Näin EKP:n korkopuheet iskevät euriboreihin

Julkaistu: , Päivitetty:

Euroopan keskuspankin varsin selväsanainen vihje nostaa ohjauskorkoa heinäkuussa näkyy varsin pian euribor-koroissa. Ja näin myös asuntovelkaisten elämässä. Pohjola Pankin pääanalyytikko arvioi, että 12 kuukauden euribor on vuoden lopussa huomattavasti nykyistä korkeammalla.
Euroopan keskuspankki (EKP) antoi tänään vihjeitä seuraavasta ohjauskoron nostosta. Pankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet kertoi melko selväsanaisesti, että seuraava koronnosto voi tulla heinäkuussa, mikä on ollut myös markkinoiden odotus. Edellisen kerran keskuspankin korkoa nostettiin huhtikuussa 0,25 prosenttiyksikköä 1,25 prosenttiin.

Koronnostolla EKP aikoo tainnuttaa euroalueen inflaatiota, joka oli toukokuussa alustavan arvion mukaan 2,7 prosenttia.

Pohjola Pankin pääanalyytikon Robert Liljequistin mukaan Trichet'n tämänpäiväinen viesti oli haukkamainen eli inflaatioriskejä korostava varsinkin kuluvan vuoden suhteen. Yllätyksiä ei kuitenkaan tullut.

– He nostivat tämän vuoden inflaatioennustetta 0,3 prosenttiyksikköä, mutta on tärkeää huomata, että ensi vuoden inflaatioennuste on maltillinen eli ennustehaarukan keskipiste on 1,7 prosenttia. Tämä on alle keskuspankin keskipitkän aikavälin inflaatiotavoitteen, Liljequist sanoo Taloussanomille.

– EKP tulee reagoimaan kiihtyneeseen inflaatioon nostamalla korkoaan heinäkuussa. Ensi vuoden näkymät ovat kuitenkin maltilliset eikä nopeata koronnostosykliä näyttäisi tulevan.Liljequist odottaa keskuspankin nostavan ohjauskorkoa heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä ja tämän jälkeen 0,25 prosenttiyksikköä joulukuussa. Ohjauskorko olisi näin vuoden lopussa 1,75 prosenttia.

Koronnosto-odotukset luovat paineita markkinakorkoihin, kuten 12 kuukauden euriboriin, johon yleensä asuntolainat on sidottu. Kun tänään torstaina 12 kuukauden euribor noteerattiin 2,16 prosenttiin, arvioi Liljequist sen vuoden lopussa nousevan 2,60 prosenttiin.

– Euriborit tulevat tämän vuoden aikana nousemaan nykytasolta, mihin vaikuttavat tehdyt koronnostot ja odotukset tulevista.

Asuntolainoissa suositun viitekoron nousu on ollut nopeaa. Vielä tammikuun alussa kahdentoista kuukauden euribor oli 1,50 prosenttia. Asuntolainan ottajan kannalta tärkeä on myös pankin marginaali ja näiden on ennakoitu jatkossa nousevan.

Lyhyet markkinakorot ovat tavallisesti pidempiä korkoja alempia, mutta korkojen kohoaminen voi näkyä niissä myös nopeammin kuin pitkissä koroissa. Esimerkiksi Hypo-pankki kehotti tällä viikolla asuntomarkkinakatsauksessaan asuntovelkaisia suojautumaan alkaneelta korkojen nousulta ja vaihtamaan pidempään viitekorkoon. Jos asuntolaina on sidottu yhden kuukauden tai kolmen kuukauden euriboriin, olisi aika vaihtaa pidempään korkoon.

Suomen Pankin toukokuun lopussa julkaiseman tilaston mukaan uusien asuntolainojen keskikorko nytkähti huhtikuussa selvästi ylöspäin. Kuukausitilaston mukaan keskikorko oli 2,54 prosenttia, kun se maaliskuussa oli 2,40 prosenttia. Viime vuoden huhtikuussa keskikorko oli vielä 1,88 prosenttia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tjäreborgin toiminta jatkuu – sai rahoituksen varmistettua

  2. 2

   Lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa paljon puutteita – peruspalkka saattaa alittaa minimitason

  3. 3

   Hallinto-oikeus: Ähtärin kaupunki takasi laittomasti yli 17 miljoonan pandalainat

  4. 4

   Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

  5. 5

   Näin kilpailijat kommentoivat Tjäreborgin tilannetta: ”Hinnat peilautuvat suoraan kysyntään”

  6. 6

   Listeriavaara piinaa yhä kauppoja – Lidliltä laaja ilmoitus takaisinvedettävistä tuotteista

  7. 7

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  8. 8

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  9. 9

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  10. 10

   Kommentti: Brexit puraisi jo syyttömiä suomalaisturisteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  2. 2

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  3. 3

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  4. 4

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  5. 5

   KKV on alkanut järjestää Tjäreborgin asiakkaiden paluukuljetuksia

  6. 6

   Peter ja Päivi olivat juuri nousemassa Tjäre­borgin loma­lennolle, kun tuli kuulutus: lentonne on peruutettu – ”Mitenköhän tässä käy”

  7. 7

   Tjäreborg: kaikki maanantain lomalennot peruttu – Suomesta piti lähteä 525 lomalaista

  8. 8

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  9. 9

   Tjäreborgin emoyhtiö konkurssiin – suora lähetys Mallorcan lentokentältä

  10. 10

   Lauran piti palata Tjäreborgin lomalta suoraan töihin – nyt lento kotiin on täysi mysteeri: ”Olisi hauska tietää, miten hommat järjestyy”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  6. 6

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  7. 7

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  8. 8

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  9. 9

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  10. 10

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  11. Näytä lisää