Vanhemmat lomalla – lapsi viedään päiväkotiin

Päiväkodeissa törmätään nykyisin joskus tilanteisiin, että molemmat vanhemmat ovat lomalla ja lapsi tuodaan silti tarhaan. Syyksi vanhemmat sanovat esimerkiksi, että eihän ole omaa lomaa, jos hoitaa lasta kotona. Moni pienikin lapsi viettää jopa koko kesän omassa tai päivystävässä päiväkodissa.

1.7.2011 6:01 | Päivitetty 4.7.2011 14:59

Juhannuksesta eteenpäin Suomi hiljeni kesän viettoon – mutta vain osittain. Alle kouluikäisistä lapsista 20–35 prosenttia viettää heinäkuuta päiväkodissa.

Monista syistä johtuen – yleensä tietysti vanhempien työssäkäynnin takia – lasten loma jää lyhyeksi. Pieni osa lapsista puurtaa päiväkodissa ilman mitään lomaa. Tarhoissa törmätään harvoin, mutta säännöllisesti tapauksiin, joissa vanhempi tai molemmat ovat lomalla, ja lapsi tarhassa.

Päivähoito on lapselle ”täysipäiväistä työtä", josta lapsi tarvitsee lomaa siinä missä aikuiset töistä. Taloussanomien haastattelemien päivähoidon ammattilaisten mielestä yleisempi ongelma on, että kaikkein pienimmät lapset tuntuvat viettävät lyhimpiä kesälomia.

– Lapsi saattaa olla ensin koko vuoden ja kesän tarhassa ja jatkaa siitä suoraan esikouluun. Pahalta tuntuu, että vielä erityisesti näiden ihan pienimpien vanhempien lomat tuntuvat olevan tiukimmilla. Vanhemmat ehkä opiskelevat ja tekevät kesätöitä tai ollaan työuran alussa, ja lomia voi vaikeampi järjestää. Esikouluikäisten vanhemmilla tuntuu olevan paremmin vapaita, eräs haastateltu sanoo.

"Lapsi tarvitsee lomaa tarhasta"

– Kesällä lähdemme siitä, että lasten lomaoikeutta tuodaan vanhemmille esille. Painotamme, että lapset tarvitsevat hengähdystaukoa päiväkodista. Päätös on kuitenkin vanhempien, eikä siihen ole mahdollisuutta puuttua, Helsingin Vuosaari–Östersundomin päivähoitoalueen päällikkö Jarkko Lahtinen sanoo.

Kyse on Lahtisen mukaan viime kädessä perheiden päätöksistä siitä, mikä heidän mielestään on paras tapa viettää lomaa. Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, kuinka yleistä päivähoitopalveluiden käyttö myös lomien aikana olisi. Asiaa ei tiettävästi ole selvitetty millään taholla.

Ainakin joidenkin päiväkotien henkilöstölle on tuttu ilmiö, että päivystävässä päiväkodissa ”omia” lapsia on suhteessa enemmän kuin kiinni olevien päiväkotien lapsia. Eräs haastateltu lastentarhanopettaja arveleekin, että vanhemmat arastelevat lapsen panemista vieraaseen päiväkotiin jos ei ole aivan pakko, mutta tuttua tarhaa käytetään herkemmin hyväksi.

"Kun kaveritkin ovat tarhassa"

Lastentarhanopettajat ovat törmänneet useisiin tapauksiin, joissa lapsi on päiväkodissa vanhempien viettäessä kesälomaa.

– Näitä on tullut vastaan. Lapsen omista puheista on sitten paljastunut, että vanhemmat ovat lomalla. Tilanteita on sitten pyritty selvittämään, mistä hoitotarve johtuu, vaikka ei vanhemmille tietysti suoraan voi sanoa, että ei saa tuoda lasta hoitoon.

– Härskeimmät tapaukset ovat olleet sellaisia, että vanhemmat ovat kertoneet, että he haluavat myös lomaa. Tai on kerrottu, että lapsi on pidetty päiväkodissa, koska hänen kaverinsakin on siellä.

– On näihin tapauksiin törmätty. Ei voi yleistää tietynlaisiin perheisiin, ihan tavallisia ovat olleet. Joku saattaa kokea, että eihän se ole omaa lomaa, jos hoitaa lasta kotona. Meillä on päivähoidossa tämä kasvatuskumppanuus-malli, eli vanhempiin on läheinen suhde ja asioista puhutaan kyllä suoraan. Mutta eivät he kyllä yleensä varmaan kerro, jos ovat vapaalla, toinen haastateltu sanoo.

Kesälomia pidetään kesä–elokuun välisenä aikana. Voi olla, että jotkut vanhemmat napsivat herkemmin ”omaa lomaa” lomakausien päissä, jolloin oma tuttu päiväkoti on vielä tai jo auki.

Kesähoidolle yleensä järkeviä syitä

Päiväkotien henkilöstö ymmärtää vanhempien perusteitakin: Remonttiprojekteja ajoitetaan usein kesälomilla. Moni aikuinen saattaa lomakauden alkaessa olla niin kuitti, että omia vapaapäiviä on pakko saada yhteisen loman lisäksi.

Päivähoidon ja kasvatusalan ammattilaiset painottavat, että pääsääntöisesti vanhemmat hoitavat lasten vapaita vastuullisesti. Pientä petraustakin on ehkä tapahtunut viime vuosina, kun on herätty subjektiivisen päivähoidon lieveilmiöistä käytyyn keskusteluun.

Tampereen kaupungin päivähoidon palvelupäällikkö Riitta Hannelius korostaa, että subjektiivinen päivähoito-oikeus eli päivähoitolaki takaa todella päivähoito-oikeuden myös kesällä – ja vanhemman loma-aikana.

Hanneliuksen mukaan päivähoidon paikkojen käyttöön kesälomilla puututaan Tampereella, ja vanhempien kanssa ”vakavasti käydään keskustelua jo ihan pedagogisista ja lapsen lomaoikeuteen liittyvistä syistä" perusteista, joiden takia lapsi on kesällä päiväkodissa. Hannelius muistuttaa, että perheiden tilanne on katsottava tapauskohtaisesti.

– Aina ei ole mahdollista pitää lomaa, esimerkiksi opiskelijat tarvitsevat jo perustoimeentulon näkökulmasta kesätöitä.

Vanhemmat eri aikaan lomalla

Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteerin Mirjam Kallandin mukaan herkkä aihe aiheuttaa helposti kauhistuneita ja tuomitsevia tunteita, mutta myös hän haluaa katsoa perheiden tilanteita yksilöllisesti.

– Yleisenä käytäntönä tällaista [päivähoitoa ilman aitoa tarvetta] ei voi tietenkään suositella. Probleemana kesäajan päivähoidossa on vielä se, että ryhmäkokoja voidaan suurentaa ja tutut hoitajat puuttuvat.

– Monille perheille yhdessäolo voi olla itsestäänselvyys, mutta toisilla voi taustalta löytyä monenlaista syytä. Toisaalta monet vanhemmat pitävän lomansa peräkkäin ja pyrkivät pitämään kahdeksan viikon taukoja päivähoidosta. Sekin tuntuu surulliselta, jos ei perheellä ole sittenyhtään yhteistä aikaa.

Syyt päivähoidon palveluiden ”väärinkäyttöön” ovat moninaisia. Joissakin yksittäisissä tapauksessa joillekin lapsille päiväkoti saattaa olla parempi paikka kuin oma koti, Lahtinen ja Hannelius huomauttavat.

Päivystävä päiväkoti vain varahoitoa

Päivystäviin päiväkoteihin siirretään kaikki tietyn päivähoitoalueen kiinni menevien tarhojen lapset. Ryhmissä on paljon toisilleen vieraita lapsia. Tuttua hoitajaa ei välttämättä ole aina paikalla, vaikka oman tarhan henkilöstöä siirtyykin kesäksi varapaikkaan.

Eräs haastateltu kertoo, että päivystävissä paikoissa joudutaan joka kesä selvittelemään tilanteita, joissa lapsi ei tulekaan hoitoon. Varapaikka on otettu varmuuden vuoksi, eivätkä vanhemmat ilmoita vaikka loma järjestyy. Joskus tupsahtaa lapsia, joiden tulosta ei ole edes ilmoitettu. Hoitajien, jotka myös tarvitsevat lomansa, resursointi voi mennä pieleen.

Useissa päivystävissä paikoissa työskennelleen lastentarhanopettajan mukaan työ voi olla raskasta. Lasten hyvinvoinnista huolehditaan kuitenkinpäivystyspaikoissakin, kaikki alalla työskentelevät haluavat painottaa.

– Varsinkin alku voi olla vähän kaoottista. Lapset ja henkilöstö eivät tunne voisiaan. Voi joutua etsimään oikeaa ryhmää. Lapset saattavat vaihtua viikon välein. Ihan pienimpien kanssa voi mennä sitten ihan huutamiseksi.

– Pahin kohdalleni sattunut tapaus oli sellainen, että vierasta lasta ei päivystävästä tarhasta tullut kukaan hakemaan, koska vanhemmat olivat keskellä avioeroprosessia.

– Olosuhteet on täällä olleet joskus kesähelteillä raskaat. Paljon vieraita lapsia, ilmastointi ei toimi, ei ole kunnollista pihaa, jossa olisi varjoa. Suoraan sanottuna ihan helvetillistä, 20 vuotta alalla ollut lastentarhanopettaja täräyttää.

– Kauhein tilanne on sellainen, että lapsi joutuu aloittamaan päivähoidon keskellä kesää, ja ensi kontakti on sitten tämä päivystävä paikka. Sitä yrittää sitten sanoa, että eikö nyt voisi mitenkään siirtää töiden aloittamista, mutta aina se ei onnistu.

** Lainsäädäntö takaa aikuisille sekä vuosiloman että ympärivuotisen päivähoito-oikeuden, mutta ei lapsille viikkoakaan vapaata päiväkodista taivanhemmalle rahallista tukea, jolla varmistaa vapaan järjestäminen.

Näin sujuu lapsiperheen siirtymä lomalle: Älä tunge loman alkuun raskasta ohjelmaa. Keho ja mieli siirtävät stressin työstä lomaan. Lähde vaikka pyöräilemään tai luontoon perheen kanssa. Yhdessä tekeminen ja fyysinen uupumus purkavat tehokkaasti ylivirittynyttä mieltä.

 Ota lapsen mahdollinen kiukku vastaan, se on tärkeää. Jos lapsi valittaa, että kotona on tylsää, se voi olla merkki stressin purkaantumisesta. Lapsi ei osaa ilmaista tunteitaan – kuten ei moni aikuinenkaan – vaan ilmaisee esimerkiksi hellyyden tarvetta marinalla ja kiukuttelulla – kuten moni aikuinen.

Lapsi tarvitsee lomaa ryhmästä. Anna kesällä täysin kahdenkeskistä aikaa. Lapsi nauttii vanhemman yksilöllisestä huomiosta.

Lapsi nauttii vapaasta olosta, esimerkiksi nukkumisesta niin myöhään kuin haluaa. Kannattaa myös vähän pitää kiinni tietyistä rytmeistä, lapset pitävät rutiineista – myös kesällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?