FINE: Matkavakuutuksissa suuria eroja - Oma raha - Ilta-Sanomat

Matkavakuutuksen lupaus turvasta voi pettää

Luottokorttiin liittyvä matkavakuutus voi olla petollinen matkakumppani. Kylkiäisvakuutusten ehdot kannattaa lukea tarkoin, sillä suppeimmillaan esimerkiksi matkan sairauskuluja ei korvata lainkaan. Suuria eroja on myös kroonisten sairauksien korvaamisessa.

22.6.2011 13:31 | Päivitetty 22.6.2011 14:19

Luottokortteihin liittyvissä matkavakuutuksissa on suuria eroja. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finan vertailu paljastaa, että osa vakuutuksista ei riitä kuin lisäturvaksi. 

Pahimmillaan vakuutus on ottajalleen yhtä tyhjän kanssa. American Express Green korvaa vain tapaturmasta johtuvan pysyvän haitan tai kuolemantapauksen. Korvauksen saa kuitenkin vain, jos onnettomuus tapahtuu julkisessa kulkuvälineessä.

American Express Gold ei pistä paljon paremmaksi. Se korvaa myös hoitokuluja, mutta onnettomuuden tapahtumapaikka on jälleen rajattu julkisiin kulkuvälineisiin. Laiha lohtu on, että kuolemantapauksen korvaussumma nousee 200 000 euroon.

Yleensä kalliimpi luottokortti tuo myös kattavamman matkavakuutuksen. Pääsääntöisesti Visa- ja Mastercard -kortit tuovat American Expressiä kattavamman turvan. Näissäkin on eroja esimerkiksi vuoristotaudin ja malarian korvauksissa.

Kun sairaus pahenee matkalla

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta vertaili matkavakuutuksia myös tapauksissa, joissa krooninen vaiva oireilee matkalla. Tavallisimmin matkavakuutukset korvaavat ainoastaan välittömän, ensiavun kaltaisen hoidon. Esimerkiksi kotiinkuljetusta ei yleensä korvata.

Jos kärsii sairaudesta, jossa tila vaihtelee normaalistikin aika ajoin, ei korvausta saa välttämättä lainkaan. Finen esimerkissä kroonista keukoahtaumatautia sairastava saa kohtauksen ulkomailla ja saa hoitoa sairaalassa.

Menetettyjä matkapäiviä ei korvaa kukaan, ja Pohjantähti, Turva, Eurooppalainen/ Pohjola ja If eivät korvaa kohtausta, ainakaan jos sellainen on tullut vastaan ennenkin. Vertailluista Fennia, Aktia, Lähivakuutus ja Tryg korvaavat sairaalahoidon kokonaan.

Matkustajan kannattaa tarkistaa luottokortteihin liittyvät vakuutukset tarkasti etukäteen. Osviittaa saa Finen tekemästä vertailusta. Täältä voi puolestaan katsoa esimerkkejä kroonisten sairauksien korvaamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?