10 asiaa, joita työkaverit eivät kerro sinulle - Oma raha - Ilta-Sanomat

10 asiaa, joita työkaverit eivät kerro sinulle

Vaikka välit työkavereihin olisivat kuinka hyvät tahansa, on asioita, joita työkaverit eivät koskaan kerro sinulle. Se voi olla vaarallista.

29.5.2011 8:05 | Päivitetty 30.5.2011 7:50

Näitä asioita ei kerrota työkavereille, vaikka mieli ehkä tekisi.  Smart Money -lehti on listannut kymmenen asiaa, joista me vaikenemme töissä.

1. "Sinä aiheutat minulle eniten stressiä töissä"

Joskus työkaveri aiheuttaa enemmän stressiä kuin itse työ. Tätä ei kukaan halua julkisesti tunnustaa. Vaikka jokainen työkaveri voi käydä joskus hermoille, niin osa kiristää pinnaa jatkuvasti.

Uravalmentaja Marc Dorion mukaan eniten stressiä muille aiheuttavat työtoverit, jotka puhuvat liikaa, juoruilevat ja syyttävät muita omista virheistään. Vaikka jokainen tunnistaa harmilliset tyypit, niin harvassa työpaikassa kyseisten työntekijöiden toimintaan puututaan Dorion mukaan mitenkään.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 80 prosenttia työssäkäyvistä sanoo vähintään yhden asian työpaikallaan aiheuttavan stressiä. Joka kymmenes näistä nimeää työtoverinsa suurimmaksi stressin aiheuttajaksi työpaikalla.

2. "Laihdutuskuurieni epäonnistuminen on sinun syytäsi"

Työtoverit kantavat työpaikalle kakkuja ja makeisia juhlistaakseen milloin synttäreitä, lomia tai matkoja. Kaikki eivät tästä kuitenkaan pidä – eivät varsinkaan ne, jotka yrittävät laihduttaa. Tätä ei kuitenkaan voi sanoa ääneen – tuovathan työtoverit herkkuja tarjolle pelkkää hyvää hyvyyttään, muiden iloksi.

Lähes puolet amerikkalaisen CareerBuilder.comin tutkimukseen osallistuneista työtekijöistä sanovat lihonneensa nykyisessä työssään. Joka viides syyttää tästä työpaikan herkutteluhetkiä. Yli kolmannes sanoo syövänsä työpaikalla muutenkin enemmän epäterveellisiä välipaloja kuin kotona.

3. "Olet häirikkö"

Useampi kuin joka kolmas työntekijä on yhdysvaltalaistutkimusten mukaan joutunut häiriköinnin ja työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Use häirikkkö on ylemmässä asemassa oleva esimies. Reilussa neljänneksessä tapauksista kiusaaja on kollega, ja usein kiusaaminen on epäsuoraa.  Harva kuitenkaan uskaltaa kertoa asiasta.

Erityisen vaikeaa asiasta on sanoa esimiehelle, mutta helppoa siitä ei ole huomauttaa kollegallekaan – varsinkin kun kiusaaminen verhotaan usein leikinlaskuun. Moni pelkää seurauksia. Kiusaaminen on kuitenkin suuri stressin aiheuttaja.

4. "Minulla on suhde pomon kanssa"

Vaikka työpaikkaromansseista varoitellaan, niin kahdella viidestä työntekijästä on yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ollut työpaikkaromanssi. Yli kolmasosalla näistä oli suhde esimiehensä kanssa.

Tämä on asia, josta ei haluta hiiskua sanaakaan kenellekään. Monissa työpaikoissa on jopa romanssit kieltäviä sääntöjä. Työpaikan lisäksi vaarassa on maine. Yli puolet työntekijöistä oli tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että pomonsa kanssa suhteessa ollut nainen hyötyy romanssista työssään. Tällaiset romanssit pilaavat myös koko työpaikan ilmapiirin ja työmotivaation.

5. "Vihaan sinua, koska saat isompaa palkkaa"

Kollegoitaan pienempää palkkaa saavat työntekijät pitävät vähemmän työtovereistaan kuin ne, jotka saavat samansuuruista palkkaa. Kukaan tuskin sanoo tätä suoraan, mutta näkemys välittyy rivien välistä. Moni katkeroituu pahasti. Tämän takia työnantajat mieluusti pitävät palkkatiedot salaisina.

Myös työntekijät itse haluavat salata palkkansa. Vaikka tutkimuksen mukaan 83 prosenttia työntekijöstä on valmiita kertomaan palkkansa tuttavilleen, niin vain 15 prosenttia kertoisi palkkansa kollegoilleen. Nuoremmat työntekijät ovat tässä avoimempia.

6. "Puhumme sinusta pahaa selkäsi takana"

Tuliko mokattua firman juhlissa ja heiluttua ympärikännissä pomojen edessä? Turha luulla, että tämä pysyisi vain pienen piirin salaisuutensa, vaikka kollegat niin vannoisivatkin. Pahat puheet leviävät salamaakin nopeammin – ja laajalle, kun levitykseen voi käyttää sähköpostia ja sosiaalista mediaa.

Joka työpaikalla juorutaan, mutta joillain työpaikoilla juorut ovat työntekijöiden tärkein tiedon lähde. Näin voi käydä, jos työyhteisöllä ei ole palaverejä, joissa asioista voitaisiin puhua. Väärän tiedon leviäminen selän takana voi pilata maineen alan ammattilaisten keskuudessa. 

7. "Tuhoat avioliittoni"

Ilman työpaikkaromanssejakin työ voi pilata avioliiton. Työskentely työpaikalla, jossa on paljon vastakkaisen sukupuolen edustajia, lisää tutkimuksen mukaan avioeroriskiä. Erityisesti miesten kanssa töitä tekevillä naisilla riski on suurempi.

Kun työpaikalla vietetään paljon aikaa, syntyy valheellinen läheisyyden tunne, joka asiantuntijoiden mukaan saa helposti ihastumaan työtoveriin.

8. "Kielteinen asenteesi tarttuu"

Jos valitat jatkuvasti töissä pomon surkeudesta, työn tylsyydestä tai ylipäätänsä elämän kurjuudesta, asenteesi tarttuu kollegoihin. Negatiivisuus leviää kuin virus. Kielteinen henki tiimissä heikentää sen suorituskykyä.

9.  "Positiivinen asenteesi ärsyttää minua"

Jos kielteinen asenne ärsyttää, niin ei myöskään liian positiivinen asenne ole kollegoiden mieleen. Aina hyväntuulinen, pomon kanssa iloisesti kaveeraava superoptimisti ärsyttää monia.

Yhtä paljon kollegoita inhottaa myös muita ahkerampi työntekijä. Tutkimuksen mukaan työpaikkojen vihatuimpia työntekijöitä ovat lisätöitä pyytävät ja pitkiä työpäiviä tekevät työntekijät. Tiimin eteen paljon töitä tekevät, mutta vähän itselleen kunniaa ottavat työntekijät eivät ole pidettyjä, vaan heistä haluttaisiin eroon.

Tällaisia epäitsekkäitä työntekijöitä pidetään asiantuntijoiden mukaan sääntöjen rikkojina, jotka saavat muut näyttämään huonoilta. Koska runsas työnteko kuitenkin auttamaan etenemään uralla, asiantuntijat neuvovat vaikenemaan työmääristä ja pitkistä päivistä. Älä ole marttyyri, äläkä kehuskele tekemälläsi työllä, on heidän ohjeensa.

10. "Olet inhottava sottapytty"

Avokonttorit paljastavat aiempaa paremmin työtovereiden siisteyskäsitykset. Muiden sotkuja on vaikea päästä pakoon. Sottapytty harvoin arvaa, miten paljon hän sotkunsa muita ärsyttää.

Omien työpöytien lisäksi työpaikkojen yhteiset keittiöt ja jääkaapit kristävät pinnaa. Siivoamattomat pöydät ja muut paikat voivat myös olla varsinaisia bakteeripesiä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?