Lääkäri, kirurgi, sairaanhoitaja, opettaja ja lastentarhanopettaja ovat arvostetuimmat ammatit - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso miten muut arvostavat työtäsi

Juhlapuheissa kaikki työ on aina arvokasta, mutta mitkä ammatit ovat oikeasti kaikista arvostetuimpia – ja mitkä aliarvostetuimpia? Kymmenen viisaan raati laati Taloussanomille arvostetuimpien ammattien listan. Saako sinun työsi arvoa? Katso 40 ammatin lista.

1.2.2011 6:02 | Päivitetty 31.1.2011 18:32

Neljä nousi yli muiden, kun Taloussanomat selvitti Suomen arvostetuimpia ammatteja. Lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset saavat eniten ääniä.

Toinen suuri voittajien joukko tekee työtä lasten ja nuorten parissa: opettajat ja päiväkotien henkilöstö.

Taloussanomat kysyi asiaa kymmenen viisaan muodostamalta raadilta.

Sosiologi Matti Virtanen muistuttaa, että arvostuksissa on pitkiä aaltoja.

– 1960-luvulla lista oli kamalan toisenlainen. Korkeimman oikeuden presidentti oli korkealla. Arvostettiin myös sotilaita – olihan sota tuoreessa muistissa. 1970- ja 80-luvulla poliitikot olivat kovemmassa kurssissa. Mitä valmiimmaksi yhteiskunta on tullut, sitä vähemmäksi koetaan heidän tuoma lisäarvo. Toisaalta kun väestö vanhenee, arvostetaan terveydenhoitoa ja turvallisuutta.

(Katso jutun lopusta Taloussanonmien raadin arvostetuimpien ammattien lista, jokaisen raatilaisen henkilökohtaiset listat arvostetuimmista ja aliarvostetuimmista ammateista sekä kautta aikojen ensimmäinen arvostetuimipen lista vuodelta 1966.) 

Talonmies tekeetulevaisuuden työtä

Valinnat eivät olleet helppoja. Kehitysjohtaja Roope Mokan mielestä on ylipäätään vaikea sanoa, minkälaisia ammatteja arvostaa tai arvotetaan.

– Varmaankin joskus 1960-luvulla ihmistä arvioitiin työnsä ja asemansa kautta. Nyt ihmisiä arvostetaan myös sen mukaan, mitä he tekevät työnsä ulkopuolella.

Ehdottomaksi ykköseksi Mokka nostaa kuitenkin peruskoulun opettajat.

– Minkälaisia paineita ja odotuksia heihin kohdistuu. He ovat kuitenkin Suomen menestystarinan ykköstekijät.

Toisaalta Mokka visioi myös ihan jotain muuta.

– Talonmies on tulevaisuuden ala. Asumiseen liittyvät palvelut ovat meillä vielä täysin kehittymättömät.

Jos 1960-luvulla arvostettiin vain kirjaviisautta ja titteliä, nyt puhutaan arvostaen eri taitojen osaajista ja niistä, jotka antautuvat työlleen.

Laiskanpullea maisterin virka ei ole Evan Matti Apusen mieleen.

– Arvostan raskasta, kokemusta vaativaa perustyötä. Arvostan ammatteja, joissa vaaditaan herpaantumatonta tarkkuutta tai pitkämielisyyttä. Arvostan ammatteja, joiden kautta ihmiset voivat ymmärtää jotain itsestään.

"Raha ei kierräilman myyjää"

Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo suorastaan suitsuttaa myyjiä samaan aikaan kun arvelee heidän kärsivän aliarvotuksesta.

– He ovat yhteiskunnan sydän, ilman heitä ei veri eli raha kierrä.

Pehmeämmin asian ilmaisee hallitusammattilaisena työskentelevä Soili Suonoja.

– Myyjiltä vaaditaan paljon osaamista ja ihmissuhdetaitoja. He ovat etulinjassa, mitä ei aina konttorilla ymmärretä

Suonoja painottaa, että kaikki työ on arvokasta, ja halusi nostaa listalle myös kotiäidin, vaikka onkin itse ollut uranainen.

Anna arvoa poliitikoille,toimittajille ja siivoojille

Sosiologi Anna Kontula paljastaa, että hän olisi itse halunnut lääkäriksi tai kätilöksi, jos olisi kyennyt ja uskaltanut. Hänen listallaan paistaa muutenkin rohkeuden arvostus.

– En tiedä montaa niin kuluttavaa työtä kuin työskentely lastensuojelussa. Tosi tiukkoja paikkoja ja kaikki vaan haukkuu.

Kontula puolustaa kaltoin kohdeltuja poliitikkoja ja arvostaa työpaikkojen luottamusmiehiä sekä nostaa esiin yhden ammatin, joka ei ole ollut aivan suurimmassa huudossa.

– Toimittaja, joka arvostaa itseään ja työtään, on demokraattisen yhteiskunnan tukipilari.

Ja sitten hän palaa takaisin perusasioihin:

– Siivoojat tekevät taloudellisesti kaikkein tuottavinta työtä, koska heidän palkkansa ovat niin alhaiset työn tuloksiin nähden.

– Suomi saa kiittää menestyksestään opettajia. Päiväkodeissa tehdään huippulaatuista pedagogista työtä, ja työ tehdään siellä tiimeissä eikä silloin voi nostaa esiin eri nimikkeitä, hän muistuttaa.

Taloussanomien raadin jäsenten henkilökohtaiset top 10 -listat: Matti Apusen lista:

Näitä ammatteja arvostetaan  Viisaiden äänet1. Lääkärit81. Opettajat83. Sairaanhoitajat53. Päiväkotien työntekijät53. Tutkijat56. Yrittäjät46. Toimitusjohtajat, yritysjohtajat46. Poliisit49. Kirjailijat39. Julkisen liikenteen työntekijät311. Hotelli- ja ravintola-alan työntekijät211. Keksijät211. Metallityöntekijät211. Myyjät211. Palomiehet211. Rakennustyöntekijät211. Tuomarit2Hekin saivat ääniä: Arkkitehdit Assistentit Henkilöstöpalvelualan ammattilaiset Kalastajat Kansanedustajat, ministerit Kehitysvammaisten hoitaja Kirvesmiehet Kotiäidit Kätilöt Lastensuojelua tekevät sosiaalityöntekijät Lihanleikkaajat Luomuviljelijät Maanviljelijät Matemaatikot Metsurit Musiikki- tai muu taideterapeutti Muusikot Omaishoitajat Paperityöntekijät Psykoanalyytikot Pyörälähetit Rakennusinsinöörit Rakennusmestarit Siivoojat Sijaisperheiden vanhemmat Säveltäjät Talonmiehet Toimittajat Turvallisuus- ja pelastusalan henkilöt Vapaaehtoistyössä toimivat henkilöt 

TuomariKirurgiRakennusinsinööriToimitusjohtajaMatemaatikkoArkkitehtiKirjailijaLihanleikkaajaKirvesmiesKehitysvammaisten hoitaja

Aliarvostettu: ”Puhelinmyyjä. Epäkiitollisempaa ammattia tuskin on.”

(Apunen on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja, entinen Aamulehden päätoimittaja.)

Mika Eskolan lista:

Suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajatTerveydenhoidon ja vanhustyön ammattilaisetKansanedustajat, ministeritTurvallisuus- ja pelastusalan henkilöVapaaehtoistyössä toimivat henkilöt (esim. Helsinki Missio)Opettajat päiväkodista lukioonJulkisen liikenteen työntekijätHotelli- ja ravintola-alan työntekijätPk-yrittäjäHenkilöstöpalvelualan ammattilaiset

Aliarvostetut: ”Julkisen sektorin virkamiehet ja työntekijät.”

(Eskola on henkilöstöä yrityksille välittävän Opteamin toimitusjohtaja.)

Anna Kontulan lista:

Lastensuojelua tekevät sosiaalityöntekijätSiivoojatLääkäriKätilöToimittajaOpettajatPäiväkotien työntekijätOmaishoitajatRakentajatLuottamushenkilöt työpaikoilla

Aliarvostetut: ”Poliitikot. Median pitäisi käydä itsekriittistä keskustelua siitä, mitä poliitikoista puhutaan ja kirjoitetaan.”

(Kontula on sosiologi ja kirjailija, joka on tutkinut mm. Olkiluodon ydinvoimalan työmaata.)

Jaana Lähteenmaan lista:

KirjailijaMusiikki- tai muu taideterapeuttiPsykoanalyytikkoSairaanhoitajaLääkäriPalomiesTutkijaMuusikko ja/tai säveltäjä (sekä klassinen että populääri yms. musiikinlajit)KalastajaPeruskoulun opettaja

Aliarvostetut: ”Siivooja, linja-autonkuljettaja ja sekatyömies.”

Lähteenmaa on nuorisotutkimuksen dosentti Tampereen ylipistosta.

Roope Mokan lista:

Peruskoulun opettajaPienten paikkakuntien palveluiden, kuten kahviloiden, pitäjätYhteiskunnallisesti suuntautuneet yrittäjätLuomuviljelijätTalonmiesSijaisperheiden vanhemmatPyörälähettiKorjauspalveluiden tarjoajatKodin remonttipalveluiden tarjoajatTutkijat

Aliarvostetut: ”Julkisen sektorin työntekijät. Ei tajuta, miten he hyödyttävät yhteiskuntaa ja heidän työnsä on jopa eettistä. Heitä pidetään vain byrokraatteina, joka näkyy jo itsearvostuksen puutteenakin.”

(Mokka on ajatushautomo Demos Helsingin kehitysjohtaja ja toinen perustaja.)

Matti Putkosen lista:

MetallityöntekijäRakennustyöntekijäMetsuriPaperityöntekijäMuissa vientiteollisuuden ammateissa työskentelevät (koska heidän käsien kautta tulevalla tuotolla rahoitetaan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut)PoliisiSairaanhoitajaLääkäri

Joukkoliikenteen työntekijät taksinkuljettajat mukaan lukien

”Teollisuustyötekijät. Viherpiipertäjät ovat syyllistäneet heidät ilmastopolitiikan varjolla maapallon tuhoajiksi.”

(Putkonen on entinen Metalliliiton lobbari, nyt Perussuomalaisten vaalityöntekijä.)

Jari Sarasvuon lista:

SairaanhoitajaYrittäjäMyyjäOpettajaRakennusmestariAssistenttiToimitusjohtajaPoliisi

Aliarvostetut: ”Myyjät. He ovat yhteiskunnan sydän, ilman heitä ei veri eli raha kierrä. Assistentit. He ovat yhteiskunnan peukalo, ilman heitä johdon ote lipeäisi kaiken aikaa. Vuokratyöläiset. He ovat yhteiskunnan jalat, ilman heitä jäisi moni välttämätön duuni kokonaan tekemättä.”

(Sarasvuo on pitkän linjan yrityskouluttaja ja mediapersoona.)

Soili Suonojan lista:

LääkäritLääketieteen tutkijatLastentarhanopettajatOpettajatKotiäiditAsiakaspalvelussa työskentelevät, kuten bussinkuljettajat, myyjät, tarjoilijat ja vastaanottovirkailijat.

Aliarvostetut: ”Lastentarhoissa, kouluissa, sairaalamaailmassa ja vanhustenhuollossa työskenteleviä ei arvosteta riittävästi.”

Suonoja on kauppaneuvos, kotitalousopettaja ja Amican entinen toimitusjohtaja. 

Pekka Tsuparin lista:

KirurgiOpettajatYrittäjäMetallimiesLastentarhanopettajaTuomariPoliisiKeksijätYritysjohtajatMaanviljelijät

Aliarvostetut: ”Yrittäjät. Heitä arvostetaan liian vähän. Opettajat. Suomen koululaitos on hieno saavutus.”

(Tsupari on Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja.)

Matti Virtasen lista:

KirurgitLääkärit yleensäSairaanhoitajatKaikki opettajatPäiväkotien ammattilaisetPalomiehetPoliisitTutkijatKirjailijatUusien tuotteiden kehittäjät ja keksijät

Aliarvostetut: ”Poliitikot ja erityisesti kansanedustajat. Kansan antama matala arvostus ei ole oikeudenmukainen.”

(Virtanen on sosiologi ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja.)

Vuonna 1966juhli virkaeliitti

Yrjö Rauhalan Suomalaisen yhteiskunnan sosiaalinen kerrostuneisuus 1966 oli lajissaan ensimmäinen selvitys ammattien arvostuksesta Suomessa. Näin se meni silloin:

1. Korkeimman oikeuden presidentti

2. Pääministeri

3. Professori

4. Hovioikeuden presidentti

5. Piispa

6. Maaherra

7. Sairaalan ylilääkäri

8. Ministeri

9. Suurlähettiläs

10. Lakitieteen tohtori

Pahnan pohjimmainen1966 oli paimen: 

1284. Suutarin tytär

1285. Etiketinliimaaja

1286. Aputyöntekijä höyläämössä

1287. Aputyöntekijä sahalla

1288. Rännipoika

1289. Kampaajaoppilas

1290. Kadunlakaisija

1291. Asiatyttö

1292. Kengänkiillottaja

1293. Paimen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?