Älä ole työpaikan häirikkö

Haluatko viihtyä töissä ja haluatko, että muut viihtyvät? Jos tahdot, käyttäydy hyvin. Näin suosittelevat käyttäytymisasiantuntijat. He antavat viisi neuvoa, joita töissä kannattaisi noudattaa.

15.4.2011 15:04 | Päivitetty 15.4.2011 18:37

Huono käytös töissä voi lievimmässä muodossaan tehdä yrityksestä epämiellyttävän ja tuottamattoman paikan. Pahimmillaan asiattomuudet ja häiriköinti voivat johtaa oikeudenkäynteihin.

Peruslähtökohta on, että toiset ihmiset ja heidän tunteensa kannattaa ottaa huomioon. CBS MoneyWatch.com -sivustolla käyttäytymisasiantuntijat neuvovat toimistokäytöksen alkeet.

1) Seuraa kultaista sääntöäOlitpa koulun pihalla tai toimistossa, älä ole häirikkö. Kukaan ei pidä kiusaajasta.

– Älä koskaan käytä asemasi tuomaa valtaa ryhmäsi kiusaamiseen. Päsmäröinnillä menetät alaistesi lojaalisuuden. Olet todellisessa pinteessä sinä päivänä, kun alaisesi nousee päälliköksesi, sanoo käytösasiantuntija Thomas P. Farley, joka on kirjoittanut oppaan Modern Manners: The Thinking Person´s Guide to Social Graces.

2) Pukeudu kunnioittavastiJos et ole varma, miten sinun pitäisi pukeutua työhön liittyvään tapahtumaan tai uuteen työpaikkaan ensimmäisenä päivänä, ylipukeudu! Turhan huoliteltu asu on parempi vaihtoehto kuin nuhjuinen tai liian rento asu.

– Ylipukeutuminen on kaikkina päivinä parempi kuin alipukeutuminen, sillä voit aina riisua jakun tai luopua solmiosta, The Protocol School of Palm Beachin perustaja ja Poised For Success -kirjan kirjoittaja Jacqueline Whitmore sanoo.

3) Älä unohda erityistilaisuuksiaVaikka olisit hyvin kiireinen, irrota hetki palaverissa tarjottavasta juhlakakusta nauttimiseen.

– Yllätyt, miten paljon ”hyvää syntymäpäivää” voi merkitä henkilölle, jonka tapaat päivittäin. Se osoittaa, että arvostat toisia työkavereina, etkä pidä heitä turhina tyyppeinä, Farley neuvoo.

4) Älä anna puhelimesi mölytäKäytä puhelimesi värinää, sekä kokous- ja äänetön toimintoja ainakin, jos työskentelet avotilassa tai olet palaverissa. Älä ikinä anna puhelimesi häiritä tapaamista toisen ihmisen kanssa.

– Unohda vitsikkäät tai suloiset soittoäänet. Ne saattavat käydä toisten hermoille, Whitmore sanoo.

5) Opettele kohtelias sähköpostikäytösSähköposti on oiva työkalu, mutta viestit kannattaa lukea ennen lähettämistä. Töykeä tai asiaton teksti voi olla paljon vahingollisempaa kuin keskustelussa päässyt möläytys ja vahinko myös paljon pysyvämpi.

Whitmore suosittelee käyttämään oikolukuohjelmaa. Hän kehottaa kirjoittamaan viestin saatteeseen aina aiheen. Saatuihin viesteihin hänen mielestään pitäisi reagoida vuorokauden kuluessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?