Parasta työssä ovat hyvät työkaverit - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yksi asia vaikuttaa työviihtyvyyteen yli muiden

Suomalaisilla työpaikoilla viihdytään varsin hyvin, kertoo uusi kysely. Ehdottomasti tärkein työviihtyvyyttä parantava seikka työpaikalla ovat hyvät työkaverit. Vain kolme prosenttia suomalaisista sanoo, ettei viihdy työssään lainkaan.

17.2.2011 18:37 | Päivitetty 17.2.2011 18:37

Mistä on hyvä työpaikka tehty? Hyvistä työkavereista. Mikä pilaa työpaikan? Kiire. Jos joskus huono pomo. Tätä mieltä ovat suomalaiset. 

Valmennusyhtiö Positiivarit kysyi tämän kuun alussa yli 3 000 suomalaiselta viihtyvätkö he nykyisessä työpaikassaan, ja mikä lisää ja mikä vähentää viihtyvyyttä. Tulokset ovat varsin rohkaisevia. Neljännes vastaajista sanoi viihtyvänsä töissä erinomaisesti ja yli 40 prosenttia "aika hyvin". Niitä, jotka eivät viihdy lainkaan töissään oli vain kolme prosenttia.

Parhaiten töissään viihtyivät sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät, myös myynnin ja markkinoinnin parissa sekä opetus- ja koulutustehtävissä olevat viihtyivät hyvin. Vähäisempää työtyytyväisyys oli teollisuudessa ja vähittäiskaupassa.

Ikä tai sukupuoli eivät juuri vaikuttaneet työssä viihtymiseen.

Ehdottomasti eniten suomalaisten viihtymistä työpaikalla edesauttavat työkaverit. Myös työn sisältö ja siihen vaikuttaminen ovat tärkeitä asioita. Joustavat työajat ovat tärkeitä pienten lasten vanhemmilla, kun taas vanhemmat työntekijät kokevat tärkeäksi, että he voivat tuntea olevansa omalla alallaan.

Hyvällä pomollakin on merkitystä, varsinkin nuorille työntekijöille.

Kiire pilaakaiken

Kun suomalainen kertoo, mikä töissä ärsyttää, ykköseksi nousee liiallinen kiire. Näin sanoi lähes puolet vastaajista. 37 prosenttia puolestaan tunsi työnsä olevan henkisesti raskasta.

Tämä tarkoittaa Positiivarien tulkinnan mukaan, että lähes miljoona palkansaajaa kärsii jonkinasteisesta työstressistä.

Työn henkinen raskaus kiusaa erityisesti opetus- ja koulutusalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviä. Liiallinen kiire taas on pankki-, talous- ja vakuutusalalla työskentelevien ongelma.

Teollisuudessa työskentelevistä kolmannes sanoo työpaikan huonon ilmapiirin heikentävän viihtyvyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?