HS: Työtön saa käteen saman kuin pienipalkkainen

Työtön putoaa helposti kannustinloukkuun. Helsingin seudulla asuva työtön saa käteen erilaisia tukia 1 100 euroa kuussa. Pienipalkkaiseen tai osa-aikaiseen työhön menemisestä palkitaan Helsingin Sanomien mukaan 141 euroa paremmilla tuloilla.

| Päivitetty

Kannustin-, työttömyys-, ja köyhyysloukku. Hyvinvointiyhteiskunnan sokealla pisteellä on monta nimeä. Helsingin Sanomien laskelmien mukaan työttömän ja pienipalkkaisen tai osa-aikaisen kuukausitulon ero on mitätön, vain 141 euroa.

Yksin asuva työtön saa esimerkissä käteen työmarkkinatuen (553 euroa, josta vähennetään verot 111 euroa), Kelan yleisen asumistuen (esimerkiksi 350 euroa) ja toimeentulotuen harkinnanvaraisine lisineen (308 euroa).

Pienipalkkainen tai osa-aikainen duunari taas saa käteensä alimmillaan 1 500 euroa kuussa, josta käteen jää verojen ja eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen jälkeen 1 241 euroa. 1 500 euron palkalla aloittavat muun muassa kaupan, hiusalan ja kiinteistönhuollon työntekijät.

Työnteko ei kannata, koska toimeentulotuki pienenee heti, jos tekee esimerkiksi muutaman päivän keikkatyötä. Kannustinloukku edesauttaa syrjäytymistä erityisesti nuorten kohdalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?