Erääntynyt pikavippi nelinkertaistuu muutamassa kuukaudessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin satasen vipista tulee moninkertainen lasku

Pikalainan voi saada tilille kymmenessä minuutissa, mutta takaisinmaksu on paljon tuskaisampaa. Pienestäkin vipistä tulee hetkessä jättilasku, jos maksu jää hoitamatta. Katso miten isoksi satasen pikavippivelka paisuu, jos sitä ei hoida ajallaan, tai miten isoksi hoitamaton puhelinlasku kasvaa. Monille pikavipin ottajille tämä on yhä yllätys.

30.5.2011 7:01 | Päivitetty 27.5.2011 22:16

Jos vippaa 100 euroa ja jättää sen maksamatta, voi maksettavaa muutaman kuukauden kuluttua olla 400 euroa. Samalla tavalla esimerkiksi maksamattomasta kolmenkympin puhelinlaskusta tulee äkkiä lähes 300 euron lasku. (Katso laskelmat taulukosta jutun lopussa.)

Näin velka lähtee paisumaan:

Pikavippien vuosikorot ovat yleensä monta sataa prosenttia. Koska laina on tarkoitus maksaa pian takaisin, summa ei moninkertaistu lainakoron vuoksi. Jos vippaa esimerkiksi Risicumista 100 euroa kahdeksi viikoksi, ja maksaa laksun ajallaan, joutuu maksamaan takaisin 119 euroa. 200 euroa paisuu kahdessa viikossa 238 euroksi.

Jos vippaaja ei pysty maksamaan pikalainaansa ajallaan, hän voi monessa vippiyhtiössä siirtää eräpäivää. Lykkääminen ei ole ilmaista. Kalleimmillaan eräpäivän siirtäminen viikolla voi maksaa 23 euroa. Joissakin yhtiöissä eräpäivää voi muuttaa muutaman kerran, joissakin vain kerran.

Jos luottoyhtiö lähettää maksumuistutuksen, se saa periä siitä korkeintaan viisi euroa. Velallinen voi saada pari muistutusta.

Toiminnanjohtaja Leena Veikkola Takuu-Säätiöstä sanoo, että pikavippifirmat toimivat mahdollisimman pienillä kuluilla ja ne eivät laita rahaa perimiseen. Saatavat myydään perintätoimistolle heti, kun eräpäivä on ohi, minkä jälkeen toimisto lähtee karhuamaan vippiä.

Kun perintäyhtiö lähettää maksuvaatimuksen, se voi laskuttaa 21 euroa, jos pääoma on korkeintaan 250 euroa. Jos pääoma on yli tämän, se voi periä maksuvaatimuksesta 45 euroa.

Tuomio moninkertaistaavelan kustannukset

Jos lasku on edelleen maksamatta, velalle haetaan käräjäoikeuden tuomio. Manuaalinen haastehakemus maksaa 214 euroa, jos pääoma on enintään 250 euroa. Jos pääoma on tätä suurempi, päätöksen hinta on 248 euroa.

Johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta kertoo, että yleensä vipin eräännyttyä siihen sovelletaan viivästyskorkoa. Nykyisin se on kahdeksan prosenttia. Toisinaan vipparit ovat voineet sopia erikseen luottokoron.

Pikavippisummat vaihtelevat yleensä muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Iskalan mukaan tällöin viivästyskorko on euron, pari kuukaudessa. Jos 100 euron pikavippiä koskevaan oikeuden päätökseen menee kolme kuukautta, viivästyskorko ajalta on 2,40 euroa.

Oikeudellisen perinnän jälkeen velallinen saa maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa.

Tuomion perusteella velkaa voidaan periä ulosottoteitse. Se voi tarkoittaa omaisuuden tai palkan ulosmittausta. Maksu on 2,5–210 euroa suorituksen suuruudesta riippuen. Esimerkiksi 100 euron ulosottomaksu voi olla noin 10 euroa. Tällöin 100 euron vipistä on koitunut jo 400 euron kustannukset.

Iskala huomauttaa, että perintä- ja oikeudenkäyntikulut eivät pääsääntöisesti muutu saatavan mukaan. 100 euron perintä maksaa miltei yhtä paljon kuin 10 000 euron perintä.

– Pienen saatavan maksamatta jättäminen on suhteessa huomattavasti kalliimpaa kuin suuren, hän sanoo.

Paitsi pikavippien, myös muiden laskujen maksamatta jäämisestä koituu vastaavia kuluja. Esimerkiksi 35 euron puhelinlaskusta on ulosottovaiheessa voinut kertyä noin 290 euroa menoja.

Kaikki eivät osaasuunnitella talouttaanFinanssialan Keskusliiton teettämästä tuoreesta Kotitalouksien säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksesta ilmenee, että yleisimmin pikavippejä ottavat 20–28-vuotiaat nuoret.

Pikavippejä näyttävät suosivan erityisesti ne, jotka suunnittelevat omaa talouttaan korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan sekä etenkin ne, joiden menot ovat suuremmat kuin heidän tulonsa ja he joutuvat ottamaan ylimääräistä lainaa menojensa kattamiseen.

Veikkola kertoo, että etenkin nuorilta puuttuu osaamista. Moni ottaa velkaa tietämättä, miten korko kasvaa. Nuoret samaistuvat usein myös idoleihinsa.

– Jos idoli sanoo iltapäivälehdessä, että velkoja on näin ja näin paljon ulosotossa, show what, ostin silti asunnon, nuoret eivät välttämättä tajua, että todellisuus on paljon kovempi.

Joissakin porukoissa kaikilla on velkaa, ja niissä voidaan ajatella, että vippi sinne, toinen tänne -tyyli on normaalia. Veikkola huomauttaa, että jonkin aikaa jopa kymmeniä vippejä pystytään pyörittämään, mutta romahdus voi olla kova.

Iskalan mielestä suomalaiset kokonaisuutena huolehtivat raha-asioistaan hyvin tunnollisesti. Vakava velkaantuminen koskee hänen mukaansa tavallisimmin keski-ikäisiä. Siihen saattaa sysätä esimerkiksi avio-ero tai työttömyys. Pahasti velkaantuneella on yleensä monia luottoja eri paikkohin ja pikavippi saattaa olla viimeinen oljenkorsi, joka otetaan juokseviin menoihin.

Veikkolan mukaan kaikki eivät osaa priorisoida.

– Ensin kannattaa maksaa vuokrat. Viestini on, että helpommalla velkainen pääsee ulosotossa kuin kadulla, hän sanoo.

Luottosuhteetpitäisi rekisteröitä

Pikavippien myöntäjät tarkistavat asiakkaittensa luottotiedot. Iskalan mielestä tämä ei riitä, vaan hän toivoo, että Ruotsin mallin mukaan myös luottosuhteet rekisteröitäisiin. Samoin vippaajalla voisi olla verotiedot käytössään.

Jollakulla voi olla velkaa kymmenessä pikavippi- ja kahdeksassa  luottokorttiyhtiössä, mutta hänen luottotietonsa ovat puhtaat.

– Jos rahoitustilanne olisi tiedossa, asiakkaan kanssa voitaisiin ainakin keskustella ja kysyä, miten hän suoriutuu veloistaan, Iskala sanoo.

Maksamaton lasku paisuu moninkertaiseksi 100 euron pikavipistä ja 35 euron puhelinlaskusta koituvat kulut

euroaPikavippi100Korko 2 viikossa19Eräpäivän siirto232 maksumuistutusta10Perintätoimiston maksuvaatimus21Käräjäoikeuden oikeudenkäyntikulut214Ulosottomaksu10Yhteensä 397Puhelinlasku352 maksumuistutusta10 Perintätoimiston maksuvaatimus21Käräjäoikeuden oikeudenkäyntikulut214Ulosottomaksu7,40Viivästyskorko0,70 Yhteensä288,10 Lähde: Takuu-Säätiö; Intrum Justitia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?