Mitä tekisit, jos olisit 100 000 euroa rikkaampi?

Jos suomalainen rikastuisi, hän ostaisi asunnon. Sen sijaan ruotsalainen parantaisi maailmaa lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen, norjalainen lopettaisi säästämisen ja tanskalainen söisi ulkona aina kun huvittaa. Näin ilmenee nettipankki Nordnetin Novukselta tilaama selvitys.

21.4.2011 20:20 | Päivitetty 22.4.2011 9:50

Kaikissa neljässä naapurimaassa ollaan samaa mieltä siitä, että taloudellinen riippumattomuus pitää sisällään mahdollisuuden matkustaa ja kerätä muistoja. Rikkauden määritelmässä sen sijaan on eroja. Suomalaisten ja tanskalaisten mielestä tarvitaan 200 000 euroa, jotta tuntisi itsensä rikkaaksi, kun taas ruotsalaisille ja norjalaisille riittäisi siitä puolet eli 100 000 euroa.

Helpoimpana rikastumiskeinona Novuksen kyselytutkimukseen vastanneet pohjoismaalaiset pitävät perimistä. Suomalaista ja ruotsalaisista vajaat kymmenen prosenttia uskoo myös kohtalon auttavan rikastumisessa kun taas tanskalaisesta reilu kymmenesosa uskoo säästämisen olevan tie rikkauteen. Norjalaisten kohdalla esiin nousee uran luominen, johon uskoo 18 prosenttia.

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin myös, mitä he tekisivät, jos saisivat satatuhatta euroa puhtaana käteen. Kaikkien pohjoismaiden vastaajista suurin osa säästäisi. Norjalaiset ja ruotsalaiset lahjoittaisivat lisäksi osan rahasta perheelleen sekä ystävilleen (32 % sekä 37 %). Tanskalaiset ostaisivat luksusmatkan (26 %). Suomalaiset eivät muuttaisi mitään, vaan jatkaisivat elämäänsä kuten ennenkin (35 %).

–Pohjoismaalaisilla on terve suhtautuminen rahaan, vaikkakin häviävän pieni osa kansasta tuhlaisi sen kulutustuotteisiin kuten kodinelektroniikkaan, merkkivaatteisiin tai koruihin. Sen sijaan matkat ja niistä saadut pysyvät muistot tai säästäminen sekä vaihtoehtoisesti epäitsekkäät lahjat ovat listan kärjessä, Nordnetin arvopaperivälityksen johtaja Nuutti Hartikainen sanoo tiedotteessa.

Novus toteutti tutkimuksen Nordnetin toimeksiannosta helmi–maaliskuun taitteessa. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa ihmisten suhtautumista vaurauteen, Sitä varten haastateltiin yhteensä 4 000 iältään 18–79 -vuotiasta suomalaista, ruotsalaista, norjalaista ja tanskalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?