OP-Pohjola: Asuntojen hintojen nousu hiipuu

Asuntojen hintojen keskimääräinen nousutahti hiipuu ensi vuonna alle kymmeneen prosenttiin tämän vuoden yli kymmenestä prosentista. Hintamuutokset vaihtelevat kuitenkin paljon alueittain.

7.12.2010 14:41 | Päivitetty 7.12.2010 15:26

Asuntojen hinnat eivät todennäköisesti nouse ensi vuonna yhtä paljon kuin tänä vuonna. OP-Pohjolan kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg arvioi, että seuraavien 12 kuukauden aikana asuntojen hinnat nousevat keskimäärin 5–10 prosenttia.

Hän pitää nousua maltillisena. Kuluneena vuonna se ei kaikkialla ole ollut sitä. Sandberg huomautti OP-Pohjolan asuntoaamussa, että asuntojen hinnat ovat muuttuneet epätasaisesti eri puolilla maata. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hinnat ovat kohonneet 12–14 prosenttia, mutta monella muulla alueella hinnat ovat nousseet 5 prosenttia.

– Huikein nousu on nähty Vaasassa, missä asuntojen hinnat ovat kohonneet 20 prosenttia, kertoo Sandberg.

Korkojen alhaisuus on tukenut asuntokauppaa, mutta pankinjohtaja Mikko Hyttisen mielestä se ei ole ylikuumentanut tilannetta.

Työllisyys ja asuntotarjonta ohjaavat paikkakuntakohtaisia hintaliikkeitä. Uudisasuntotuotanto on lähtenyt laman jälkeen käyntiin, mutta Hyttinen huomauttaa, että vieläkin se on turhan vaisua. Hän viittaa VTT:n tutkimukseen, jonka mukaan Suomessa valmistuu tänä vuonna alle 25 000 asuntoa, vaikka uusia asuntoja pitäisi rakentaa liki 35 000 vuodessa.

Myyntiajatlyhenevät

Euroalueen velkakriisi ei ole säikyttänyt suomalaisia asunnonostajia. Sandbergin mukaan asuntokauppoja on tehty erittäin vilkkaasti. OP-Kiinteistökeskusten koko vuoden tuloksesta näyttää tulevan parempi kuin huippuvuonna 2005.

Asuntomarkkinoiden vilkkaus on näkynyt myös myyntiajoissa. Kun viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kerrostaloasunnon myynti vei keskimäärin 70 päivää, nyt kauppaan arvioidaan kuluvan viikko vähemmän.

Omakotitalojen myyntiin ennakoidaan menevän noin sata päivää. Vielä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä siihen meni noin kuukausi enemmän.

Euroopan talousongelmien vuoksi korot pysyttelevät vastaisuudessakin alhaalla. OP-Pohjola-ryhmässä arvioidaan, että ensi vuoden lopulla 12 kuukauden euribor voi olla kahden prosentin tuntumassa.

Korkojen nousuun on Hyttisen mukaan syytä varautua. Taloustilannettakaan ei pidä kokonaan unohtaa.

– Kyllä laina-asiakkaan on järkevää ottaa euroalueen velkakriisi huomioon, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?