Älä mokaa työnhaussa: Näin pärjäät työhaastattelussa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin et saa töitä

Julkaistu: 22.5.2011 6:03, Päivitetty 20.5.2011 21:12

Työnhaussa on helppo mokata, sillä työpaikan saanti on usein pienestä kiinni. Joskus mitättömältäkin tuntuva ele haastattelussa voi ratkaista pelin toisen hakijan eduksi. Katso millainen työhakemus voi pilata mahdollisuutesi tai miten voit mokata työhaastattelun. Kannattaako esimerkiksi opetella pikkunokkelia vastauksia tai kehua itseään estoitta?

T-paidalle tulostettu työhakemus erottuu muiden hakemusten joukosta. Edukseenko? Siitä ura- ja rekrytointipalvelujen päällikkö Jonna Söderholm Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ei ole niinkään varma.

Söderholmin mielestä turha kikkailu ansioluettelossa ja työhakemuksessa ei takaa kutsua työpaikkahaastatteluun. Koukeroisten kirjaintyylien ja hauskojen taustakuvien sijasta on syytä keskittyä hakemuksen sisältöön.

– Ole napakka. Vältä konditionaaleja. Älä luettele vahvuuksiasi, vaan tuo ne esille faktojen kautta. Erottaudu hakijajoukosta, Söderholm yksinkertaistaa.

– Ulkomaille töihin hakiessaan suomalaisen pitäisi hakemuksessaan käyttää nykyistä vahvempia sanamuotoja ja enemmän adjektiiveja.

Lipevääretostelua

Henkilöarviointeihin erikoistuneen Psyconin varatoimitusjohtajan Arja Läärän mielestä suomalaisilla on työhakutyylissään kehittämisen varaa. Suomalainen on vakavamielinen ja vaatimaton, mutta myös rehellinen ja asioita kaunistelematon.

Läärä kehottaa hakijoita välttämään korulauseita, sillä lipevällä retostelulla ei Suomesta töitä irtoa.

– Aitouden tunnistaa. On aivan väärä uskomus, että haastattelussa pitää vastata tietyllä tavalla. Kokenut haastattelija tunnistaa opetellut vastaukset. Ihminen, joka osittain käyttää opeteltuja lauseita ja välillä ei oikein tiedä mitä vastaa, antaa itsestään ristiriitaisen vaikutelman.

– On syytä kertoa rehellisesti omat vahvuudet, mutta myös heikkoudet.

Ole parastyylikkäästi

Varma tapa menettää työmahdollisuus on heittäytyä ylimieliseksi. Lemuava itsekehukaan ei paranna asemia. Irtopisteitä ei heru edellisen työnantajan mollaamisesta.

– Jos ei näe itsessään kehittämisen tarpeita, alkavat työnantajan kellot soida, Läärä sanoo.

Hän kannustaa työnhakijoita kiinnittämään huomiota pieniin mutta päätösten kannalta merkittäviin yksityiskohtiin, kuten kehon kieleen ja käytöstapoihin.

On itsemurha lähteä työpaikkahaastatteluun perehtymättä yritykseen, johon on hakemassa töihin.

– Älä myöhästy tai mene viime tingassa paikalle. Ole mieluummin yli- kuin alipukeutunut, Söderholm jakaa neuvoja.

Rajansauteluissakin

Läärä muistuttaa, ettei arkaluontoisiin kysymyksiin tarvitse vastata. Sellaisia ovat muun muassa uskontoon, politiikkaan ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät utelut.

Perheenlisäystiedusteluihinkaan ei pidä vastata, ellei itse niin tahdo.

– Paitsi esimerkiksi vuorotyöpaikkaa hakiessa voi olla merkittävää tietää, onko hakijalla lapsia vai ei. Työnantajaa kiinnostaa, pystyykö vuorotyöhön hakeva työntekijä järjestämään lastenhoidon.

Halvalla eisaa hyvää

Ura- ja rekrytointipalvelujen päällikön Söderholmin mukaan työnhakijat ovat usein huonoja hinnoittelemaan itsensä. Naiset eivät edelleenkään rohkene esittämään niin suoraselkäisesti kilpailukykyisiä palkkatoiveita kuin miehet.

– Palkkatoive kannattaa aina esittää yläkanttiin. Pitää osata arvostaa omaa osaamistaan.

Halvalla ei saa hyvää, tämän tosiasian valveutunut työnantaja tietää.

Palkkaaasenne

Stockmannin henkilöstöosaston motto on: palkkaa asenne, lähes kaiken muun voit opettaa.

Asenteen lisäksi valintaan vaikuttavat työnhakijan motivaatio, koulutus, ammattitaito, työkokemus ja kielitaito.

Stockmannin Suomen tavarataloihin tulee vuosittain 30 000 työhakemusta. Henkilöstöjohtaja Heini Pirttijärven mukaan joka kymmenellä hakijalla tärppää.

– Luvussa ovat mukana kaikki hakemukset lyhyistä määräaikaisuuksista vakituisiin, Pirttijärvi sanoo.

Henkilöstöjohtaja kehuu suomalaisia työnhakijoita rehellisiksi, joilla on jalat tukevasti maassa. Turha vaatimattomuus ei Pirttijärven mukaan ole hyve. Sen sijaan aitoutta hän arvostaa.

– Se tulee heti esille, kun siirrytään peruskysymyksistä syvällisempiin kysymyksiin, hän tietää vuosien työhaastattelukokemuksellaan.