"Sairausloma on vaaraksi terveydelle"

Sairauslomat ovat vaaraksi terveydelle – erityisesti jos ne pääsevät pitkittymään. Monissa vaivoissa lepo ei ole paras lääke, vaan parempi olisi olla töissä. Tätä mieltä on työeläkeyhtiö Varman asiantuntijalääkäri Mari Antti-Poika.

Lepo ei auta kaikkiin vaivoihin, Varman asiantuntijalääkäri Mari Antti-Poika sanoo.

13.6.2011 14:05 | Päivitetty 31.1.2012 17:17

Sairaan paikka ei välttämättä ole kotona sairauslomalla. Lepo ei nimittäin auta kaikkiin vaivoihin, vaan joskus töissäolo on parantavampaa. Näin sanoo työeläkeyhtiö Varman asiantuntijalääkäri Mari Antti-Poika Eläketurvakeskuksen tuoreessa Työeläke-lehdessä.

Hänen mukaansa sairauslomat enteilevät huonoa tulevaisuutta työntekijälle. Näin on erityisesti, jos sairausloma pääsee pitkittymään.

– Sairauslomat ovat pitkittyessään vaaraksi ihmisen terveydelle. Joissakin taudeissa lepo parantaa, mutta esimerkiksi niska-hartia-seudun sekä masennuksen hoidossa lepo ei ole paras mahdollinen hoito, Antti-Poika sanoo.

Hänen mukaansa kipeää niskaa, jalkoja, käsiä ja selkää pitää levon sijasta käyttää ja kuntouttaa. Myös masentunut pitää saada ylös pedistä.

Hänen mukaansa sairaus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle ei koskaan päästä vaan joudutaan. Sen lisäksi, että sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläke käyvät yrityksille kalliiksi, eivät ne ole herkkua työntekijällekään.

Työkyvyttömyyseläke ei ole palkansaajalle enää rahallisesti niin houkutteleva kuin aiemmin. Ammatillisesta eläkekuntoutuksesta sen sijaan saa lehden mukaan työkyvyttömyyseläkkeestä lasketun etuuden lisäksi 33 prosentin porkkanan.

– On aina ihmisiä, jotka tulevat työkyvyttömiksi, ja heitä varten työkyvyttömyyseläkejärjestelmä on olemassa. Tavoitteena on ehkäistä turhia työkyvyttömyyseläkkeitä, jotka johtuvat siitä, että ihmistä ei ole hoidettu riittävän tehokkaasti tai että kaikkia mahdollisuuksia työkyvyn palauttamiseksi ei ole käytetty, Antti-Poika sanoo. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?