"Kymppitonnin palkka! Mistä näille maksetaan?"

Monella työpaikalla on työntekijöitä, jotka ovat parhaimmillaan vain palavereissa. He ovat loistavia markkinoimaan itseään, mutta eivät osaa oikeasti mitään, koska eivät ehdi oppia hommaansa vaihtaessaan työpaikkaa kuin paitaa. Näin arvostelee yrityskouluttaja Jari Sarasvuo Trainers' Housesta. – Mistä näille ihmisille oikein maksetaan kymppitonni kuussa, Sarasvuo ihmettelee. Hän karsastaa jatkuvasti työpaikkaansa vaihtavia.

18.5.2011 6:01 | Päivitetty 18.5.2011 6:24

Työelämässä elää kuvitelma, että muutamassa vuodessa ihminen on oppinut asiat työpaikallaan ja sen jälkeen kannattaisi vaihtaa paikkaa, jotta ei jäisi polkemaan aloilleen.

Trainers' Housen hallituksen jäsen Jari Sarasvuo on sitä mieltä, että työelämä on läpeensä täynnä taikauskoa, ja tämä on yksi harhaluulo.

Hänen mukaansa kivikovalla osaajalla on ainakin yksi oikeasti kunnollinen työsuhde.

– Raja on viiden ja seitsemän vuoden kohdalla. Toki parhaat ovat pysyneet oppimassa merkittävän työnantajan palveluksessa toistakymmentä vuotta. Silloin heillä on jotain mukanaan vietävää.

Sarasvuo kertoo katsovansa ihaillen 55-vuotiaita työkavereitaan, joiden kanssa hän on tehnyt töitä 15 vuotta.

– Että he osaavat! Mikä mahtava verkosto heillä on!

Sarasvuon mukaan tällaiset ihmiset mahtuvat silti hyvin nahkoihinsa, eivätkä enää ole allergisia stressille, koska he hallitsevat hommansa.

10 000 euroa kuussaei takaa osaamista

Sarasvuo sanoo puhuvansa kokemuksesta: Trainers´ House on palkannut toista tuhatta ihmistä 20 vuoden aikana. Sarasvuolta meni kymmenen vuotta tajuta asian todellinen laita.

Tehtävässä, jossa ihminen joutuu käyttämään potentiaaliaan, kolme vuotta on Sarasvuon mielestä aivan minimi. Rekrytoinnissa hän karttaa ihmisiä, jotka vaihtavat parin vuoden välein paikkaa.

– Tällaisista tulee seurustelu- ja palaverieläimiä, jotka eivät saa mitään aikaiseksi.  

Heistä on voinut tulla erittäin taitavia itsensä markkinoijia, jotka onnistuvat neuvottelemaan itselleen aina lisää palkkaa.

– Työmarkkinoilla kiertää tyyppejä, joiden liksa on 10 000 euroa, mutta jotka eivät osaa mitään. Sarasvuon mukaan nämä pelastautuvat uuden työnantajan palvelukseen juuri ennen kuin osaamisen hataruus paljastuu ja homma alkaa savuta. Muu porukka jää siivoamaan jäljet.

Moni työnantajaon sokea idiootti

Vaikka cv paljastaa työnhakijan, moni työnantaja on sokea.

– Työnantajat ovat tämän suhteen idiootteja. Jos ihminen on ollut levoton aiemmin, hän on sitä edelleen.

Työnantajien kannattaisi tarkistaa, mitä mieltä entisessä työpaikassa ollaan henkilön osaamisesta. Läheskään aina he eivät tee tätä, vaan antavat hakijan ratsastaa firman ja tittelinsä maineella.

Sarasvuo sanoo, että jos hän on erehtynyt palkkaamaan osaamattoman henkilön, hän ei suosittele tätä muille.

– Olen ottanut asiakseni puhua ystävällisesti, mutta totuudenmukaisesti todellisista tuloksista ja tyylistä.

Sarasvuon mielestä työ vaatii antautumista. Työnantajan ei kannata palkata ihmistä, joka on ahne ja vain omalla asiallaan.

Taitonsa eltaantumaanpäästänyt saa lähteä

Uuden oppimisen vuoksi työpaikkaa ei läheskään aina tarvitse vaihtaa. Sarasvuon mielestä uusien asioiden opettelu ja tehtäväkierto firman sisällä on opettavaista ja virkistävää paitsi tehtävien myös työyhteisön takia. Mukavuusalueet on hyvä ylittää ja astua välillä heikoille jäille.

– Tarvitsemme ympärillemme vieraita ihmisiä, jotta voimme kasvaa.

Osaamista pitää tuoreuttaa.

– Nykyisessä maailmanmuutoksessa tuoreuttamaton ammattitaito on kuin pelaisi venäläistä rulettia. Yt-neuvotteluista pyritään pääsemään eroon niistä, joiden ammattitaito on eltaantunut, Sarasvuo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?