Töiden tekeminen lomalla ei ole harvinaista. Minkä takia täydellinen rentoutuminen on niin vaikeaa?
– Matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet ja verkkojärjestelmät tekevät helpoksi työasioiden seuraamisen lähes missä tahansa. Yksi puhelin sekä työ- että yksityisasioille lisää riskiä rajapintojen sotkeutumiseen työ- ja vapaa-ajan välillä, listaa työelämän tutkija Anu Järvensivu Tampereen yliopistosta.
Iso osa seuraa työasioita omasta tahdostaan. Velvollisuudentunto tai tunne omasta korvaamattomuudesta saa työntekijän tarkistamaan sähköpostit tai vastaamaan puhelimeen.
Tieto sijaisen puuttumisesta saattaa painaa lomailijaa ja tarpeelliselta tuntuu kasautuvien tehtävien purku jo ennen vapaan päättymistä, jotta töihin palatessa kiire ei olisi niin kova.
Joillain työpaikoilla tapoihin kuuluu, että lomallakaan etäisyys työhön ei ole pitkä.
– Jos töiden tekeminen lomalla kuuluu työpaikan kulttuuriin, yksin on hyvin vaikeaa potkia vastaan. Joissain yrityksissä ilmapiiri voi myös olla niin tukala, että joustamattomuuden pelätään heikentävän asemia seuraavalla yt-kierroksella, arvioi lakimies Heli Ahokas toimihenkilökeskusjärjestö STTK:sta.
– Ahtaalla työelämässä olevilla saattaa tulla tunne tilaisuuksien ohi menemisestä, jos ei ole tavoitettavissa. Kiinnostava mahdollisuus menee jollekulle, joka vastaa puhelimeen, arvelee Järvensivu.
Kaksi viikkoaei riitä
Ahokas huomauttaa, että vaatii luonnetta olla vastaamatta puhelimeen tai torjua työasioissa soittava.
– Harvat pystyvät sanomaan, että ei, en voi auttaa, minä olen nyt lomalla. Sama koskee kännykkään tulevia sähköposteja.
Lomailuhalusta huolimatta ajatukset voivat edelleen junnata työasioissa.
– Tietotyötä tekeville on tyypillistä, että ajatukset askartelevat työasioissa työajan ulkopuolellakin. On vaikeaa pysäyttää jatkuva prosessointi pelkästään työpaikan ovi kiinni vetämällä, työterveyspsykologi Eila Kallio Työterveyslaitokselta toteaa.
Irtautuminen työasioista vie aikaa. Huolettomuuden saavuttamista siirtää työpuheluun vastaaminen.
Lomatunnelman löytäminen on erityisen vaikeaa työntekijälle, joka joutuu pilkkomaan lomansa useammalle jaksolle.
– Tarpeen olisi pitää lomaa vähintään kolme–neljä viikkoa yhteen menoon. Jos lomaputki jää esimerkiksi kahteen viikkoon, ensimmäinen viikko menee todennäköisesti työasioista irtaantumiseen, toinen viikko paluuseen valmistautumiseen, Kallio varoittaa.
Lepo lisäätyötehoa
Jos työntekijä käyttää osan lomastaan työasioihin, seuraukset voivat olla kielteisiä niin työhön palaajalle itselleen kuin työnantajallekin.
– Lomalla toivottavasti rentoudutaan sekä löydetään jotain uutta ja kiinnostavaa. Loma on mielen rakennusta, tulevaisuutta tukevaa aikaa. Sen jälkeen työ nähdään ainakin hetken ajan uusin silmin, Kallio uskoo.
– Etäisyys työhön tuo uusia näkökulmia. Jos oravanpyörästä ei onnistu irrottautumaan, luovuus ja suorituksen taso kärsivät. Lepoa tarvitsee ihan jokainen. Vanhemmiten tämän tajuaa automaattisesti, mutta nuorilta leijonilta tämä pääsee ehkä unohtumaan, STTK:n Ahokas pelkää.
Jakamatontahuomiota läheisille
Työn mukana kuljettamisella lomalle on vaikutuksensa myös lähipiiriin.
– Ajan käyttäminen työasioihin vapaalla ei tee hyvää perheen ilmapiirille. Se voi herättää puolisossa ja lapsissa kiukkua, pettymystä ja mustasukkaisuutta, jos työ vie aikaa yhdessäololta, Kataja-parisuhdekeskuksen toiminnanjohtaja Liisa Välilä sanoo.
Välilä pitää lomaa hyvänä paikkana tarkistaa oma arvojärjestyksensä. Kumpi tulee ensin, työ vai perhe?
– Jokainen kaipaa jakamatonta aikaa ja läsnäoloa läheistensä kanssa, lapset aivan erityisesti. – Lapset ovat kuin tietokoneen kovalevy ja muistavat nämä asiat vielä vuosikymmeniä myöhemmin: sinä puhuit puhelimessa, kun minä tein maailman hienoimman uimahypyn. Jatkuva vanhemman aidon läsnäolon puute kasaa lapsen pettymysten reppua.
Jätä työpuhelintöihin
Miten langan työhön saa kunnolla katkaistuksi loman ajaksi?
– Tehokas konsti on jättää työpuhelin töihin. Toisin kuin monista tuntuu, useimmissa töissä ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa. Kukaan ei kuole. Työntekijän oma terveys sen sijaan loman puuttumisesta saattaa kärsiä, Ahokas painottaa.
Haastatellut toivovat selviä pelisääntöjä loma-ajan yhteydenpitoon.
Ahokas kannustaa työntekijöitä, joiden työpaikalla puurtaminen myös lomalla on normaalia käyttäytymistä, nostamaan lomatyöt yleiseen keskusteluun ja ehkä näin vaikuttamaan asiaan.
Lomalaisen lähestyminen työasialla loukkaa koko perheen yhteistä aikaa, muistuttaa Välilä.
– Jos johonkin työasiaan on pakko lomalla tarttua, kannattaa sopia tarkka ajankohta yhteydenotolle ja valmistaa myös perhe tähän. Silloin kaikki perheenjäsenet eivät joudu olemaan varautuneita siihen, että työpuhelu saattaa keskeyttää loman minä hetkenä hyvänsä.