Tutkimus: Suomalaiset haluavat ruoan lisäaineet kuriin lailla

66 prosenttia suomalaisista haluaisi rajoittaa lailla sitä, kuinka montaa eri lisäainetta tuotteessa saa olla kertoo Evita-lehden Taloustutkimuksella teettämä kysely. Viime aikoina käyty kiivas keskustelu ruoan turvallisuudesta ja tehotuotannosta on johtanut siihen, että reilu neljännes vastanneista aikoo muuttaa ruokailutottumuksiaan.

10.3.2011 9:42 | Päivitetty 10.3.2011 10:16

Suomalaiset haluavat puhtaampaa ruokaa. Evita-lehti on tarttunut kiivaana käyvään ruokakeskusteluun ja teetti Taloustutkimuksella kyselyn. Sen mukaan 66 prosenttia suomalaisista haluaisi rajoittaa lailla sitä, kuinka montaa eri lisäainetta tuotteessa saa olla.

Nykyinen laki rajoittaa vain joidenkin lisäaineiden käyttömääriä ja käyttökohteita, mutta ei tuotteessa käytettävien lisäaineiden yhteismäärää.

Moni sanoi myös olevansa huolissaan lisäaineista ja 67 prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan lisäaineettomasta ruoasta enemmän.

Naiset ovat innokkaimpia lisäaineiden rajoittajia: heistä 71 prosenttia kannattaa lain säätämistä. Miehistä näin ajattelee 61 prosenttia. Selväksi kävi myös, että huolestuneisuus lisäaineista lisääntyy, kun ihminen ikääntyy.

Ruoasta ja sen turvallisuudesta on viime aikoina puhuttu paljon. Taloussanomat on julkaissut aiheesta monta juttua. Helmikuun lopussa kysyimme "Miksi meille syötetään tällaista roskaa?". Viimeksi eilen kirjoitimme lasten koulussa saaman ruoan laadusta. Helmikuun alussa käsittelimme tehotuotantoa ja kerroimme yhdysvaltaisen kirjailijan Jonathan Safran Foerin kirjasta Eläinten syömisestä (Atena 2011), joka on aiheuttanut maailmalla myrskyn.

Ruokakeskustelu on vaikuttanut. Taloustutkimus teki kyselynsä tämän viikon alkupäivinä. Haastatelluista 27 prosenttia sanoi aikovansa muuttaa ruokailutottumuksiaan. Heistä 82 prosenttia aikoo ostaa enemmän lähiruokaa, 79 prosenttia rajoittaa valmisruokien määrää, 70 prosenttia ostaa enemmän luomua ja 57 prosenttia aikoo rajoittaa tehotuotetun lihan syöntiä.

Ruokailutottumuksiaan aikovat muuttaa varsinkin isoissa kaupungeissa asuvat 35–49-vuotiaat naiset.

Tutkimuksen teettänyt Evita on naisille suunnattu kauneuden, terveyden ja hyvinvoinnin lehti. Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten alkuviikosta 500 suomalaista, jotka edustavat demografisesti kaikkia 15–79-vuotiaita suomalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?