Demari: Uusi hallitus on kiristämässä pikavippilakeja - Oma raha - Ilta-Sanomat

Demari: Pikavippilait suurennuslasin alle

Tuore hallitus aikoo kiristää pikavippejä koskevia lakeja. Muutoksia voi tulla esimerkiksi ikärajoihin ja pikavippien ehtoihin. Asiasta kertoi Uutispäivä Demari.

28.6.2011 9:28 | Päivitetty 28.6.2011 9:32

Uusi hallitus on kiristämässä pikavippejä koskevia lakeja, Uutispäivä Demari kertoo.

– Viime hallituskaudella tehtiin kiristyksiä, mutta selvästikään ei riittävästi. Koko normiston läpikäyminen olisi hyvä tehdä nyt aika pikaisesti, hallitusneuvottelujen oikeuspolitiikan työryhmää vetänyt kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) sanoo Uutispäivä Demarille.

Pikavipit ovat lisääntyneet viime vuodesta yli neljänneksellä. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa pikavippejä otettiin 70 miljoonan euron arvosta, eli yhteensä 321 000 kappaletta.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario haluaisi pikavipeistä nykymuodossaan kokonaan eroon.

– Pikavipeissä on kyse siitä, että hädänalaisessa asemassa olevia ihmisiä kiristämällä saadaan hurjia tuottoja, Sario sanoo Uutispäivä Demarille.

Pikavippeihin liittyvä lainsäädäntö on tarkoitus käydä läpi niin, että esimerkiksi velkojen kasaantumiseen voidaan puuttua.

Yhtenä esimerkkinä on väläytelty niin sanotun positiivisen luottorekisterin perustamista. Siitä pikavippiyritykset ja pankit voisivat katsoa, onko hakijalla velkoja ennestään. Toinen mahdollisuus on niin sanottu markkinahäiriömaksu, jonka avulla pelisääntöjä rikkova pikavippiyritys voitaisiin pakottaa ruotuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?