Joka viides on väärässä työssä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Joka viides on väärässä työssä

Ruotsissa joka viides työntekijä kokee olevansa väärässä ammatissa ja väärässä työpaikassa. Työpaikan vaihto ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, kertoo TCO-tidningen.

6.4.2011 13:43 | Päivitetty 6.4.2011 13:43

Viidennes työssä käyvistä ruotsalaista kokee olevansa jumissa työpaikassaan. Sekä ammatti että työpaikka tuntuvat heistä vääriltä, kertoo TCO-tidningen.

– Ihmiset jäävät työpaikkoihin, jotka tekevät heidät sairaiksi, ja joissa he eivät viihdy, sanoo asiaa tutkinut työpsykologian professori Gunnar Aronsson Tuhkolman yliopistosta TCO-tidningenille.

Tämä on hänen mukaansa iso ongelma, ja tarkoittaa, että ihmiset eivät saa käyttää täyttä potentiaaliaan työssä.

Työssä viihtymättömät kaipaavat vaikutusmahdollisuuksia ja mahdollisuutta oppia uusia asioita työssä sekä tukea esimieheltään.

Vaikka työ tuntuukin väärältä, niin silti moni päättää jäädä. Aronssonin mukaan työpaikasta lähteminen ei ole helppoa. Moni pelkää pysyvän työpaikan menettämistä tai palkan putoamista. Myöskään sopivaa työtä ei ole helppo löytää, joten moni valitsee sopeutumisen. Näin siitä huolimatta, että ruotsalaiset pitävät muutaman vuoden välein tapahtuvaa työpaikan vaihtoa suotavana asiana useammin kuin monet muut eurooppalaiset.

Aronssonin mukaan vähäinen liikkuvuus työmarkkinoilla hidastaa talouden kasvua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?