320 vikaa – upouudesta kodista tuli painajainen

Julkaistu:

Missä on vika, kun upouudesta kodista tulee unelman sijasta pahin painajainen? Niemisen perheellä painajainen on jatkunut jo kahdeksan vuotta, kun uudesta asunnosta löytyi 320 korjattavaa virhettä ja muun muassa hometta. Pelkästään vettä vuotavia ikkunoita on korjattu jo 23 kertaa eikä valmista ole vieläkään. Lue miten kaikki voi mennä pieleen.
– Tästä piti tulla meidän viimeinen asuntomme: hyvät yhteydet, palvelut lähellä ja laadukas asunto luotettavalta rakentajalta, sanoo upouuden kerrostaloasunnon vuonna 2002 ostanut Tuomo Nieminen.

Vaan kuinkas sitten kävikään?

Tunnettu ja pitkät perinteet omaava rakentaja korosti mainonnassaan erityisesti yrityksen ja työn korkeaa laatua sekä asiakasystävällisyyttä.

Monttuvaiheessa ostetun asunnon todelliset kasvot alkoivat kuitenkin paljastua Niemiselle jo ennen kuin rakennuspöly oli ehtinyt laskeutua. Karu totuus ei kestänyt edes pintamateriaalien koputtelua.

– Kävin rakennusvaiheessa tarkkailijan kanssa kahdeksan kertaa työmaakäynnillä. Jo silloin näin, että työn jälki oli huonoa, Nieminen sanoo.

Kun hän tiedusteli tarkkailijalta, miksei aliurakoitsijalle huomauteta jäljen laadusta, rakennuttajan taloyhtiölle esittelemä tarkkailija ilmoitti, ettei aliurakoitsijaa kannata moittia, jottei tämä suutu ja työmaa pysähdy.

– Tarkkailija vakuutti minulle, ettei syytä huoleen ole, koska työmaalla suoritetaan lukuisia tarkastuskierroksia ja kaikki tarpeellinen korjataan. Mutta kun tulimme ennakkotarkastuskierrokselle, näky oli järkyttävä. Esimerkiksi maalausjälki oli todella huonoa.

Asunnon seinät olivat laikukkaat, sillä paikkamaalauksessa oli käytetty erisävyistä maalia. Lopulta selvisi, että laikukkaat seinät olivat uuden asunnon pulmista pienimpiä.

Uuteen muuttaminen
vei keskelle remonttisumaa


Naarmuuntunutta parkettia korjattiin vaihtamalla vioittuneet laudat ja täyttämällä himmeän lattian koloja kiiltävällä lakalla. Vaihdetut laudat jäivät kuitenkin koholle muusta pinnasta ja lakkapurkin pohja jätti pyöreitä lakkarenkaita ympäri lattiaa. Lopulta parketista päädyttiin uusimaan 70 prosenttia, ja kolmannella korjausyrityksellä saatiin aikaiseksi välttävä lopputulos.

Pesuhuoneen ja saunan laattasaumat eivät kestäneet normaalia imurointia, vaan saumat irtosivat useasta kohdasta 1–3 senttimetrin pätkissä. Jo ennen muuttoa pesuhuoneen lattiasta oli paikattu 15 reikää. Seinästä poistettu viallinen laatta korvattiin uudella, joka saumattiin erivärisellä sauma-aineella kuin alkuperäinen.

Saunan paneelit vaihdettiin niissä olleiden reikien, rakojen ja kittausten vuoksi. Lopulta saunaa päädyttiin korjaamaan paneloinnin osalta viiteen kertaan. Tämän jälkeen lauteet alkoivat heilua.

Asunnon ulko-oven karmissa oli halkeama ja toisesta kohdasta koko karmi oli katkeamassa. Karmi vaihdettiin uuteen, mutta vajaan vuoden kuluttua tästä uusikin karmi oli menossa poikki – tällä kertaa peräti kolmesta kohdasta. Tämän lisäksi oven tiivisteet vuotivat kolmesta korjauskerrasta huolimatta niin pahoin, että porraskäytävän valot hehkuivat iltaisin sisälle asuntoon. Tämä siitäkin huolimatta, että kyseessä oli ääntä eristävä puupalo-ovi.

Upouusi
homeasunto


Erinäisistä lukuisista vioista huolimatta eniten päänvaivaa on kuitenkin aiheutunut uuden talon ikkunoista. Niitä on nyt korjattu 23 kertaan, mutta sateella ne vuotavat edelleen. (Katso ikkunakorjausten historia jutun lopusta.)

– Heti muuton jälkeen huomasimme makuuhuoneen ikkunan sisäpuitteessa mustia tahroja. Ensin ajattelimme sen olevan nokea, mutta tiivisteitä pyyhkiessä sieltä pölähti ilmaan homeitiöitä, Nieminen kertoo.

– Terveystarkastajan ottamassa näytteessä home paljastui  kosteusvaurioon viittaavan Trichoderma-suvun homeeksi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, upouudessa asunnossamme oli hometta.

Kesällä 2004, puoli vuotta sisään muuton jälkeen, rakentaja tarjosi Niemiselle kaupan purkua.

– He tarjosivat sen hinnan, jonka olimme asunnosta maksaneet vuonna 2002. Tuossa ajassa arvo oli kuitenkin noussut noin 9,5 prosenttia. Tarkastaja neuvoikin, että ennemmin kannattaa odottaa, että asunto saadaan korjattua ja myydä se sen jälkeen päivän hintaan, Nieminen kertoo.

Sateella vettä kertyi ikkunoiden väliin lammikoiksi asti. Puolen vuoden kuluttua kaikki asunnon ikkunat karmeineen vaihdettiin, mutta Nieminen sanoo, että tämän jälkeen vettä kertyi ikkunoiden väliin entistä enemmän.

– Seuraavaksi ikkunoista poistettiin ilmaraot täyspitkillä tiivisteillä, mutta vuoto jatkui edelleen ja nyt ikkunat alkoivat myös hikoilla. Syksyllä ulkopokat uusittiin ja ilmaraot palautettiin. Hikoilu loppui, mutta vuoto jatkui.

Tavarantarkastus paljasti
sadoittain virheitä


Asunnosta löytyneiden virheiden määrä ja korjaustoimien epämääräisyys saivat lopulta Tuomo Niemisen kääntymään asianajajan puoleen, joka ehdotti tavarantarkastuksen suorittamista. Tavarantarkastuksessa tavarantarkastaja suorittaa tarkastuksen Rakennustiedon RT-korttien ohjeistuksen mukaan. Mikäli reklamoitu virhe poikkeaa ohjeistuksesta, on virhe korjattava.

– Tavarantarkastus kesti kolmiossamme kaksi kokonaista työpäivää. Tavarantarkastuskertomus sisälsi lopulta 122 sivua, ja korjattavia virheitä löytyi yhteensä noin 320.

Asunto tyhjennettiin korjaustoimien ajaksi. Perheen tavarat muutettiin muuttoliikkeen varastoon ja perhe asettui kolmeksi viikoksi hotelliin.

Paluun jälkeen asunnon pinnat näyttivät siisteiltä, mutta vanhat ongelmat jatkuivat.

– Rakentajalla on kymmenen vuoden vastuu talosta. Rakentaja vakuutti meille, kuinka he korjaavat viat, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta korjaukset eivät ole onnistuneet ja korjaustoimissa onkin ollut vedätyksen makua.

– Esimerkiksi ikkunoidemme viimeisen mikrobikasvuston jälkeen rakentaja kehotti meitä pyyhkimään ikkunankarmia klooripitoisella liuoksella normaalisiivouksen yhteydessä. Välillä tuntuu siltä, että kauppa olisi kannattanut purkaa tappiosta huolimatta.

Asunnon ostajia
syyllistetään ja pelotellaan


Vikojen kanssa painimisen lisäksi Nieminen joutuu jatkuvasti vääntämään kättä rakentajan kanssa. Tämän vuoksi hän ei myöskään halua tuoda rakentajan nimeä julkisuuteen. Nieminen pelkää, että se voisi entisestään hankaloittaa keskeneräistä prosessia.

– Rakentaja on muun muassa lähettänyt isännöitsijällemme lausunnon siitä, kuinka minä itse sabotoin ikkunoitamme painelemalla niistä laseja irti.

– Perättömän väitteen päättömyyttä lisää se, että mikäli ikkunoiden lasit tosiaan voisi painaa irti puitteistaan ilman, että lasit särkyisivät, ei niiden pistekuormakestävyys olisi riittävä, eivätkä ne täyttäisi vaadittuja turvallisuusmääräyksiä.

Yllättävän moni suomalainen on kohdannut Niemisen kanssa samoja ongelmia. Suomen Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sarion mukaan isot rakennusliikkeet onnistuvatkin tehokkaasti pelottelemaan lainavelkansa kanssa taistelevaa kuluttajaa.

Tuomo Nieminen ei ole suostunut luovuttamaan, mutta perheen voimat ovat olleet koetuksella. Nieminen kertoo käyttäneensä viiden vuoden ajan kaikki kesä- ja talvilomansa erilaisten isompien korjaustoimien valvomiseen. Asianajo-, asiantuntija-, ja puhelinkustannuksia on vuosien saatossa kertynyt tuhansia euroja. Ilman kotivakuutuksen oikeusturvavakuutusta Nieminen olisi maksanut kaiken itse.

Mistä hän on saanut voimia yli seitsemän vuotta kestäneeseen taisteluunsa?

– En kerta kaikkiaan pysty hyväksymään vilppiä! Ymmärrän sen, että me kaikki teemme virheitä ja että uusissa asunnoissa on aina jotain korjattavaa. Jos rakentaja kantaisi vastuunsa ja korjaisi virheensä, kuten laki velvoittaa, ongelmaa ei olisi. Mutta en voi hyväksyä asunnon ostajan syyllistämistä, enkä sitä, että rakentajan kiinnostus asiakastaan kohtaan loppuu siihen, kun kaupparahat ilmestyvät tilille.

Avun saaminen edellyttää
voimavaroja ja erikoistietämystä


Nieminen on huomannut, että oikeuksiensa puolesta kiinni pitäminen on vaativaa hommaa.

– Olen tähän asti uskonut, että lainsäädäntö pitää kuluttajista huolta. Mutta olen huomannut, että Suomi ei suinkaan ole demokraattinen vaan byrokraattinen valtio.

– Apua saa vain jos sitä osaa sinnikkäästi etsiä oikeasta paikasta. Ihmisen on oltava henkisesti todella vahva ja hyvin perillä niistäkin asioista, jotka todellisuudessa kuuluvat erikoistietämyksen piiriin.

Mikä Tuomo Niemisen tavoite sitten on?

– Minulle riittäisi se, että asuntomme saataisiin hyvän rakennustavan mukaiseen kuntoon.

Sitä odotellessa ikkunoiden tarkkailu jatkuu Niemisillä edelleen.

Rakentajan edustaja ei halunnut kommentoida asiaa.


Tällainen on Niemisen asunnon ikkunakorjausten pieni historia:

1. Helmikuussa 2004 karmeja yritetään oikaista siinä kuitenkaan onnistumatta.
2. Kesäkuussa 2004 kaikki ikkunat vaihdetaan karmeineen.
3. Heinäkuussa 2004 jiirikulmat kitataan ulkopuolelta silikonilla.
4. Heinäkuussa 2004 ikkunat tiivistetään umpeen.
5. Syksyllä 2004 vaihdetaan kaikki ulkoikkunat.
6. Syksyllä 2004 asennetaan alumiinilistat alakarmien päälle. Samassa yhteydessä kaikkiin ulkoikkunoihin joudutaan asentamaan epäkeskosaranat.
7. Joulukuussa 2005 uusitaan tiivisteitä sekä pienen makuuhuoneen ulkoikkuna.
8. Tammikuussa 2006 vaihdetaan pienen makuuhuoneen tuuletusikkunan ulkoikkuna ja hilseilleet vuorilistat.
9. Kesäkuussa 2007 vaihdetaan kaikki ulkoikkunat ja ulkoikkunoiden tiivisteet.
10. Heinäkuussa 2007 vuotavia ikkunoita korjataan muuttamalla saranoiden säätöjä.
11. Elokuussa pienen makuuhuoneen tuuletusikkunan alumiinilista uusitaan.
12. Elokuussa 2007 säädetään keittiön tuuletusikkunan saranoita.
13. Elokuussa 2007 säädetään myös makuuhuoneen ikkunan saranoita.
14. Syyskuussa 2007 vaihdetaan puitteistaan irronneet ikkunat uusiin ja uusitaan aiemmin uusimatta jääneet tiivisteet.
15. Marraskuussa 2007 vaihdetaan makuuhuoneen ikkunan karmit, sisäikkunat eivät enää sovi paikoilleen, joudutaan käyttämään epäkeskosaranoita. Uusituissa karmeissa on vajaamittainen myrskylista ja rakenteisiin johtava reikä silikonissa.
16. Marraskuussa 2007 ikkunavalmistajan edustaja käy paikalla, muttei korjaa mitään, koska hänen mielestään vika ei ole ikkunoissa vaan rakenteissa.
17. Joulukuussa 2007 makuuhuoneen vajaamittaista myrskylistaa kitataan pakkaskelissä Tetra-massalla, vaikka massan alimmaksi käyttölämpötilaksi on ilmoitettu 5 lämpöastetta. Myös pienen makuuhuoneen tuuletusikkunan alumiinilistan reunat kitataan. Vessan ja pienen makuuhuoneen ikkunoiden saranoita säädetään.
18. Marraskuussa 2008 säädetään vessan ikkunan saranaa ja laitetaan silikonikittiä ulkopellitysten saumoihin.
19. Marraskuussa 2008 säädetään pienen makuuhuoneen tuuletusikkunan saranaa ja laitetaan silikonikittiä ulkopellitysten saumoihin.
20. Marraskuussa 2009 vaihdetaan pienen makuuhuoneen ikkunat. Vaihdettu tuuletusikkuna ottaa ajoittain kiinni karmin välissä olevaan pystypuuhun.
21. Marraskuussa 2009 vaihdetaan vessan ikkunat.
22. Toukokuussa 2010 säädetään vessan ikkunan saranoita.
23. Kesäkuussa 2010 tutkitaan vuotojen selvittämiseksi vessan ikkunan rakennetta ulkopuolelta.
24. Maaliskuussa 2011 odotellaan, miten kevään vesisateet tulevat kohtelemaan ikkunoita.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Totuus unelmatalosta paljastui jo ensimmäisenä talvena ja kylmyys ajoi nuorenparin muualle – seurasi vuosien piina

  2. 2

   Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

  3. 3

   Kiinan valuutta heikentyi alimmilleen 11 vuoteen – osakekurssit syöksyvät Aasian pörsseissä

  4. 4

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  5. 5

   Helsingin pörssissä loivaa laskua

  6. 6

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  7. 7

   Tästäkö pirtti Eurojackpot-voittajalle? Siilinjärven kalleimmasta asunnosta jää rahaa vielä säästöönkin

  8. 8

   Osakestrategi kertoo, miten Eurojackpot-voitto kannattaa sijoittaa – mahdollisuus 50 000 euron voittoihin

  9. 9

   Aasian pörssit luisuivat odotetusti

  10. 10

   Kommentti: Miinuskorollakin voi tienata satumaisia voittoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  2. 2

   Totuus unelmatalosta paljastui jo ensimmäisenä talvena ja kylmyys ajoi nuorenparin muualle – seurasi vuosien piina

  3. 3

   Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

  4. 4

   Kryptovaluutoissa kihisee – kestävätkö markkinoiden rakenteet?

  5. 5

   Kommentti: Miinuskorollakin voi tienata satumaisia voittoja

  6. 6

   Tästäkö pirtti Eurojackpot-voittajalle? Siilinjärven kalleimmasta asunnosta jää rahaa vielä säästöönkin

  7. 7

   Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

  8. 8

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  9. 9

   Päiväpalkka jopa yli 700 euroa verottomana – Sieniyrittäjä iloitsee: ”on tullut aika hyvin sateita”

  10. 10

   Osakestrategi kertoo, miten Eurojackpot-voitto kannattaa sijoittaa – mahdollisuus 50 000 euron voittoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  2. 2

   Katso laskurista, paljonko nelipäiväinen työviikko pienentäisi palkkaasi

  3. 3

   Leipomon tuotantopäällikkö mokasi pahasti sämpylän, kokkareet yllättivät Jyrki Sukulankin – ”Palaute järkyttävän hyvää myös lihansyöjiltä”

  4. 4

   Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

  5. 5

   Nainen vaati hyvitystä 20 vuoden avoliitosta, vaikka seurusteli välillä toisen kanssa – näin KKO asian ratkaisi

  6. 6

   Jättiuudistus tulee pian voimaan – uusi firma alkaa penkoa suomalaisten tilitietoja

  7. 7

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  8. 8

   Kauppias Marko pahoinpideltiin viime vuonna, kun hän juoksi kiinni myymälävarkaita – kertoo nyt, miten kova linja on pistänyt varasongelman kuriin

  9. 9

   Ikea ja Finlayson nokittelivat, nyt iski lusikkansa soppaan pikkufirma Kangasalta: ”Siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja”

  10. 10

   Palkka nousee 3 600 euroon kuussa – Helsinki korottaa näiden ammattilaisten palkkoja toistamiseen tänä vuonna

  11. Näytä lisää