Työhaastattelun 5 vaikeinta kysymystä ja oikeat vastaukset

Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut? Mikä on suurin puutteesi? Olet kenties joutunut vastaamaan näihin työhaastattelujen klassikoihin, mutta miten niihin kannattaisi vastata? Lue asiantuntijoiden ohjeet.

8.5.2011 8:03 | Päivitetty 6.5.2011 18:07

Työmarkkinoilla kilpailu on kovaa ja haastatteluun tulee yleensä useita päteviä ehdokkaita. Näin ollen myös haastattelijat joutuvat esittämään tiukkoja kysymyksiä, jotta hakijoiden välillä saataisiin eroa.

CBS Moneywatch on listannut viisi vaikeinta kysymystä, jotka saattavat tulla työhaastattelussa eteen sekä asiantuntijoiden neuvot, miten niihin kannattaa vastata.

1. Miksi sinut pitäisi palkata?

Kysy haastattelijalta täsmällisiä kysymyksiä, kuten millaista henkilöä työpaikkaan haetaan ja mitä ominaisuuksia hän pitää tärkeimpinä. Esitä kysymyksiä myös kyseisen työtehtävän päivittäisestä hoitamisesta. Ymmärrät näin paremmin, millaista työntekijää etsitään ja voit hyödyntää tietoja vastauksessasi.

2. Mikä on suurin puutteesi?

Anna yksinkertainen vastaus, ja pysy asiassa. Vältä henkilökohtaisia heikkouksia ja keksittyjä "heikkouksia”, kuten liiallista ahkeruutta. Mikäli mahdollista, mainitse jokin asia, jossa voit kehittyä, esimerkiksi näin: ”Pyrin jatkuvasti kehittämään viestintätaitojani, jotta pystyisin ilmaisemaan asiat tehokkaammin.”

3. Ketkä kolme historian henkilöä kutsuisit illalliselle ja miksi?

Jos eteen tulee todella yllättävä kysymys, tärkeintä on pysyä rauhallisena. Haastattelija esittää tämäntapaisen kysymyksen nähdäkseen, miten reagoit. Tällaiseen kysymykseen ei yleensä ole oikeaa vastausta. Tämä kysymys on siis hyvä mahdollisuus osoittaa huumorintajua tai persoonallisuutta.

4. Mikä on palkkavaatimuksesi?

On syytä tavoitella parasta mahdollista palkkaa, mutta ei kuitenkaan ylihinnoitella itseään. Voit yrittää tunnustella ensin haastattelijan näkökulmaa. Yksi vaihtoehto on kertoa, mikä on nykyinen palkkasi. Voit myös sanoa, että palkka ei ole sinulle tärkein asia, vaan etsit työtä jossa voit vaikuttaa yhtiön toimintaan ja tulokseen.

5. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Tässä kannattaa osoittaa kunnianhimoa olematta kuitenkaan liian aggressiivinen. Tämä on niitä kysymyksiä, joihin voi olla hyvä vastata hiukan epämääräisesti. Esimerkiksi näin: ”Minulla on ollut onnea ja olen löytänyt hyviä yhtiöitä, jotka ovat tarjonneet minulle jatkuvasti haasteita ja mahdollisuuden kehittyä. Toivon, että minulla on mahdollisuus tähän myös seuraavien viiden vuoden kuluessa. Uskoisin, että tämä on juuri sellainen paikka."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?