Apua, miten muutun myyntitykiksi?

Vakuutusvirkailijoista tuli ensin asiakaspalvelijoita ja nyt heidän pitäisi olla jo finanssialan osaajia, mikä haastaa työntekijöiden ammatti-identiteetin. Myyntiosaamista vaaditaan yhä enemmän myös muilla aloilla.

20.4.2011 19:01 | Päivitetty 26.4.2011 12:19

Yhä useamman työn sisältö muuttuu niin, että moni joutuu muuttamaan ammatti-identiteettiään kesken uran. Marjo Kumpulan väitöstutkimuksen mukaan vakuutusalan työntekijät ovat kokeneet useita muutoksia, jotka ovat haastaneet ammatti-identiteetin.

Vanhemmat työntekijät ovat tulleet alalle alun perin vakuutusvirkailijoiksi, joista on sittemmin pitänyt kuoriutua asiakaspalvelijoita.

Nykyisin vakuutusalan työntekijöiltä kaivataan jo finanssialan myyjän identiteettiä, kun vakuutusyhtiöiden ja pankkien työtehtävät ovat lähentyneet ja myynnin osuus työstä on kasvanut. Myös puhelinpalvelua on alalla entistä enemmän, mikä omalta osaltaan haastaa ammatti-identiteettiä.

Myyntiosaamisen tarve on kasvanut myös monissa muissa ammateissa.

Työntekijät reagoivat muutospaineisiin eri tavoin. Yleisimmät keinot ovat sopeutuminen ja uuden opetteleminen eli valtaosa työntekijöistä ei vastusta muutoksia aktiivisesti. Melko pieni osa suunnittelee vakuutusalalta vetäytymistä. Osa iäkkäämistä työntekijöistä aikoo sinnitellä alalla eläkkeelle asti.

Ammatti-identiteetit pysyvät Kumpulan tutkimuksen mukaan varsin vakaina, ja niiden muuttuminen vaatii suuria muutoksia työn sisällössä.

Jotkut ammatti-identiteetin piirteet voivat olla niin juurtuneita, että niiden muuttuminen vaatii uuden työntekijäsukupolven.

Vaikka Kumpulan tutkimus koski vakuutusalaa, vastaavia muutostarpeita on myös esimerkiksi hoitoalalla, pankeissa, julkishallinnossa, opetusalalla ja yliopistoissa.

– Työntekijä joutuukin muuttumaan uransa aikana joksikin muuksi. Muuksi muuttuminen on aina haastavaa, Kumpula sanoo tiedotteessa.

Kauppatieteen maisteri Marjo Kumpulan väitöstutkimus tarkastetaan Turun yliopistossa 29. huhtikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?