Haluatko säästää tuhansia? Valitse lyhyt korko

Kannattaako asuntolaina sitoa pitkään vai lyhyeen korkoon? Pitkä korko tuo elämään ennustettavuutta, mutta siitä kannattaa varautua maksamaan parhaimmillaan tuhansia euroja. Lyhyt korko on jo kauan tullut pitkää edullisemmaksi.

30.1.2011 7:02 | Päivitetty 28.1.2011 16:46

Pitkä korko tuo arkeen ennustettavuutta, mutta mikä on vakauden hinta? Euribor-korot ovat madelleet ennätysalhaalla jo kaksi vuotta ja palkinneet avokätisesti ne, jotka ovat sitoneet lainansa kolmen kuukauden korkoon kahdentoista kuukauden sijasta.

Lyhyt korko tarkoittaa lainanhoitokuluissa suurempaa heilahtelua. Euriborien historia puhuu kuitenkin selvää kieltä: lyhyeen korkoon lainansa sitoneilla viivan alle jää lopulta enemmän.

– Kyllä lopulta edullisin on lyhyt korko, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm, joka pankkiaikoinaan laski aktiivisesti eri korkovaihtoehtojen edullisuutta.

Lindholm käytti laskelmissaan kuuden kuukauden ja 12 kuukauden euriboreja ja kolmen sekä viiden vuoden korkoja. Vertailua hän teki euriborien käyttöönottovuodesta 1999 vuoteen 2007.

Lyhyellä korolla voi säästää tuhansia

Euribor-korkojen edullisuutta on vertaillut myös Ville Salmensuu, joka on laskenut euribor-korkojen eroja vuodesta 1999 aina tähän päivään asti. Hän on harrastepohjalta tehnyt korkolaskurin, joka saa Suomen Yrittäjien Lindholmiltakin kiitosta.

Laskuri paljastaa, että kymmenessä vuodessa tavallisen asuntolainan korkokulujen ero lyhimmän yhden kuukauden euriborin ja 12 kuukauden euriborin välillä on helposti tuhansia euroja.

– Itselläni on ollut yhden kuukauden euribor käytössä omissa asuntolainoissa – tosin vain yhdessä kerrallaan –, eikä toistaiseksi ole tarvinnut katua, Salmensuu sanoo.

Yksinkertaisuuden vuoksi laskurissa ei oteta huomioon lainanlyhennyksiä, jotka voivat olla jokaisella erilaiset.  Ero korkojen välillä on rahassa mitattuna sitä suurempi, mitä verkkaisemmin lainaa lyhentää.

Ensiasunnon ostavan nuorenparin lainataakka voi pääkaupunkiseudulla olla nykyisin helposti 200 000 euroa. Jos lainan otti kesällä 2008 ja maksoi ensimmäiset kaksi vuotta vain korkoja, viime kesään mennessä yhden kuukauden euriborilla säästöä kertyi yli 7 000 euroa. Sillä tekee jo useammankin kaukomatkan kahden vuoden aikana.

Finanssialan keskusliiton mukaan kotitalouksien asuntolainojen keskikoko oli viime keväänä noin 102 000 euroa. Salmensuun lainat liikkuivat 150 000–200 000 euron välillä laina-ajan ollessa 20–30 vuotta.Lyhyttä suosiva tarvitsee puskureita

Lyhyen koron edullisuus ei ole sattumaa. Pitkää korkoa määriteltäessä rahoittaja joutuu ennustamaan pidemmälle tulevaisuuteen. Riski on suurempi, joten myös korko on suhteessa hieman kovempi.

Lyhyen koron tuottokäyrä piirtyy pankille pitkän koron käyrää alhaisemmaksi. Ei ihme, että pankit lähtevät harvoin tarjoamaan asiakkaille yhden kuukauden euriboria. Siihen on syynä myös turvallisuus. Lyhyttä korkoa suosivalta vaaditaan taloudessa enemmän puskureita korkeiden korkojaksojen ajalle.

– On tehty tutkimuksia, joiden mukaan lyhyt korko on edullisin, mutta myös herkin muutoksille. Jos markka-aikaan mennään, on nähty nopeita korkopiikkejä, joita euroaikana ei ole nähty, Nordean kotitaloudet-yksikön johtaja Juha Kari sanoo.

– Jos haluaa varmuutta, kannattaa harkita pidempää korkoa. Jos pienet korot eivät heiluta taloutta, voi olla hyvinkin järkevää sitoa lyhyeen korkoon.

Pitkä korko kuin vakuutus

Pankit, Lindholm ja Salmensuu ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että pitkä korko on eräänlainen vakuutus, ja vakuutukset maksavat. Jos sillä kuvittelee tekevänsä hyvät kaupat, täytyy käydä melkoinen tuuri.

Esimerkiksi viiden vuoden korko voi joissain tilanteissa tulla viidessä vuodessa lyhyttä korkoa halvemmaksi. Tavallisen lainanottajan on kuitenkin hyvin vaikea saada koronvalinnan ajoitusta onnistumaan niin hyvin.

– Painotan, että kun laina-ajat on pitkiä, esimerkiksi 20 vuoden lainassa on jo aika hyvin lotottu, jos saa kaikilla neljällä tarkistusjaksolla pitkät korot oikein, Suomen Yrittäjien Timo Lindholm sanoo.

Suomessa pitkät korot ovat viime kuukausina kasvattaneet hieman suosiotaan. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on yhä lyhyiden viitekorkojen maa.

– Suomalaisista on sanottu, että olemme tyhmiä lainanottajia, kun sidomme lyhyeen. Rahaliiton historia kuitenkin osoittaa, että näin ei ole, Lindholm sanoo.

Asuntolainan pystyy sitomaan yhden kuukauden euriboriin ainakin Nordeassa ja Handelsbankenissa. OP-Pohjola on linjannut lainakorot lyhimmillään kolmen kuukauden euriboriin, mutta neuvottelu on sielläkin aina mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?