Keskikesä on vuoden tehokkainta työaikaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Oletko töissä? Nyt on siihen vuoden paras aika

Työpaikat Suomessa hiljenevät juhannuksen jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan keskikesä voi silti olla kaikkein parasta ja tehokkainta työaikaa. Saat tehdä töitä omaan tahtiisi, juuri kukaan ei keskeytä eivätkä palaveritkaan pilaa päivää.

28.6.2011 6:01 | Päivitetty 29.6.2011 8:23

Moni suomalainen aloitti kesälomansa juhannuksena ja useimmat ovat lähiviikkoina lomalla. Verkkoviestintäyhtiö Sopranon kyselyssä, johon vastasi noin 1500 työntekijää, 80 prosenttia ilmoitti lomailevansa heinäkuussa.

Vaikka Suomi ei enää hiljene keskikesällä yhtä totaalisesti kuin ennen, moni toimiala menee käytännössä kiinni. Ura- ja rekrytointiasiamies Timo Tapola Tekniikan Akateemisista sanoo, että useassa yrityksessä ja alalla lähes kaikki liikenne vähenee. Niin myynti kuin ostotkin hiipuvat ja tuotanto supistuu.

Tämä tarkoittaa, että heinäkuussa lukuisalla työpaikalla on hyvin rauhallista. Puhelimet eivät pärise ja sähköposteja tulee vähän. Palavereja, kokouksia ja seminaareja ei pidetä tai niitä on satunnaisesti. Avokonttoreissa on tavallista paljon hiljaisempaa, kun pääosa työkavereista on lomalla.

Jos ilmastointi pelaa, heinäkuu voi asiantuntijoiden mukaan olla mainio aika tehdä töitä. Vanhempi tutkija Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta sanoo, että työskentely keskikesällä voi olla erittäin palkitsevaa. Esimerkiksi asiantuntijatehtävissä kesä voi olla tehokkainta työaikaa.

– Kun työ ei jatkuvasti katkea, ajatusprosessissa pääsee syvemmälle ja saa enemmän aikaan, Ahola sanoo.

Akavan tutkija Ulla Aitta on samaa mieltä.

– Keskittymistä vaativissa toimistotöissä voi todennäköisesti saada paljon parempaa tulosta kuin tavanomaisessa arkitoimistohässäkässä, hän sanoo.

Rentous lisäätehokkuuttaKesä voi Aitan mukaan tarjota tavanomaista leppoisamman ja huokoisamman työrupeaman. Kun päälliköt ovat lomalla, moni saa järjestellä päivänsä tavallista itsenäisemmin ja noudattaa omaa rytmiään paremmin kuin muulloin.

Tapolan mielestä keskikesä voi olla loistava aika etsiä rentoutta työhönsä. Hänen mielestään rentous ei karkota tuottavuutta, ennemminkin päinvastoin. Hän uskoo, että rento työntekijä voi olla tuottavampi kuin hampaat irvessä puurtava ja oravana kipittävä kollegansa.

Ahola huomauttaa, että kesä voi olla hyvää aikaa hoitaa isojakin kokonaisuuksia ja projekteja. Tämä toki edellyttää, että materiaalit on saatavissa ja että työ ei jumiudu siihen, että olennainen yhteyshenkilö on lomalla.

Kesä voi olla myös hyvää aikaa puhdistaa työpöytä rästihommista, joita ei kiireisenä työaikana ehdi saada tehdyksi. Paperit voi kerrankin järjestellä kunnolla ja laittaa arkistot kuntoon.

– Tämä voi olla aikamoinen mahdollisuus sille, joka on heinäkuussa töissä, Tapola sanoo.

Rauhallisina työpäivinä voi myös ehtiä suunnitella syksyä ja valmistella tulevia hankkeita.

Keskikesän työrupeama voi jopa venyttää leppoisaa kesäkautta. Ahola toteaa, että katkos arjesta voi pidentyä, jos vaikkapa kesäkuun lomaa seuraa rauhallinen heinäkuu.

Kesällä löydettyä leppoisaa ilmapiiriä ei pitäisi hukata syksyn tullenkaan.

– Työntekijä voi miettiä, mikä poistaa rentouden talvella. Onko kyse työtehtävien määrästä vai siitä, että työpäivä keskeytyy liian usein, Tapola huomauttaa.

Kansainvälisyys teettäätöitä keskikesälläkinKaikilla aloilla kesä ei ole lokoisa. Matkailu- ja ravintola-alalla kesä on huippusesonkia, mutta myös esimerkiksi rakennuksilla, tietöissä ja puutarhoissa puurretaan tällöin.

Monella työpaikalla väkeä on niin vähän, että töissä olevat ovat erittäin kiireisiä. On esimerkiksi tavallista, että sairaalat sulkevat osastojaan, vaikka kesä ei vähennä sairastumisten tai loukkaantumisten määrää.

Alasta riippumatta kansainvälisyys tarkoittaa usein töitä kesällä. Koska muualla kesälomat painottuvat loppukesään, vienti- ja tuontiyritysten väki ei voi tyystin lähteä lomalle juhannuksen jälkeen. Esimerkiksi monessa muussa Euroopan maassa vasta putsataan pöytiä lomien alla, mikä voi tarkoittaa paljon työtä täkäläisille yhteistyökumppaneille.

Myös EU pitää töissä.

– EU-kokoukset jatkuvat heinä-elokuun vaihteeseen, mikä määrittelee virkamiesten lomia, Aitta sanoo.

Heinäkuu pysyy lomakuunasäiden ja lasten takiaHeinäkuun työnteossa on monta mukavaa asiaa, mutta asiantuntijat eivät usko, että työntekijät alkavat aiempaa enemmän tahtoa lomailla tuolloin.

– Meidän kesäsäämme määrittelee toiveet aika pitkälle, Tapola sanoo.

Ja koulut. Aitta muistuttaa, että perheenjäsenet haluavat yleensä lomailla yhtä aikaa, eikä vanhempien ole mielekästä pitää lomaa elokuussa, kun koulut alkavat kuukauden puolivälissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?