Nuorilta työelämän pelisäännöt hukassa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Moni nuori ei tunne työelämän pelisääntöjä

Työnantajien mielestä jopa 37 prosenttia nuorista tuntee työelämän pelisääntöjä selvästi puutteellisesti. Nämä tietämättömät nuoret ovat muun muassa asiattomasti poissa työpaikalta ja myöhästelevät, kertoo tänään julkistettu tutkimus.

25.5.2011 13:41 | Päivitetty 25.5.2011 14:17

Suomen lasten ja nuorten säätiön T-Medialla teettämän tutkimuksen mukaan ne nuoret, jotka tuntevat pelisäännöt, noudattavat niitä työnantajien mielestä hyvin.

Taloudellisen tiedotustoimiston asiantuntijan Markku Tenkamaan mukaan katse kääntyy kotiin ja kouluun, josta nuori ei ole saanut riittäviä eväitä työelämässä toimimiseen. Yritysten rooli nuorten valmentamisessa työelämän tapoihin onkin kasvanut.

– Kesätyö on hyvä tilaisuus opetella taitoja, joita työelämässä vaaditaan.

Tutkimus kartoitti myös tärkeimpiä tekijöitä kesätyöntekijän valinnassa. Työnantajista 90 prosenttia pitää motivaatiota ja 60 prosenttia hakijan persoonaa erittäin tärkeänä valintaperusteena.

Sen sijaan aiempi työkokemus, joka nuorten itsensä mielestä on keskeistä, onkin erittäin tärkeää vain kuudelle prosentille työnantajista. Oikeanlainen koulutus on erittäin tärkeää 27 prosentille työnantajista.

– Innostunut persoona ja motivaatio ratkaisevat tehtävissä. Kesätyöläisten työkokemus on joka tapauksessa ohutta, sanoo Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry:n toiminnanjohtaja Leena Malin.

Tutkimukseen haastateltiin 120 työnantajaa. Tutkimus on osa Suomen lasten ja nuorten säätiön ja Alma Median Vastuullinen kesäduuni 2011 -kampanjaa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?