Selvitys: Sukupuolten väliset palkkaerot kaventuneet etenkin eniten ansaitsevilla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kovapalkkainen nainen kuroo kiinni miehen etumatkaa

Parhaiten ansaitsevat naiset ovat kuroneet palkkaeroa miehiin nähden, kertoo tuore selvitys. Vähemmän ansaitsevia naisia palkkausjärjestelmien uudistukset eivät ole hyödyttäneet yhtä selvästi.

15.12.2010 9:30 | Päivitetty 15.12.2010 9:35

Tieto käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Tilastokeskuksen yhteisestä selvityksestä. Sen mukaan palkkausjärjestelmäuudistukset näyttävät todella kaventavan sukupuolten välisiä palkkaeroja.

Tänään julkaistun selvityksen mukaan läpinäkyvämmät arviointikäytännöt ja muut uudistukset ovat kuitenkin hyödyttäneet lähinnä tulojakauman yläpäässä, vaativissa tehtävissä työskenteleviä naisia.

Matalapalkkaiset ja vähemmän vaativissa tehtävissä työskentelevät naiset eivät ole kuroneet palkkaeroa samaan tapaan.

– Palkkausjärjestelmäuudistuksia ei siis voida pitää minään sukupuolten välisten palkkaerojen kaventamisen automaattina, tiedotteessa todetaan.

Samaan aikaan, kun työpaikoilla on uudistettu palkkausjärjestelmiä, muodollisen koulutuksen merkitys on vähentynyt. Vastaavasti työssä hankitusta monipuolisesta osaamisesta ja pätevyydestä on tullut yhä tärkeämpää.

Tutkijoiden mukaan tehtävien vaativuus ja tulospalkkaus näyttelevät yhä useammin merkittävää roolia palkan muodostumisessa. Yksityisen sektorin tulospalkkausjärjestelmiä tutkittaessa selvisi, että 3–6-vuotiaiden lasten äidit olivat keskimääräistä harvemmin niiden piirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?