Veroale syöty: Ruoka kallistuu rajusti

Vuodentakaisesta ruoan veroalesta on vain rippeet jäljellä. Ruoka on kallistunut taas reippaasti. Osa hinnoista on noussut jopa kymmeniä prosentteja – näin on käynyt esimerkiksi lohelle ja kahville. Ja lisää nousua on luvassa.

14.12.2010 13:27 | Päivitetty 14.12.2010 14:11

Ruoan arvonlisäveron alennus laski vuosi sitten ruoan hintaa yhdessä yössä neljä prosenttia. Nyt alesta on syöty jo puolet. Vuodessa elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet yli kaksi prosenttia. Osaltaan hintoja nosti heinäkuinen yleinen arvolisäveron prosenttiyksikön korotus.

Hinnankorotukset eivät ole jakaantunut tasaisesti eri tuoteryhmiin. Osa syötävistä tuotteista on kallistunut vuodessa kymmeniä prosentteja. (Katso taulukko jutun lopussa.)

Kovimmat hinnannousut ovat samaa luokkaa kuin polttonesteiden raju kallistuminen. Nousu on rokottanut erityisesti kasvissyöjän kukkaroa. Juurekset ovat kuuman kesän jäljiltä jopa puolet kalliimpia kuin vuosi sitten.

Eniten on kallistunut sipuli, peräti 65 prosenttia. Kahvi on kallistunut 22 prosenttia. Lohen 20 prosentin nousu on vetänyt perässään kirjolohen 15 prosentin nousuun.

Myös suomalaisen miehen ”lempivihannes”, lenkkimakkara, on kallistunut yli 10 prosenttia.

Ruoan hinnan nousu näkyy myös inflaation kiihtymisenä. Inflaatio eli kuluttajahintojen nousuvauhti kiihtyi marraskuussa 2,5 prosentin. Lokakuussa se oli 2,3 prosenttia.

Ja samaa on luvassa lisää. Pellervon taloustutkimus (PTT) ennusti jo lokakuussa, että koko alkuvuoden jatkunut ruoan hinnan lasku pysähtyy, syksyn aikana hinnat kääntyvät pieneen nousuun, ja vuodenvaihteessa on odotettavissa selkeämpi korotus.

Nämä kallistuivat eniten vuodessa Tuote%Sipuli65,3Porkkana40,4Paprika26,9Kahvi22,1Päärynä20,7Lohi20,6Rypäleet19,6Ruukkusalaatti18,0Ruokaperuna17,5Muut tuoreet hedelmät16,7Eineshampurilainen16,2Kirjolohi15,5Piippu- ja savuketupakka13,8Muu tuore kala13,5Salaatit ja tuoreet yrtit13,3Omena13,3Vesimeloni13,2Appelsiini11,2Vauvanruoat10,7Lenkkimakkara10,7Jäävuorisalaatti9,8 Lähde: Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?