Euron tulo ei nostanut Tallinnan hintatasoa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Euro tuli: Näin kävi Tallinnan hintojen

Viro siirtyi viikonloppuna pelkästään eurojen käyttöön kruunujen jäädessä kokonaan syrjään. Taloussanomat selvitti, miten kävi hinnoille. Yllätys, yllätys: suomalaisille on luvassa silkkaa säästöä.

17.1.2011 7:01 | Päivitetty 17.1.2011 8:52

Euron tulo ei nostanut hintoja tallinnalaisissa turistikohteissa. 30:sta  tyypillisestä turistihinnasta 19 pysyi ennallaan, seitsemän nousi ja neljä laski, ilmenee Taloussanomien selvityksestä.

Se tehtiin vertailemalla 29.–31. joulukuuta 2010 pyydettyjä hintoja 15. tammikuuta 2011 oleviin hintoihin. Jälkimmäinen päivä oli ensimmäinen, jolloin maksuvälineenä kävi vain euro. (Katso taulukko alla.)

Pyöristyksiäeri suuntiin

Pyöristyksiä näytti tapahtuneen molempiin suuntiin. Suurimmaksi hinnannostajaksi osoittautui suomalaisten suosima Kalev Spa -vesipuisto, joka nosti perhelippujen hintoja peräti 3–7 euroa.

Toinen suomalaisten suosikki, Prisma, nosti tupakkakartongin hinnan 29,95 euroon, kun tupakan valmistevero kiristyi. Edelleenkin kartonki on 20 euroa halvempi kuin Suomessa.

McDonald's pyöristi hampurilaisensa yläkanttiin. Keskiaikainen ravintola Olde Hansa muutti listaansa, jolta poistui mm. Mahtikauppiaan Lihasyöminki. Raatimiesten Riistajuhla halpeni euron. Muuten hinnat pysyivät ennallaan. Huippuravintola Ö piti hintansa prikulleen entisinä.

Hotellien aulabeereissa oluet oli hinnoiteltu jo etukäteen euroajattelulla. Nähtäväksi jää, miten käy oluttuoppien 3,52 tai 3,88 euron hinnoille seuraavan puolen vuoden jälkeen. Rinnakkasihinnoittelu kruunuilla ja euroilla alkoi Virossa viime heinäkuussa ja päättyy ensi heinäkuussa.

”Läpinäkyvyys on parasta”

Tallinnassa asuvat suomalaiset kiittävät muutosta, koska se lisää läpinäkyvyyttä. Lisäksi turisti säästää valuutanvaihdon kustannukset.

– Kuluttaja on voinut jo puoli vuotta seurata sentilleen hintojen kehitystä. Rinnakkainen hintamerkintä säilyy vielä toiset puoli vuotta. Jos joku tyhmyyksissään tai ahneuksissaan nostaa hintojaan, kuluttaja menee muualle. Sellaiset ovat markkinatalouden lait, matkanjohtajana vuosikymmenet toiminut Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen sanoo.

The Baltic Guide -lehden päätoimittaja Mikko Savikko muistuttaa, että on paljon helpompi jakaa ja kertoa yhdellä kuin viidellätoista tai 15,65:llä. Muuten hän ei haluaisi puhua eurosta ja hinnoista samassa lauseessa.

– Totta kai tapahtuu pyöristyksiä. En ole eurouskovainen, mutta eurosta on tehty syntipukki muun muassa bensan hinnannousuun – kas kun ei Australian tulviin.

Viron palkkatasonalhaisuus paljastuu

Kymenlaakson edustajana Tallinnassa toimiva Pekka Linnainen arvelee, että euro havahduttaa virolaiset alhaiseen palkkatasoon ja se aiheuttaa tulevaisuudessa paineita. Hänkin kritisoi hinnankorotuspuheita.

– Ennen euron tuloa lehtien oli helppo kirjoittaa hintojen noususta. Ihmiset pelkäävät aina ja kaikkialla, että hinnat nousevat.

Tärkeintä on läpinäkyvyys. Havaittiin muun muassa, että Viking Lotto -rivi maksaa Virossa 64 senttiä ja Suomessa 60 senttiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?