Katso miten pärstäkerroin kasvattaa palkkaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso miten palkka kasvaa pärstän perusteella

Oletko sitoutuvainen, kehityshakuinen ja luova. Jos olet, niin palkkasi voi kasvaa jopa 40 prosenttia. Nämä ovat muutamia kriteereitä, joiden perusteella yhä useampi voi saada henkilökohtaista palkanlisää – myös julkisella sektorilla. Ongelmana on vain, että miten mitataan esimerkiksi hoitajan kehityshakuisuutta. Mutu-tuntumalla? Moni pelkääkin, että oikeasti pärstäkerroin ratkaisee. Katso millä perusteilla palkanlisiä jaetaan.

16.1.2011 6:03 | Päivitetty 14.1.2011 19:12

Samasta työstä voi pian saada eri palkkaa. Jo nyt monella alalla on käytössä henkilökohtainen palkanlisä, joka voi tuoda peruspalkan päälle 10–40 prosenttia lisää palkkaa.

Osa työntekijöistä kokee henkilökohtaiset palkanlisät epäreiluiksi, sillä väljien jakokriteereiden tulkitseminen on esimiehen vastuulla. Henkilökohtaista palkanlisää kun voi saada esimerkiksi ”luovuudesta”, ”vastuuntunnosta”, ”joustavuudesta” tai ”sitoutumisesta”. (Katso lista perusteista jutun lopusta.)

– Ongelma on siinä, että näitä voi mitata lähinnä "musta tuntuu" -tavalla. Siksi on todella tärkeää, että kaikille esimiehille annetaan tarkat ohjeet kriteereiden soveltamisesta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen sanoo.

Liittojen mielestä vika ei ole kriteereissä, vaan niiden tulkinnassa.

– Näitä tapauksia tulee aina välillä, että esimies arvioi työntekijän mielestä väärin. Jos työpaikoilla ei ole oikeasti pohdittu kriteerien soveltamista, niin aivan varmasti työntekijöille voi tulla sellainen tunne, että näitä jaetaan vain pärstäkertoimen perusteella, STTK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Antti Aarnio sanoo.

Aarnio ja Launonen uskovat, että henkilökohtaiset palkanlisät tulevat yleistymään tulevaisuudessa. Launosen mukaan  trendi on havaittavissa myös hiljattain käynnistyneissä kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa.

– Työnantaja haluaisi tehdä entistä enemmän palkkauksellista jakoa ja ohjata palkkausta kohti henkilökohtaisia lisiä, johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen sanoo.

Kunta-alan työehtosopimuksessa ikälisät on sisällytetty henkilökohtaisen palkanosan ”takuuosaan”, joka on käytännössä sama asia kuin ikälisä. Kymmenen vuoden palveluksesta saa kymmenen prosentin palkankorotuksen.

Liitot: Edunvalvontavaikeutuu

Henkilökohtaiset palkanlisät vaikeuttavat liittojen edunvalvontaa, sillä luottamusmiehet eivät saa tietoonsa työntekijöille jaettujen lisien määrää. Palkkalisiä ei myöskään eritellä virallisissa palkkatilastoissa.

Työntekijän on myös vaikeaa vaatia oikeutta, jos hän kokee saaneensa liian vähän palkanlisää. Löyhiä kriteereitä on vaikea osoittaa vääriksi.

Työntekijän on käytännössä mahdotonta vaatia oikeutta, jos hän kokee saaneensa liian vähän palkanlisää.

– Olemme saaneet jonkun verran yhteydenottoja, mutta asiat ovat aina ratkenneet lähemmässä tarkastelussa. Taustalla voi olla myös kateutta työkavereita kohtaan, Launonen sanoo.

Työntekijä on voiton puolella ainoastaan silloin, jos työnantaja on jakanut henkilökohtaisen palkanlisän selkeästi väärin perustein. Liittojen tietoon tällaisia tapauksia ei ole vielä tullut.

Naisten ja miestenpalkkakuilu levenee

– Osa yhteyttä ottaneista kokee, että palkanlisää voi saada muita enemmän myös sukupuolen perusteella, STTK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Antti Aarnio sanoo.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen yhteisessä tutkimuksessa todettiin, että henkilökohtaiset palkanlisät ovat toistaiseksi kaventaneet korkeapalkkaisten miesten ja naisten välisiä palkkaeroja.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Rita Asplund kuitenkin ihmettelee, miten työnantaja voi palkita tehokkaampia alempien palkkatasojen työntekijöitä oikeudenmukaisella ja tehokkaalla tavalla.

– Jos tähän haasteeseen ei osata vastata, niin palkanlisät voivat kasvattaa miesten ja naisten välisiä tuloeroja ainakin alkuvaiheessa, Asplund sanoo.

Marraskuussa 2010 Helsingin Maalariliitto otti kantaa epätasa-arvoiseen palkkaukseen. Liiton mukaan miehet saivat henkilökohtaisia palkanlisiä naisia enemmän, vaikka työkokemusta olisi ollut saman verran.

Kuria kirjavillekäytännöille

Taloussanomien haastattelemien asiantuntijoiden mielestä järjestelmässä ei sinänsä ole mitään vikaa. Työntekijä saa ylimääräisestä panoksestaan muutakin kuin lämmintä kättä.

– Minulla itselläni on ihan myönteinen suhtautuminen tähän, että työnantajalla on omia elementtejä palkita työntekijöitä. Tärkeintä on, että yleiset periaatteet on yhdessä sovittu ja kaikille samat, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen sanoo.Muun muassa näillä perusteilla palkanlisiä jaetaan:

- ammattitaito- kustannustietoisuus- kehityshakuisuus- monitaitoisuus- vastuuntunto- sitoutuminen- yhteistyökyky- asiakastyytyväisyys

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?