Sinkulla ei hätää? Katso ketä hintojen nousu rokottaa

Julkaistu:

Vaikka hintojen nousu rankaiseekin jokaista suomalaista sadoilla euroilla tänä vuonna, niin osaa väestä rokotetaan muita rajummin. Taloussanomat selvitti, kenen elämä kallistuu eniten. Kuritetaanko lapsiperhettä rankemmin kuin eläkeläistä tai citysinkkua? Katso kuka maksaa laskun. Kovimmilleen hintojen nousu uhkaa kiihtyä kesän aikana, heinäkuussa.


Eläminen kallistui toukokuussa Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 3,3 prosenttia. Jatkossa inflaatio kiihtyy, ja varsinkin palkoilla on kova työ pysyä perässä.

Keskimääräinen inflaatiovauhti ei kuitenkaan kerro kaikkea tavallisen ihmisen rahatilanteesta. Eri ihmiset joutuvat käyttämään tulonsa eri tavoin, joten inflaatiokin puraisee toisia kipeämmin kuin toisia.

Tilastokeskus selvitti Taloussanomien pyynnöstä yksilölliset inflaatiot kuudelle eri perheelle. Kävi ilmi, että eläminen on kallistunut eniten pienituloisilla eläkeläisillä. Inflaatioruletin voittajia taas ovat keskituloiset kaupunkilaissinkut. (Katso taulukoista jutun lopusta, miten hintojen nousu iskee kuuteen erilaiseen asuinkuntaan.)

Vuokralainen
vaihteeksi voitolla


Omistusasuminen on Suomessa suosittua, ja monilla köyhilläkin vanhuksilla on omistusasunto. Kuluneen vuoden aikana se on kuitenkin pääsyyllinen pienituloisten vanhusten 4,1 prosentin inflaatiovauhtiin.

– Tällä hetkellä vuokrahintojen vuosimuutos on selvästi pienempi kuin omistusasumisen. Hoitovastikkeiden hinnat ovat nousseet 5,4 prosenttia ja asuntojen korkokulut peräti 14 prosenttia, Tilastokeskuksen kehityspäällikkö Ilkka Lehtinen kertoo.

– Hoitovastikkeita ovat nostaneet muun muassa kaksi pitkää ja kylmää talvea, jotka ovat tulleet taloyhtiöille kalliiksi. On tullut aurauskustannuksia, lumenpudotuksia, korjaustarpeita ja lämmitysmenot ovat nousseet.

Vaikka vuokralaisen asuminen kallistuukin tänä vuonna vähän, historiallisesti katsoen viisas ei roiku vuokralla.

– Pidempi trendi asumisessa kertoo, että oman asunnon ostaminen inflaatiomielessä kannattaa. Olettaen tietysti, että on töitä ja kyky hoitaa asunnon velka pois, Lehtinen sanoo.

Vaikka asunto olisikin velaton, kansaneläkkeellä tai pienellä työeläkkeellä elävällä tuloista lähes neljäsosa kuluu asumiseen. Ruokaan menee lähes sama osuus, mikä viimeistään tekee eläkeläisen elämästä tänä vuonna suhteessa muita kalliimpaa. Ruuan hinta nousi toukokuussa yli 7 prosenttia vuodentakaisesta.

Eläkeläisten tilannetta helpottaa, jos ei tarvitse autoa. Esimerkkilaskelmissa eläkeläisellä on kuitenkin vähintään vanha kauppakassi, jonka bensakulut ovat nousseet vuodessa 9,1 prosenttia.

Citysinkulla
pienin inflaatio


Ruuan hinnannousu on näkynyt kauppojen hyllyillä, muttei juuri ravintoloissa. Niissä hinnat ovat nousseet vain reilun prosentin. Poikkeuksen muodostaa olut, joka on kallistunut ravintoloissa 13 prosenttia.

Raitis, keskituloinen citysinkku, joka syö tavallista enemmän ulkona, nauttiikin tällä hetkellä pienimmästä, vain 2,6 prosentin inflaatiosta.

– Normaalisti näissä laskelmissa erot eri ihmisryhmien välillä jäävät pieniksi, mutta nyt kuilu on poikkeuksellisen suuri, Lehtinen sanoo.

Esimerkin sinkku asuu vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa, joiden hintakehitys on kuluneen vuoden aikana ollut maltillista. Muut merkittävät syyt pienempään inflaatioon löytyvät autottomuudesta, sillä julkinen liikenne ei ole juuri kallistunut. Ulkona syöminen taas vähentää ruokakauppojen osuutta kulutuksesta.

Muutama tuoppi olutta silloin tällöin ei vielä muuttaisi citysinkun tilannetta. Ulkona syöminen ei silti talousmielessä välttämättä kannata, koska pizzapaikkaan menee enemmän euroja kuin kotiruokaan. Vanhuskaan ei syö malliperheistä runsaimmin, vaikka ruokamenojen osuus tuloista onkin suurin.

Kahvin hinta
tuplaantui


Hintojen noususta suurin osa tulee Tilastokeskuksen Ilkka Lehtisen mukaan tällä hetkellä veroista ja energian sekä ruuan maailmanmarkkinahinnoista.

– Taustalla on nyt Kiinan, Intian ja Brasilian kova kysyntä. Niillä on kova draivi päällä, mikä pitää hintoja ylhäällä. Sille ei EKP tai Suomen valtio voi yhtään mitään, Lehtinen sanoo.

Puhtaasti tuotteiden kysynnästä johtuva inflaatio on Lehtisen mukaan monissa euromaissa 1–1,5 prosentin haarukassa. Suurin osa pankeista ja ennustelaitoksista laskee yksityisen kysynnän lisääntyvän tulevaisuudessa, ja niin tekee myös inflaatio.

– Heinäkuun helteissä saatetaan rikkoa neljän prosentin raja. Sen jälkeen inflaatio heikkenee loppuvuodesta.

On kuitenkin yksi asia, jota Lehtinenkään ei osaa inflaatiossa selittää. Ruoka kallistui Suomessa 7,1 prosenttia toukokuussa viime vuoteen verrattuna. Koko Euroopan keskiarvo on 2,7 prosenttia.

– Suomessa ruoka on kallistunut nopeimmin Euroopassa, vaikka valmisteverot ovat alhaalla. Miksi globaali nousupaine osuu Suomeen, muttei esimerkiksi Ruotsiin. Se herättää ekonomistina mielenkiintoisia kysymyksiä.

– Tutkimuksissa saadaan tuottajahinta ja myyntihinta kiinni, mutta siinä välissä menee vaikeaksi.

Menot nousevat,
miten käy tulojen?


Hallitusohjelmassa valmisteveroja päätettiin nostaa, mikä tulevaisuudessa tuskin ainakaan heikentää inflaatiota. Kansalaisen ostovoiman kannalta inflaatio on kuitenkin vain puolet asiasta. Yhtä tärkeää on tulojen nousu.

– Palkoissa on ensimmäisellä vuosineljänneksellä nähty viiden prosentin reaalitulojen lasku. Tietysti kovempi inflaatio joissakin ryhmissä myös syö näiden ostovoimaa suhteessa enemmän, Lehtinen sanoo.

Eläkeläisten inflaatio laukkaa, mutta vastapainoksi taitettu indeksi tuo eläkkeisiin ensi vuonna tavallista paremmat korotukset. Korotuksen perustana käytetty inflaatioluku otetaan tämän vuoden kolmannelta neljännekseltä, jolloin inflaatio on korkeimmillaan.

– Ensi vuonna eläkeläiset näyttäisivät saavan korotuksen, joka vastaa inflaatiota. Tilanne on aika harvinainen, näin on ollut viime vuoden aikana vain kaksi–kolme kertaa.

Valtion tuilla elävien tulokehitystä on Lehtisen mukaan vaikea ennustaa. Nykyisessä hallitusohjelmassa köyhimpien asemaan on luvattu parannuksia, ja tiettynä vuonna kertakorvaus voi olla prosentuaalisesti suurikin.

Malliperheet

Laskelmia varten laadittiin kuusi malliperhettä, joissa keskityttiin suuriin linjoihin. Asuinpaikkaa ei otettu laskelmissa huomioon, vaan sen suhteen käytettiin maan keskiarvoja.

Köyhä lapsiperhe

Perheeseen kuuluvat vanhemmat ja kaksi lasta. Heillä on auto, he asuvat vuokralla aravatalossa, joka lämpiää sähköllä. Toinen vanhemmista polttaa ja alkoholia käytetään normaalisti. Ravintoloissa he käyvät vain vähän ja vastaavasti ruokaan menee hieman tavallista enemmän rahaa.

Köyhän lapsiperheen käytettävissä olevat tulot ovat noin 26 300 euroa vuodessa.

Keskituloinen lapsiperhe

Myös tähän perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kaksi lasta. Kuten pienituloisemmilla naapureillaan myös heidän kotinsa on sähkölämmitteinen. Toinen vanhemmista polttaa ja alkoholia kuluu kuten tavallisella tuloluokan edustajalla. Keskituloinen perhe asuu omistusasunnossa ja heillä on kaksi autoa. He myös käyvät tavalliseen tapaan ravintoloissa.

Heidän käytettävissä olevat tulonsa ovat noin 45 000 euroa vuodessa.

Köyhä vanhuskotitalous

Köyhä eläkeläinen asuu yksin omistusasunnossaan, josta velkaa on vähän tai ei lainkaan. Asunto lämpiää kaukolämmöllä. Eläkeläisellä on auto. Hän ei polta, mutta juo normaalisti. Ravintoloissa hän ei juuri käy.

Tuloja köyhällä vanhuksella on käytettävissään 12 200 euroa vuodessa.

Rikas lapseton perhe

Tässä perheessä on kaksi hyvätuloista aikuista. He asuvat kaukolämmitetyssä omistusasunnossa, heillä on yksi auto ja kumpikaan ei polta. Alkoholia he käyttävät normaalisti, mutta ruokaan kuluu tavallista vähemmän, koska pariskunta käy runsaasti ulkona syömässä. He käyttävät kulttuuripalveluja hieman tavallista enemmän.

Käytettävissä olevat tulot ovat noin 68 750 euroa vuodessa.

Keskituloinen sinkku

Keskituloinen sinkku asuu vuokralla kaukolämmitetyssä talossa. Hän ei polta eikä juo, eikä hänellä ole autoa. Hän käy hieman tavallista useammin ulkona syömässä, minkä vastapainoksi kotona kuluu vähemmän rahaa ruokaan.

Hänen käytettävissä olevat tulonsa ovat noin 20 550 euroa vuodessa.

Köyhä sinkku

Myös köyhä sinkku asuu vuokralla kaukolämmitetyssä aravatalossa, eikä hänellä ole autoa. Hän polttaa ja juo suhteessa enemmän kuin moni muista malliperheistä, mutta ei enempää kuin normaali ryhmänsä edustaja. Hän matkustaa ulkomaille vain harvoin.

Köyhän sinkun käytettävissä olevat tulot ovat noin 9 600 euroa vuodessa.Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  2. 2

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  3. 3

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  4. 4

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  5. 5

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  6. 6

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  7. 7

   Google kouluttaa SAK:n kanssa digitaitoja työntekijöille – ”Tämä ei ole mikään perinteinen ATK-koulutus”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  10. 10

   Työntekijä mokasi johdannaiskaupassa karmivin seurauksin – FT: Mitsubishi menetti 320 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  6. 6

   Uhkaako verokorttisi tuloraja ylittyä – toimi näin!

  7. 7

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  8. 8

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  9. 9

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  10. 10

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää