minimitasoa.

Ammattiliittojen keskusjärjestöön SAK:n Kesäduunari-infopuhelimeen on tullut alkukesän aikana yhteydenottoja kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Soittoja oli noin 290 kappaletta.

SAK:n, toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n ja akateemisten alojen Akavan yhteinen Kesäduunari-infopuhelin on toiminut toukokuusta lähtien. Tänä kesänä SAK:n palvelupuhelin laajeni keskusjärjestöjen yhteiseksi.

Eniten yhteydenottoja tulee palvelualalla työskenteleviltä kesätyöntekijöiltä.

– Nuorten toivotaan siirtyvän työelämään yhä aikaisemmin. Kuitenkin kesätöissä saadut kielteiset kokemukset ruokkivat negatiivista suhtautumista työelämään. Kannattaa pitää mielessä, että työelämän pelisääntöjen noudattaminen on pitkällä tähtäimellä koko yhteiskunnan etu, infopuhelimen neuvoja Joonas Tutti muistuttaa SAK:n tiedotteessa.

Yhteydenottojen määrän kasvu johtuu paitsi työsuhteiden epäkohdista ja palvelun laajenemisesta myös siitä, että infopuhelin tunnetaan aiempaa paremmin. Kesätöitä on myös enemmän kuin viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?