Näin lapsilisä riittää: 25 000 euron pesämuna vai kasa vaippoja? - Oma raha - Ilta-Sanomat

25 000 euron pesämuna vai kasa vaippoja?

Lapsilisistä kertyy säästettyinä jälkikasvulle melkoisen muhkea pesämuna, jos rahoja ei tarvita lapsiperheen arkeen. Useimmissa perheissä lapsilisät menevät kuitenkin suoraan kulutukseen. Taloussanomat selvitti, mihin lapsilisät riittävät, ja toisaalta, millainen pesämuna niistä kertyisi säästettyinä.

1.2.2011 14:17 | Päivitetty 1.2.2011 14:17

Lapsen tulo tuo paljon uusia menoja perheeseen. Monessa lapsiperheessä sadatellaan, että lapsilisä on turhan pieni eikä riitä kattamaan lapsen vaippa-, ruoka- ja vaatemenoja.

Ensimmäisestä lapsesta lapsilisää maksetaan 100 euroa kuukaudessa. Kahden lapsen perhe puolestaan saa lapsilisää 210,50 euroa kuukaudessa. Monessa perheessä raha menee suoraan perheen ruokaostoksiin ja laskuihin.

– Lapsiperheillä rahat menevät ruokaan, vaippoihin ja vaatteisiin. Se on hirvittävän laaja alue, mihin lapsiperheiden käyttävät rahaa, erikoisneuvoja Tuija Kokkonen Etelä-Karjalan Martoista sanoo. Monen lapsiperheen menoista on kuitenkin helppo löytää säästöjä. Esimerkiksi perheen vaippatalouden voi usein toteuttaa halvemmalla käyttämällä kestovaippoja.

Marttaliiton laskelmien mukaan kestovaippojen käyttö maksaa noin 20–35 euroa kuukaudessa. Kertakäyttövaipoista laskua kertyy noin 36–56 euroa kuukaudessa. Ensimmäisen lapsen yhden kuukauden lapsilisällä saa noin 400 kertakäyttövaippaa, jos yksi vaippa maksaa 25 senttiä.

Kokkonen muistuttaa, että myös ruuasta voi säästää paljon tekemällä itse.

– Monessa perheessä ostetaan vauvanruokia, jotka ovat helppoja ja edullisia tehdä itse. Myös leivän tekeminen itse voi säästää paljon lapsiperheen menoissa, Kokkonen sanoo.

Monet säästövinkit ovat myös ekotekoja. Jatkuvasti kasvavan lapsen vaatteisiin saa halutessaan poltettua tonnitolkulla rahaa, mutta perhe voi säästää pitkän pennin kierrättämällä. Lapsi lätkäkaukaloon vaiuusia vaatteita?Napakan äidin tiukka talouskuri kohtaa usein vastustusta lasten varttuessa. Ylä-asteella kaverit saavat hienoja merkkivaatteita.

Yhden kuukauden lapsilisä palaa nopeasti vaatekaupassa, varsinkin jos oma lapsi on merkkien perään. Sata euroa ei välttämättä edes riitä upouusiin farkkuihin.

Teini-ikä on vanhemmille muutenkin rahanmenon aikaa. Teini-iässä monet haluavat aloittaa kalliita harrastuksia, joiden pelilisensseihin ja seuramaksuihin uppoaa nopeasti satoja tai jopa tuhansia euroja. Kokkonen muistuttaa, että kunnat ja urheiluseurat järjestävät nuorille edullisempia harrastuksia, vaikka rahaa ei löytyisikään tuhansien eurojen lisensseihin ja välineisiin. – Enää ei ole niin laajaa ilmaista harrastustarjontaa. Harrastukset nielevät lapsiperheen tuloista ison osan. Monilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta laittaa lapsia tiettyihin harrastuksiin, Kokkonen sanoo.

Myös kulkuvälineellä on merkitystä. lapsilisät uppoavat nopeasti autoon, jos lapsi kuskataan aina autolla kouluun tai harrastuksiin.

Sadalla eurolla saa noin 67 litraa bensiiniä, jolla ajaa lähes 1 000 kilometriä, jos auto kuluttaa 7 litraa sataa kilometriä kohden. Myös auton ostaminen, lainan korot ja huoltokustannukset syövät lapsiperheen rahaa.

– Se on varmaa, että mitä enemmän lapselle tulee ikää, niin sitä enemmän lapsella on toiveita ja vaatimuksia. Murrosikä on kaikkein pahin, sillä silloin mukaan tulevat myös koulukavereiden vaatimukset. Asioista kannattaa aina yrittää sopia lapsen kanssa, Kokkonen sanoo.

Moni vanhempi antaa lapselle lapsilisän käyttöön teini-iässä. Moni toivoo, että oma jälkikasvu oppisi vastuuta raha-asioistaan.

Kokkonen muistuttaa, että vanhempien tulisi katsoa myös lasten oman rahankäytön perään. – Eräässä koulutuksessa oli 16-vuotias poika, joka käytti vuodessa rahaa tupakkaan noin tonnin edestä, Kokkonen sanoo. Lapsilisätsäästöön? Joissain perheissä tulot mahdollistavat sen, että lapsilisät voi laittaa säästöön esimerkiksi tulevia opintoja tai ensiasunnon ostamista varten. Jos vanhemmat laittavat ensimmäisen lapsen saamat lapsilisät säästöön (100 euroa/kk), säästöistä kertyy 16 vuoden aikana ja kahden prosentin korolla yhteensä 22 571,44 euroa. Taitava sijoittaja saa summan kasvavaan jopa 26 000 euroon. (Katso laskelma jutun lopusta) Jos lapsi lähtee opiskelemaan kuudeksi vuodeksi yliopistoon säästettyjen lapsilisien ja opintotuen turvin, hänelle jää opiskelukuukautta kohti jopa 900 euroa käteen. Se on paremmin kuin monelle ikätoverille, joista moni ottaa velkaa ja käy samaan aikaan töissä. Säästetyillä lapsilisillä pääsee hyvin kiinni myös omaan asuntoon. Lapsilisistä saa niin tuntuvan alkupääoman, että vuotuinen säästö koroissa nousee tuntuvaksi. Lapsilisäkeskustelukäy kuumana Viikko sitten Yle uutisoi, että lapsilisiä leikataan jo nyt kaikkein köyhimmiltä toimeentulotuen saajilta. Ylen mukaan lapsilisät alettiin laskea toimeentulotukea pienentäviksi tuloiksi vuonna 1994. Suomalaisten perheiden köyhin kymmenes ei siis saa lapsilisiä lainkaan. Myös yksinhuoltajien saamat elatustuet lasketaan toimeentulotukea pienentäviksi tuloiksi. Kelan mukaan ensimmäisen lapsen lapsilisän todellinen arvo on pudonnut 19 prosenttia vuodesta 1995. Summa on nykyään 100,00 euroa. Ensimmäisen lapsen lapsilisän arvon pitäisi olla 123,50 euroa, jotta etuus olisi säilyttänyt ostovoimansa.

Tähän lapsilisä riittää:

67 litraa bensiiniä400 kertakäyttövaippaaKahden ihmisen kolmen ruokalajin ravintolaillallinenMerkkifarkut112 litraa maitoa

25 000 euroa - säästetty lapsilisä on melkoinen pesämuna Säästettyjen lapsilisien kumulatiivinen tuotto

Aika/tuottoprosentti1 %2 %3 %4 %1 vuoden lapsilisät1205,49 €1210,96 €1216,41 €1221,84 €5 vuoden lapsilisät6149,21 €6301,89 €6458,10 €6617,9 €10 vuoden lapsilisät12612,09 €13259,68 €13944,80 €14669,59 €16 vuoden lapsilisät20804,19 €22571,44 €24519,07 €26666,18 €

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?