Oma raha

Pörssisäätiö vaatii pieniä osinkoja verovapaiksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Pörssisäätiöllä on eväitä vaalien jälkeiselle hallitukselle, jotta kotimainen omistajuus saataisiin nousuun. Evästyksen mukaan pienet osinkotulot pitäisi jättää verovapaiksi.
– Pääministeri Mari Kiviniemi toi asiaa esille jo kunta- ja hallintoministerinä. Lisäksi pienten osinkojen verovapaus noudattelisi myös verotuksen progressioperiaatetta. Asia on ollut jo hallitusohjelmassa eikä ole toteutunut, joten odotan jännityksellä, toteuttaisiko uusi hallitus vihdoin tämän uudistuksen, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Taloussanomille.

Hän korostaa osinkojen merkitystä sijoittajien kannalta ja kehoittaa näitä etsimään pörssiyhtiöistä hyviä osingonmaksajia. Fabianinkadun komeassa pörssitalossa majailevan säätiön tehtävä on edistää myös piensijoittamista.

Aiemmin Osakesäästäjien Keskusliitossa varapuheenjohtajana toiminut Lounasmeri kannustaakin suomalaisia kotitalouksia aktiiviseen sijoittamiseen.

Pienten osinkojen verovapaus olisi sopiva houkutin kansallisvarallisuuden kasvattamiseen. Valtiolle kustannus olisi vain joitakin kymmeniä miljoonia euroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun ajatellaan tavallista kotitaloussijoittajaa ja osakesäästäjää, niin osinkojen suhteen filosofia on ”parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla”. Totta kai on hyvä sijoittaa myös kasvuyhtiöihin, joiden osakkeen arvon voi odottaa nousevan, vaikka osinkoja ei maksettaisikaan. Monesta yhtiöstä saa kuitenkin niin hyvää osinkotuottoa, että jo tämä sijoitus pääomalle on parempi kuin pankkitilin korkotuotto.

– Täytyy muistaa, että odotukset osakkeiden arvonnoususta sisältävät myös riskiä. Esimerkiksi viime vuosien finanssikriisin aikana osinkoja vastaanottaneille kurssilasku ei iskenyt niin pahasti. Kun katsoo niin sanottuja kansanosakkeita, niin kyllähän nämä tyypillisesti ovat hyviä osingonmaksajia, kuten teleyhtiöt.

Sijoitukset kotimaisiin
osakkeisiin hyödyttävät Suomea


Lounasmeren mukaan aktiivinen kotimaisiin pörssiosakkeisiin sijoittaminen hyödyttää myös elinkeinoelämää. Rahastosijoittamisessa on omat hyvät puolensa, mutta sijoitukset eivät välttämättä niissä kohdistu kotimaahan, puhtaita Suomi-rahastoja lukuunottamatta.

Viime aikoina suosiota ovat täällä kasvattaneet erityisesti kehittyville markkinoille sijoittavat rahastot.

Pörssisäätiön mukaan myös yhteisöveroa tulisi laskea selvästi nykyisestä 26 prosentista. Pienten osinkotulojen verotukseen tulisi soveltaa yhdenkertaista verotusta. Tällöin yhtiö maksaa jakamastaan voitosta yhteisöveron, mutta osingonsaaja ei enää maksaisi tästä voitosta veroja.

Suomessa oli vuoteen 2004 saakka voimassa tällainen yhtiöveron hyvitysjärjestelmä, jossa osingoista hyvitettiin yhtiön maksama vero. Tällä torjuttiin osinkojen kaksinkertainen verotus, kun osingon saaja sai vähentää yhtiön maksaman veron omasta osinkotulostaan.

Tämä niin sanottu avoir fiscal päättyi vuonna 2005 yritys- ja pääomaverouudistuksen yhteydessä, koska se oli EU:n verolinjausten vastainen.

– Avoir fiscalin taustalla on oikea filosofia, joskaan järjestelmään sellaisenaan ei tässä valtion taloudellisessa tilanteessa ole paluuta, emmekä sellaista kuvittelekaan. Periaatteessa avoir fiscal kuitenkin kannustaisi kotimaiseen omistajuuteen. Koska verotus ohjaa ihmisiä, täytyy miettiä millaista viestiä se lähettää sijoittajille. Pääomatulot ovat helppo verosuunnittelun kohde, joten signaalilla on merkitystä, Lounasmeri sanoo.

"Hetemäen muutos kiristäisi
osinkoverotusta puolella"


Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama verotyöryhmä ehdotti raportissaan joulukuussa, että yhteisöveroa eli yritysten tuloksesta maksamaa veroa laskettaisiin 26:sta 22:een, ja osinkoveroa nostettaisiin nykyisestä 19,6:sta uuden pääomatuloveroprosentin mukaiseen 30 prosenttiin.

Listatusta yhtiöstä saadut osingot luettaisiin kokonaan veronalaiseen pääomatuloon.

Lounasmeri korostaa, että Hetemäen esittämä muutos kiristäisi todellisuudessa osinkoverotusta noin puolella, kun aiemmin osinkotulosta vain 70 prosenttia on ollut veronalaista.

– On eroa sillä, ovatko osingot 70-prosenttisesti veronalaisia vai sataprosenttisesti veronalaisia, onko prosentti 19,6 vai 30. Julkisuudessa käyty verokeskustelu on hyödyllistä, mutta täytyy muistaa aina pääomaverotuksen kiristämisen vaikutus osinkoihin. Jos lähetetään signaali, ettei osakkeisiin kannata sijoittaa, ei kotitalouksien pankkitileillä olevia miljardeja saada liikkeelle.

Verotus ei välttämättä ole
listautumisen kynnyskysymys


Nykyisellään pörssiyhtiöiden osinkoja verotetaan kovemmin kuin listaamattomien yhtiöiden. Hetemäen ryhmän mukaan listaamattomasta yhtiöstä saadun osingon verovapaudet poistettaisiin.

Tällöin yhtiön jakaman voiton veroaste vastaisi yleistä pääomatuloverokantaa. Yksi tavoite on kannustaa yrityksiä listautumaan.

– Listautumisen kynnys voi kuitenkin löytyä muualta, kuten pörssiyhtiöiden vaatimasta ifrs-kirjanpidosta ja tiukoista sisäpiirisäädöksistä, jotka voivat hirvittää yrityksiä, Lounasmeri sanoo.

Hetemäen ehdotusten ennakoitiin johtavan osingonmaksun kasvuun tänä keväänä ja lisäosinkojen virtaan, mikä on jossain määrin toteutunutkin. Verouudistus voisi lisätä myös sijoittamista erilaisten sijoitusrahastojen kautta suoriin osakeostoihin verrattuna.

Rahastot eivät maksa keräämistään osingoista veroa, vaan verot maksaa rahasto-osuuden haltija myydessään osuutensa.

Missään hallituspuolueessa Hetemäen ehdotuksia ei ole nielty sellaisinaan. Kokoomus on esittänyt entisen osinkoverotuksen jatkoa tai mieluummin paluuta yhtiöveron hyvitysjärjestelmään.

Kokoomuksen mukaan pienemmät, alle tuhannen euron osinkotulot pitäisi muuttaa verovapaiksi, mikä kelpaisi keskustallekin, joka haluaisi kuitenkin kaventaa tuloeroja verottamalla pääomatuloja, myös osinkoja progressiivisesti.

Osinkoverotuksen kiristämisellä voi olla myös epäsuoria vaikutuksia. Jos osinkoverotusta kiristetään lähemmäs pääomaveroa, voi tähän asti laimeasti avattujen ps-tilien hyöty suoraan osakesijoittamiseen verrattuna kasvaa selvästi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  2. 2

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  3. 3

   Kiistelty yhdysvaltalaisfirma myy ikäihmisille nuorta verta suoneen – väittää nuoruudenlähteeksi

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Kaivosteollisuus uskoo kaivosveron tulevan – ”Olisi hyvä, että olisi ensin jotain verotettavaa”

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   KKV:ltä ehdollinen hyväksyntä Postin ja Transvalin kaupalle

  8. 8

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Kotipizza-kauppa toteutumassa: Orkla sai kasaan vaaditut osakkeet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  2. 2

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  3. 3

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  4. 4

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  5. 5

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   Miksi naiset eivät etene uralla? Tutkija pitää hyvinvointivaltiota suurimpana ongelmana

  8. 8

   Konkurssiin menneet BR-lelut ja Toys R’Us aloittavat tyhjennysmyynnin Suomessa – nämä myymälät ovat vielä auki

  9. 9

   Kansainväliseltä valuuttarahastolta tyly arvio: Suomen vienti onnahtelee, luotonanto kiristyy

  10. 10

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  5. 5

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää