Korkea koulutus tuo varsin hyvin töitä

Korkea-asteen tutkinnolla saa työpaikan varmemmin kuin alemmalla koulutuksella. Tilastokeskuksen mukaan erot naisten ja miesten työllistymisessä ovat pienet – kaikilla muualla paitsi tekniikan alalla. Korkeasti koulutettuja naisia ei edelleenkään juuri näy johtotehtävissä.

| Päivitetty

Korkea koulutus tasaa sukupuolten välisiä työttömyyseroja. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan ero korkeakoulutettujen naisten ja miesten välisessä työttömyydessä oli vain reilu prosenttiyksikkö. Koko väestössä ero on kolme prosenttiyksikköä.

Erot naisten ja miesten työllisyydessä olivat pienet muilla aloilla paitsi luonnontieteissä ja tekniikassa. Naisia oli työttöminä neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin miehiä.

Naisten ja miesten sijoittuminen eri tehtäviin oli hyvin erilaista. Kun lähes joka kolmas mies työskenteli johtotehtävissä, naisista johtoasemassa oli vain joka kymmenes. Miehet ovat lisänneet osuuttaan johtotehtävissä 2000-luvun aikana.

Korkea-asteen tutkinnon suorittaneista työttömiä oli 15 prosenttia vuonna 2008. Tohtoreista töissä oli yli 90 prosenttia.

Työtilanne vaihtelee tieteenaloittain. Parhaiten työllistyivät lääke- ja terveystieteen alalta tutkintonsa suorittaneet, joista töissä oli 93 prosenttia. Tilanne on hyvä myös tekniikan alalla, jolla työssä oli 90 prosenttia. Maatalous- ja metsätieteilijöistä töissä kävi 86 prosenttia, luonnontieteilijöistä 85 prosenttia ja humanisteista 83 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?