Tutkimus: Parhaat ajat ovat todellakin vasta edessä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Parhaat ajat ovat todellakin vasta edessä

Suurimmalle osalle ihmisistä elämän onnellisimmat ajat ovat vasta edessäpäin. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset ovat onnellisimmillaan vasta yli 70-vuotiaina, jos terveys on säilynyt hyvänä. Myös raha lisää onnellisuutta.

29.3.2011 18:32 | Päivitetty 29.3.2011 18:39

Tuoreet onnellisuustutkimukset saattavat masentaa nuoria, mutta  tarjoavat lohtua jo elämäänsä masentuneille keski-ikäisille. Ihmiset ovat onnellisimmillaan vasta vanhoina, väittää yhdysvaltalaisen National Academy of Sciences -järjestön tutkimus, johon otti osaa 341 000 ihmistä.

Tutkimuksen mukaan ihmisten onnellisuuden tunne laskee varhaisen aikuisuuden aikana, alkaa nousta uudelleen noin 50-vuotiaana, ja saavuttaa huippunsa noin 85-vuotiaana.

Samanlaisiin tuloksiin päätyy myös Britanniassa tehty English Longitudal Study of Ageing, jossa seurattiin yli 10 000 yli 50-vuotiasta ihmistä vuodesta 2002 eteenpäin. 

Yhtenä syynä saattaa olla, että ihmiset käyttävät jäljellä olevan ajan nauttiakseen elämästä eivätkä kuluta aikaa asioihin, joista eivät pidä.

Tutkimuksen mukaan varallisuus ja ihmissuhteet ovat tärkeitä onnellisuudelle. Varakkaammilla oli vähemmän masennuksen oireita, he olivat tyytyväisempiä elämäänsä ja tunsivat vähemmän yksinäisyyttä, tutkimuksessa todetaan.

Psykologian professori Andrew Steptoe Lontoon University Collegesta arvioi, että nykyajan 60- ja 70-vuotias on hyvin erilainen kuin vastaavan ikäiset 30 vuotta sitten.

– Heillä on enemmän mahdollisuuksia, ja heidän terveytensä on parempi, Steptoe kertoo Daily Mail -sanomalehdessä.

Hyvä terveys, vakaat tulot ja hyvät ihmissuhteet ovat hänen mukaansa hyvin tärkeitä onnellisuudelle.

Ikä ei myöskään merkitse, että kaikki taidot ruostuisivat. Vaikka fyysinen kyky vähenee, ja laskupää heikkenee, niin esimerkiksi kyky oppia uusia kieliä sekä päätöksenteko paranevat.

Tieteilijöiden mukaan aivot organisoivat itseään uusiin haasteisiin, joten solujen välillä syntyy uusia yhteyksiä, jotka voivat enemmän kuin korvata iän myötä menetetyn aivokapasiteetin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?