Narkolepsiapotilaat jäävät vielä korvauksetta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Narkolepsiapotilaat jäävät vielä korvauksetta

Sikainfluenssarokote lisäsi selvästi lasten ja nuorten riskiä sairastua narkolepsiaan. Tästä asiaa tutkineen työryhmän näkemyksestä huolimatta sairastuneet eivät vielä saa korvausta. Lääkevahinkovakuutuspooli odottaa ratkaisuissaan lisätutkimuksia.

1.2.2011 12:51 | Päivitetty 1.2.2011 12:53

Sikainfluenssarokotteen jälkeen narkolepsiaan sairastuneet saattavat saada korvauksia, mutta rahojen saamiseen menee aikaa. Lääkevahinkovakuutuspooli kertoo ilmoittavansa ratkaisunsa vasta, kun se pitää kansallisia ja kansainvälisiä selvityksiä ja tutkimuksia riittävinä.

Lääkevahinkovakuutuspooli on Suomen Lääkevahinkokorvausosuuskuntaan kuuluville lääkeyhtiöille vakuutuksia myöntävien vahinkovakuutusyhtiöiden muodostama elin. Se on toistaiseksi saanut 15 vahinkoilmoitusta, jotka koskevat Pandemrix-rokotteen jälkeen todettua narkolepsiaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rekisteriin on ilmoitettu 57 sikainfluenssarokotuksen ottamisen jälkeen ilmennyttä narkolepsiatapausta. Miltei kaikki sairastuneet ovat lapsia ja nuoria.

THL:n asettaman narkolepsiatyöryhmä pitää todennäköisenä, että viime talvena annettu Pandemrix-rokotus oli Suomessa ainakin osasyyllinen narkolepsian yleistymiseen 4–19-vuotiailla. Ryhmän väliraportin mukaan  todennäköisimmin sairaus puhkesi yhteisvaikutuksena jonkin muun tekijän kanssa.

Infektioiden osuusvielä selvittämättä

Työryhmän mielestä narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen välisen yhteyden varmistaminen vaatii vielä lisäselvitystä.

Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että Suomessa käytetyt rokote-erät olisivat narkolepsian takana. Narkolepsian lisääntymistä on kuitenkin todettu Suomen ulkopuolella vain Ruotsissa ja Islannissa. Toisin kuin Suomessa, Islannissa narkolepsiaa on todettu tavallista selvästi enemmän myös rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla. Narkolepsiatyöryhmän alustavat tulokset varmistetaan lähikuukausina. Jatkotutkimuksissa kiinnitetään huomiota etenkin rokotuksen kanssa ajallisesti lähekkäin osuneiden infektioihin ja muihin ärsykkeisiin ja näiden mahdolliseen yhteisvaikutukseen.

Erittäin tärkeää työryhmän mukaan on selvittää, onko yhteys havaittavissa muuallakin kuin Suomessa. Suomi osallistuu myös yhteyttä ja muita riskitekijöitä useassa EU-maassa selvittävään verrokkitutkimukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?