Tästä alkavat lainan hintaneuvottelut

Uuden asuntolainan hakija saa varautua siihen, että ihan halvalla laina ei enää irtoa. Nordeassa lainakoron marginaalin neuvottelut aloitetaan 0,8 prosentista. Asunnonostajan stressitestit puolestaan tehdään jo kuuden prosentin korolla.

2.2.2011 14:58 | Päivitetty 2.2.2011 14:58

Pankkikonserni Nordean Suomen varatoimitusjohtajan Pekka Nuuttilan mukaan Nordea aloittaa asuntolainaneuvottelut 0,80 prosentin marginaalista. Siivu on pysytellyt suunnilleen samansuuruisena viime vuoden alusta lähtien.

Neuvottelujen lopputulos riippuu asiakkaasta. Vuoden viimeisellä neljänneksellä asuntoluottojen marginaali oli keskimäärin 0,74 prosenttia.

Asuntolainanotto lisääntyi loppuvuonna 6,8 prosenttia, mutta Nordean lainojen nousuprosentti on hieman suurempi. Nordean osuus asuntolaina-asiakkaista suureni loka–joulukuussa 31 prosenttiin vuotta aiemmasta 30,6 prosentista. Nuuttilan mukaan OP-Pohjola on edelleen suurin asuntolainapankki.

Korkojen odotetaan nousevan. Esimerkiksi OP-Pohjola ennakoi tiistaisessa suhdanne-ennusteessaan vuoden euriborin olevan ensi vuoden alkuneljänneksellä yli kaksi ja vuoden lopussa yli kolme prosenttia.

Tänään vuoden euribor noteerattiin noin 1,67 prosenttiin. Nuuttilan mukaan osa niin yksityis- kun yritysasiakkaistakin on kiinnostunut korkosuojauksesta.

Hän arvioi ylipäätään tietoisuuden lisääntyneen.

– Luulen, että suomalaiset kuluttajat ovat harkitsevia. Kukaan normaali ihminen ei odota, että korot pysyisivät näin alhaalla 10–15 vuotta.

Monet varsinkin ensi kertaa asuntoa ostavat ovat kuitenkin nuoria tai eivät muuten ole olleet kiinnostuneita koroista. Nuuttilan mukaan ensiasuntojen ostajien kanssa korkoihin liittyvät seikat käydään läpi perusteellisemmin kuin jo useita kertoja asuntolainaa nostaneiden kanssa.

– Viime vuonna pankit tekivät stressitestit vähintään kuuden prosentin koroilla, Nuuttila sanoo.

"Jos olisin 20-vuotias, en sitoisi rahojani ps-säästöihin"

Nordea jaottelee asiakkaitaan sen mukaan, paljonko näillä on varoja ja velkaa pankissaan. Velkaisimmat ja vauraimmat kuuluvat avainasiakkaisiin. Viime vuoden lopussa pankki sai miljoonannen avainasiakkaansa.

Osa avainasiakkaista on vanhoja asiakkaita, jotka ovat esimerkiksi ottaneet asuntolainan. Nuuttila huomauttaa, että nämä ovat kuitenkin yleensä kilpailutuksen jälkeen päätyneet ottamaan lainansa Nordeasta.

Nordea on saanut myös uusia avainasiakkaita ja 10 000 uutta private banking -asiakasta. Yhteensä näiden asiakkaiden määrä kasvoi viisi prosenttia vuodessa. Nuuttilan mukaan asiakkaita on siirtynyt kaikista pankeista. Tilanne elää hänen mukaansa eri tavalla eri paikkakunnilla.

Kilpailu talletusasiakkaista sai pankit tarjoamaan markkinakorkoja suurempia korkoja. Nordea sen enempää kuin muutkaan suurimmista pankeista eivät tehneet parhaita tarjouksia. Nuuttila huomauttaa, että markkinoilla on toimijoita, joiden tarjoukset ovat aivan omaa luokkaansa. Nordean osuus talletusasiakkaista pysyi viime vuonna ennallaan.

Viime vuonna markkinoille tulivat pitkän väännön jälkeen eläkesäästämiseen tarkoitetut PS-tilit. Nuuttilan mukaan tilejä on avattu vajaat 10 000 ja niillä on noin 10 miljoonaa euroa.

– Ps-tilit ovat pettymys, jos tilannetta verrataan rummutukseen, mikä niistä käytiin, Nuuttila sanoo.

Hän ymmärtää kuitenkin säästäjiä. Maalin ajankohdan eli eläkeiän liikkuvuus heikentää kiinnostusta.

– Jos olisin 20-vuotias, enkä voisi olla varma, milloin saan rahat käyttöön, en sitoisi varojani, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?