Tutkittu juttu – pikkulapset ajavat roskaruuan pariin

Pienten lasten äidit ovat lihavampia, syövät enemmän roskaruokaa ja juovat kalorijuomia kuin naiset, joilla ei ole lapsia. Sekä pikkulasten äidit että isät liikkuvat vähemmän kuin lapsettomat pariskunnat, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

| Päivitetty

Pienten lasten perheissä turvaudutaan herkemmin nopeisiin ja helppoihin ruokiin, jotka helposti sisältävät paljon rasvaa ja kaloreita. Vanhemmat, jotka valitsevat epäterveellisiä ruokia, tarjoavat niitä helposti myös lapsilleen, jolloin syntyy epäterveellisen ruokatottumusten kehä.

Näin todetaan yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa kartoitettiin keskiarvoiältään 25-vuotiaiden aikuisten ruokailutottumuksia ja elintapoja ja verrattiin niitä alle 5-vuotiaiden lasten vanhempiin.

Lääketieteen The Pediatrics -julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta kertoi The Detroit News -lehti.

– Tämä ei ole tutkimus syyllisyydestä, vaan vanhemmille erittäin riskialttiin ajanjakson tunnistamisesta, jotta lääkärit osaisivat varautua siihen ja tarjota apua, sanoi Minnesotan yliopiston tutkija Jerica Berge.

Pienten lasten äidit söivät 2 360 kaloria päivässä, 368 enemmän kuin lapsettomat naiset. Suuremman kalorimäärän polttamiseksi heidän pitäisi liikkua selvästi enemmän, mutta lapsettomat naiset liikkuivat lähes tunnin viikossa enemmän.

Miesten syömistottumuksiin lasten saanti ei niinkään vaikuttanut, mutta liikuntaa harrastivat lapsiperheiden isät vähemmän kuin lapsettomat miehet.

Tutkittujen lapsiperheiden joukossa oli enemmän mustia vanhempia, mutta tutkimuksessa otettiin huomioon tuloksiin mahdollisesti vaikuttaneet rotu- ja tulotasotekijät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?