Varo, nämä työt vievät voimat

Joissain töissä terveys pettää useammin kuin toisissa, ja keskivertoa useampi joutuu ennenaikaisesti pois rivistä. Osa töistä on fyysisesti raskaita, mutta osassa masennus vie työkyvyn. Taloussanomat selvitti, mitkä työt käyvät pahimmin voimille. Katso, minkä alojen ammattilaiset jäävät eniten ja minkä vähiten työkyvyttömyyseläkkeelle. Oletko sinä vaarassa?

4.4.2011 6:01 | Päivitetty 5.4.2011 8:04

Työn fyysinen raskaus yhdistää niitä ammatteja, joista jäädään keskimääräistä enemmän työkyvyttömyyseläkkeelle (katso listat jutun lopusta).

Vuonna 2009 työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä kolmanneksella eläke johtui tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Mielenterveyssyyt olivat lähes yhtä yleisiä.

Eläketurvakeskuksen erikoistutkijan Raija Gouldin mukaan mielenterveyden häiriöitä esiintyy eri ammattiryhmissä tasaisemmin kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Tuki- ja liikuntaelinsairaus oli työkyvyttömyyseläkkeen syynä lähes kolme kertaa useammin työntekijäammateissa kuin asiantuntija-ammateissa. Sen vuoksi raskaiden ammattien edustajat pitävät koko tilastossa kärkisijoja.

Tavallista enemmän työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään esimerkiksi rakennusalalta, puutarhatöistä, maatalouslomittajan tehtävistä ja siivousalalta. Myös hoitoalan raskaiden töiden tekijöillä ura päättyy usein työkyvyttömyyteen. Asiantuntija-ammatteja ei listalle mahdu juuri lainkaan.

Yli 58-vuotiaatasiantuntijanaiset masentuvat

Muutamat toimihenkilö- tai asiantuntija-ammatit nousevat esille, mikäli katsotaan vain mielenterveyden häiriöiden takia työkyvyttömäksi joutuneita.

Ne vievät keskimääräistä enemmän eläkkeelle kirjasto- ja arkistotyöntekijöitä, toimistotyöntekijöitä, toimittajia ja taiteilijoita. Mielenterveyssyistä eläkkeelle jää eniten yli 58-vuotiaita asiantuntijatehtävissä työskenteleviä naisia.

Masennuksen takia eläkkeelle jäi keskimääräistä enemmän esimerkiksi naiskuljettajia ja -johtajia sekä virastojen ja laitosten asiantuntijamiehiä. Työntekijäammateissa on varsin tyypillistä, että työkyvyttömyyteen johtavaa masennusta edeltää työttömyys.

Tutkijoiden, lääkäreidenja pappien työkyky säilyy

Vähiten työkyvyttömyyseläkkeille joudutaan erityisasiantuntijoiden joukosta. Yliopistojen opettajat ja tutkijat jäävät kaikkein vähiten työkyvyttömyyseläkkeelle. Työkyvyttömyys iskee harvoin myös esimerkiksi lääkäreihin, opettajiin ja pappeihin.

– Totta kai voi lähteä miettimään työn kiinnostavuutta ja palkitsevuutta, mutta asiantuntija-ammateissa pystyy myös jatkamaan monenlaisten vaivojen kanssa, Gould sanoo.

Gouldin mukaan tilastot eivät anna vastausta siihen, miksi tietyistä ammateista jäädään muita enemmän eläkkeelle. Sen takia ei voi sanoa, että tietyt ammatit sinänsä aiheuttaisivat työkyvyttömyyttä.

Ammattien välillä on eroja sairauksien yleisyydessä, työoloissa ja terveyteen liittyvissä elintavoissa. Esimerkiksi monilla suorittavan työn tekijöillä työ on ruumiillisesti raskasta ja elintavat epäterveellisempiä kuin asiantuntijoilla.

Työssä selviytymiseen voi vaikuttaa myös se, miten työhyvinvoinnista on eri paikoissa huolehdittu.

"Yli 70 työntekijää pelastettiintyökyvyttömyyseläkkeeltä"

Lassila & Tikanojassa havahduttiin kuusi vuotta sitten siihen, että jotain pitäisi tehdä työkykyasioille. Selvitys paljasti, että yhtiön tuloksesta peräti 40 prosenttia paloi työkyvyttömyyden hoitoon.

Ympäristönhuoltoon ja kiinteistöpalveluihin erikoistuneessa yrityksessä tehdään paljon fyysisesti raskasta työtä, joka johtaa helposti tapaturmiin, sairauslomiin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Esimerkiksi jäteautojen kuljettajat joutuvat vetämään raskaita jäteastioita hankalissa paikoissa ja vaihtelevissa sääoloissa.

– Se on tyypillinen ammatti, jossa ei välttämättä jaksa eläkeikään. Silloin täytyy miettiä uudelleen työnkuvaa. Kuljettajia on siirtynyt esimerkiksi lastauslaiturin isännän tehtäviin kauppakeskuksiin, työkykycontroller Hanna Kankainen Lassila & Tikanojasta kertoo.

Yli 70 yhtiön työntekijää on Kankaisen mukaan pelastettu viime vuosina lähes varmalta eläköitymiseltä, kun heille on etsitty työkykyä vastaavia tehtäviä.

– Työkyvyttömyys- ja tapaturmaeläkkeiden kustannukset ovat vähentyneet 40 prosenttia viidessä vuodessa, tapaturmataajuus on puolittunut ja keskimääräinen eläköitymisikä on noussut lähes kolmella vuodella.

Myös itse työtehtäviä on pyritty muuttamaan vähemmän kuormittaviksi. Jäteautonkuljettajan työssä on kuitenkin paljon tekijöitä, joihin ei voi vaikuttaa.

– Miten taloyhtiöissä on järjestetty asiat, miten piha on huollettu, millainen sää sattuu olemaan, Kankainen luettelee.

Raskaat työt pitävät kärkisijoja Ammattiryhmät, joista jäädään keskimääräistä enemmän työkyvyttömyyseläkkeelle 30-64-vuotiaana

NaisetMiehet   maa- ja vesirakennusalan avustavat työntekijätmaa- ja vesirakennusalan avustavat työntekijät   puutarhatyöntekijät, lomittajat ym.rakennusviimeistely- ja aputyöntekijät   vanginvartijatpuutarhatyöntekijät, lomittajat ym.   siivoojat, sairaala- ja keittiöapulaisetbetonimiehet, muurarit ym.   varastotyöntekijät ja rahdinkäsittelijätkaivostyöntekijät ja kivenhakkaajat   ravintola- ja siivousesimiehetkirjasto- ja arkistotyöntekijät ym.   paperiteollisuustyöntekijätmaalarit   koneenasettajat ym.teolliset ompelijat ym.   ajoneuvonkuljettajatkirvesmiehet   kokit, keittäjät, kylmäkötvarastotyöntekijät ja rahdinkäsittelijät   tarjoilijatmetsurit ja kalastajatperus-, lähi- ja kodinhoitajat ym.putkiasentajatvahtimestarit ja kiinteistöhuoltomiehethitsaajatelintarviketyöntekijätsiivoojat, sairaala- ja keittiöapulaisetteolliset valmistajat ym.vahtimestarit ja kiinteistöhuoltomiehet Lähde: Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön Ammatit ja työkyvyttömyyseläkkeet -selvitys

Tutkijoilta ei mene työkyky Ammattiryhmät, joista jäädään keskimääräistä vähemmän työkyvyttömyyseläkkeelle 30-64-vuotiaana

Naiset Miehet   yliopisto-opettajat ja tutkijatyliopisto-opettajat ja tutkijat   tekniikan ja luonnontiet. erityisasiantuntijatsairaanhoitajat ym.   liike-elämän ja lainopin erityisasiantuntijatlääkärit ja proviisorit   opettajatopettajat   psykologit ym.sotilaat   lääkärit ja proviisoritpapit, diakonit ym.   pankki- ja postitoimihenkilöttekniikan ja luonnontiet. erityisasiantuntijat   sihteeritliike-elämän ja lainopin erityisasiantuntijat   konetekniikan asiantuntijatsihteerit   papit ja diakonitjohtajat ym.   virastojen ja laitosten asiantuntijatit- ja sähköalan asiantuntijat ym.ammatilliset ja erityisopettajatammatilliset ja erityisopettajattoimittajat ja taiteilijatmyynnin ja rahoituksen asiantuntijatjohtajat ym.pankki- ja postitoimihenkilötliike-elämän palveluiden välittäjätliike-elämän palveluiden välittäjät Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön Ammatit ja työkyvyttömyyseläkkeet -selvitys

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?