Maksukorttihuijaus onkin usein omaa syytäsi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Maksukorttihuijaus onkin usein omaa syytäsi

Maksukorttien tunnuslukuja väijytään entistä useammin ja härskimmin. Varkaat iskevät nyt tiuhaan muun muassa lippuautomaateilla. Ja laskun maksaa usein itse kortinhaltija. Uuden lain mukaan kortinhaltijan on vaikea olla riittävän huolellinen. Kuinka usein kortin tallessa olo pitää tarkistaa? Katso kuka korvaa.

11.5.2011 14:03 | Päivitetty 11.5.2011 14:38

Maksukorttien väärinkäyttö on yleistynyt. Niihin liittyviä yhteydenottoja on Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan (Fineen) ehtinyt tänä vuonna tulla jo noin sata kappaletta, joista väärinkäyttöjä yli puolet. Finen tietoon tulee vain osa kaikista kortti- tai korvausvastuuongelmista.

Viime vuonna pankki- ja luottokortteihin liittyviä kyselyitä tuli 258 kappaletta, joista kortin oikeudettomasta eli luvattomasta käytöstä puolet.

– Tämä maksukorttien huolellinen käyttö täytyy nyt kyllä ottaa ihan tosissaan. Jos korttia käytetään luvatta, on suuri vaara, että tietyissä tapauksissa oikeudeton käyttö katsotaan törkeäksi huolimattomuudeksi, jolloin kortinhaltija joutuu vastaamaan koko vahingosta, johtaja Erik Sirén Finestä sanoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sirénin mukaan korttivarkailla voi olla käytössä jopa skimmaus- eli kopiointilaitteita – tällainen tapaus paljastui jokin aika sitten muun muassa helsinkiläisessä ravitsemusliikkeessä.

– Itse en antaisi missään nimessä omaa korttiani ulkomailla tai Suomessakaan tarjoilijalle vietäväksi pois näkyvistä. Asiakas voi myös vaatia, että maksupääte on tuotava hänen luokseen ja mennä myös itse sellaiseen paikkaan, että tunnusluvun voi näppäillä rauhassa.

Lippuautomaatit ongelmina

Sirénin mukaan erityisen vaarallinen paikka on viime aikoina ollut Helsingin Rautatieasema.

– Siellä on pystyssä olevista lipunostoautomaateista helppo urkkia tunnuslukuja.

Korttivarkaita on maleksinut Rautatieasemalla sen verran ahkerasti, että Fine on pyytänyt VR:ää lisäämään vartiointia automaattien lähistöllä.

Toisena riskipaikkana ovat Sirénin mukaan kaikki ravintoloiden tiskit, joilla tilausta tehdessään joutuu näppäilemään tunnuslukunsa toisten asiakkaiden vieressä.

Pankkilautakunta on tänä vuonna tehnyt kolmetoista ratkaisusuositusta maksukortin oikeudettomista käytöistä. Puolessa tapauksista kortinhaltija joutui vahingon maksajaksi, puolessa vastuun rajoittui 150 euroon. Vain yhdessä tapauksessa asiakas vapautui vastuusta lainkaan.

Seitsemässä tapauksessa asiakas ja pankki pääsivät sopimukseen asiasta ja pankki korvasi vahingon. Vaikka lautakunta antaa vain suosituksia, pankit noudattavat niitä.

Näin Finanssineuvonnan lautakunta on ratkaissut valitustapauksia:

1. Bensarahaa "uudelta ystävältä"

Hyvin tyypillisiä tapauksia ovat ravintolaillanvietot, joissa yhdistyvät humalatila ja yleinen tavaroiden laiminlyönti: Törkeäksi huolimattomuudeksi katsotaan tapaukset, jossa kortinhaltija on lähtenyt ravintolaillan päätteeksi uusien tuttavien kanssa autoon. Korttia ja tunnuslukua on käytetty automaatilla tai bensa-asemalla joko humalaisen kortinhaltijan suostumuksella tai urkittu tunnusluku. Tyypillistä on, että muisti pätkii illasta.

Ratkaisu: Tyhmyydestä sakotetaan.

2. Tunnusluku lippuautomaatilta

Tuntematon mies auttoi kortinhaltijaa nostamaan junaan matkatavaroita. Kortin katoaminen huomattiin vasta kahden päivän kuluttua. Nostot oli tehty viidessätoista minuutissa junan lähtöajasta. Tunnusluku oli urkittu juuri junalippuautomaatilla. Lompakko oli kortinhaltijan suljetussa repussa. Lautakunnan mielestä kortin tallella olo olisi pitänyt tarkistaa jo junassa, viimeistään kotiin saavuttaessa.

Ratkaisu: Kortinhaltijan maksettavaksi tuli 150 euron omavastuu.

3. Avunantoa bensa-asemalla

Tunnusluku oli ensin urkittu bensa-automaatilla. Sen jälkeen huijari oli pyäsyttänyt kortinhalitjan ja kysynyt ajo-ohjeita kartan avulla. Kun kartta oli levitettynä konepellillä, toinen henkilö varasti kortin auton etupenkillä olleesta käsilaukusta. Kortinhaltija huomasi vasta neljän päivän kuluttua korttinsa kadonneen. Lautakunnan mielestä kortin tallella olo olisi pitänyt tarkastaa kotona.

Ratkaisu: Kortinhaltijan maksettavaksi tuli 150 euron omavastuu.

Huijarit keksivät naamioidut tunnusluvutVuoden voimassa ollut maksupalvelulaki tiukensi kortinhaltijan vastuuta varastetun kortin käytöstä. Omalle vastuulle voi jäädä koko aiheutunut vahinko, jos katsotaan että on toimittu tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. Lievemmästä huolimattomuudesta joutuu maksamaan enintään 150 euroa. Huolellisesti toiminut kortinhaltija ei vastaa vahingosta ollenkaan.

Kortinhaltijan vastuu kortin käytöstä lakkaa, kun katoamisilmoitus on tehty pankkiin. Korttiehtojen mukaan maksukortin tallessa olo on "tarkistettava säännöllisin väliajoin" – myös sellaisen, jota ei aktiivisesti käytetä.

Sirénin mukaan ihmiset aliarvioivat herkästi huijareita. Korttiehtojen mukaan korttia ja tunnuslukua pitää säilyttää toisistaan erillään. Moni kuvittelee esimerkiksi, että jos tunnusluvun naamioi kännykän muistioon osoitteennäköiseksi tai kääntää numerosarjan väärinpäin, huijarit eivät osaisi käyttää tai löytää tunnuslukuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?