Laskelma: Insinöörikoulutusta pitäisi korvata siivousopetuksella

Opetushallitus on ennakoinut vuosikymmenen lopun koulutustarpeita. Opetushallituksen mukaan tarvitaan lisää siivoja- ja lähihoitajakoulutusta, kun taas insinööriopetusta ja kulttuurialan koulutusta voisi vähentää.

| Päivitetty

Opetushallituksen ennakointi perustuu VATT:n toimialaennusteisiin vuodelle 2025. Opetushallituksen mukaan ammattikoulutusta tulee lisätä, kun taas ammattikorkean ja yliopistojen paikkoja tulisi puolestaan vähentää jonkin verran.

Ammattikoulutukseen tarvittaisiin opetushallituksen mukaan etenkin lisää paikkoja lähihoitajakoulutukseen ja puhdistusalan koulutukseen. Ongelmana vain on se, että nuorten kiinnostus siivoojan työhön on vähäistä.

Sen sijaan kauneudenhoitoalan koulutuksessa aloittajatarpeen arvioidaan vähenevän. Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutukseen ennakoidaan ylipäätään merkittävää lisäystarvetta.

Insinöörejä viidennes vähemmän 

Tekniikan ja liikenteen koulutusalalle tarvittaisiin hieman nykyistä enemmän väkeä ammatilliseen peruskoulutukseen, sen sijaan insinöörejä ja diplomi-insinöörejä tarvittaisiin noin 20 prosenttia vähemmän kuin nykyään.

Suurimmat lisäystarpeet olisivat kone-, metalli- ja energiatekniikan ammattikoulutuksessa. Sen sijaan sähkö- ja automaatiotekniikassa ammatillisen peruskoulutuksen paikkoja ja yliopiston paikkoja tulisi vähentää.

Opetushallituksen mukaan kulttuurialan koulutusta olisi varaa vähentää. Aloittajamäärät ovat olleet merkittävässä kasvussa viimeisten 10-15 vuoden aikana. Vähennystarvetta on eniten ammatillisessa peruskoulutuksessa ja vähiten yliopistoissa. Suurinta vähennystä tarvittaisiin viestintä- ja informaatiotieteiden ja käsi- ja taideteollisuuden ammatilliseen peruskoulutukseen.

Myös luonnontieteissä voisi vähentää koulutuspaikkoja ammattikouluissa ja yliopistoissa. Ammattikorkeakoulujen paikkoihin tarvittaisiin lisäystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?