Tunnista vaaralliset työpaikat

Palkat myöhässä, työvuorolistat puuttuvat ja väki vaihtuu tiheään. Jos työpaikallasi on tällaista, voi olla järkevää äänestää jaloillaan ja etsiä uusi työ. Nämä ovat muutamia merkkejä siitä, että kaikki ei ole kohdallaan. Lue mitä muita vaaran merkkejä kannattaa tarkkailla ja milloin on syytä huolestua.

12.12.2010 6:02 | Päivitetty 10.12.2010 20:22

Taloudessa orastaa uusi kasvukausi, mutta joillakin työpaikoilla huonot tavat istuvat tiukassa. Kilpailukyvyn tai voittojen nimissä työehtosopimuksista luistetaan, palkkaa liioitellaan tai töitä teetetään hulluna, ammattiliitoista kerrotaan.

Työehtosopimuksen laiminlyöminen on tärkein yksittäinen varoitusmerkki, joka kertoo, ettei yrityksessä kaikki ole kunnossa. Työnantaja saattaa esimerkiksi tarjota suurempaa palkkaa vastineeksi ylitöiden maksamatta jättämisestä tai muista sopimuspykälien ”unohtamisesta”.

– Kaupassa hävitään tavallisesti paljon, jos ei olekaan esimerkiksi palkallista vuosilomaa, työympäristösihteeri Erika Kähärä Palvelualojen ammattiliitto PAM:sta kertoo.

Tyypillisiä vaaranmerkkejä ovat myös kunnollisten työvuorolistojen puuttuminen. Esimerkiksi ravintola-alalla kaikki eivät Kähärän mukaan tunnu tietävän tai muistavan, että ravintolatyötä tehdään kolmiviikkoisjaksoissa.

Osa kilpailee jo työntekijöistä…

Kaupan alalla usko kulutuksen kasvuun on vahvaa, eikä useimmissa liikkeissä irtisanomisista ole juuri nyt pelkoa. Hyvistä myyjistä jopa kilpaillaan, mutta työtarjouksia ei aina paketoida realistisesti.

– Provisio-palkkaiset myyntipalkkiot, joissa luvataan hurjia kuukausipalkkoja, tuottavat usein pettymyksen ihmisille. Summat vaativat isoja ponnistuksia, Kähärä kertoo.

Työhönottotilanteessa pitäisi antaa rehellinen kuva työn sisällöstä ja palkkauksesta. Jos tilinauha tuottaa pettymyksen, moni lähtee kävelemään. Kähärän mukaan työntekijöiden suuri vaihtuvuus suhteessa muihin alan paikkoihin on vanha merkki siitä, että jotain on pielessä.

Kaupan alalla tiukka työehtosopimus on myös onni. Jos työpaikalla jokin mättää, kannattaa asiasta keskustella esimiehen kanssa. Tarvittaessa työehtosopimukseen voi aina vedota.

Mikäli yrityksessä jokin on pielessä, on hyvä vaihtoehto äänestää jaloillaan. Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimitsijan Jarmo Martikaisen mukaan rakennusalalla kannattaa nopeasti alkaa katsoa uutta työpaikkaa, jos yrityksessä vaikuttaa olevan jokin pielessä, eikä puhe auta.

… kun osa vielä kamppailee olemassaolosta

Työpaikan ongelmien taustalla voi olla huono työilmapiiri, heikko johto tai pinttyneet talon tavat. Yleensä pulmien perimmäinen syy on kuitenkin raha.

Rakennusliiton Jarmo Martikaisen mukaan esimerkiksi palkkojen viivästyminen on ensimmäinen merkki siitä, että yrityksessä ei kaikki ole kunnossa. Ongelmatapauksissa ratkaisua kannattaa hakea ensin työpaikan sisältä.

– Jos keskustelukulttuuri on kunnossa, toimitusjohtaja voi hyvin kertoa missä mennään. Maksut voivat esimerkiksi olla asiakkailta myöhässä.

Saattaa myös olla, että yritys kamppailee yhä eloonjäämisensä puolesta. Euron alamäki on Suomessakin herättänyt pelkoja uudesta kriisistä.

– Ensin tulee hiljaisia signaaleja, esimerkiksi vaatimuksia lähinnä joustamiseen liittyen, lisätehtävien suorittamista ja niin sanottua yrittäjän ymmärtämistä, Palvelualojen ammattiliiton neuvottelupäällikkö Hannu Sironen sanoo.

– Talouspuolella saatetaan antaa ohjeet, että maksetaan laskuja hitaammin. Samaan aikaan yritetään saada omat saatavat mahdollisimman nopeasti sisään, Toimihenkilöunionin teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas kertoo.

Kiire on kaikilla

Joustamista, lisätehtäviä ja yrityksen eteen venymistä vaaditaan muulloinkin kuin konkurssin partaalla. Kasvutilanteessa lisääntyvät työt kasaantuvat irtisanomisista selvinneiden harteille.

– Joskus kokeillaan pelolla johtamista. Se saattaa toimia, jos halutaan nostaa tehoja lyhyeksi aikaa, mutta vuoden sisällä homma kostautuu. Ihmiset eivät jaksa, Toimihenkilöunionin Markku Palokangas kertoo.

Kiirettä saatetaan lisätä myös jatkuvilla organisaatiouudistuksilla ja byrokraattisella pyörityksellä. Jos perinteisiä käytäntöjä aletaan yht’äkkiä romuttaa, on firmassa Palokankaan mukaan jotain mätää. Esimerkiksi nopeat muutokset tulospalkkauksessa kertovat huonosta taloustilanteesta.

Pahimmillaan kiirettä lisätään palkatta. PAM:n Erika Kähärä kertoo, että jopa joissakin suurissa yrityksissä on tapana, että lopetus- ja aloitustöistä ei haluta maksaa palkkaa.

Työntekijä tulee kiireessä töihin ehtiäkseen hoitaa esimerkiksi kassan avaamiseen tarvittavat työt mahdollisimman nopeasti, koska palkka alkaa juosta vasta kun kauppa jo aukeaa. Silloin kassan on oltava jo auki ja valmiina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?