Suomalaisten mielestä hyvä palkka on yli 3 000 e/kk - Oma raha - Ilta-Sanomat

3000 e/kk – onko tämä hyvä palkka?

Miten iso on hyvä palkka? Palkka, jolla eläisi kohtuullisen mukavasti, mutta ei vielä kohtuuttoman leveästi. Keskituloisen ansiot eivät siihen riitä – ainakaan pääkaupunkiseudulla. Taloussanomien laskelmat paljastavat, että niillä ei vielä vietetä kulutusjuhlaa. Katso millainen palkka tarvitaan elämiseen ilman penninvenytystä.

4.12.2010 6:02 | Päivitetty 4.12.2010 1:13

Keskiansiot eivät riitä Suomessa kulutusjuhlaan, vaan hyvän palkan pitäisi alkaa  vähintään kolmosella. Näin osoittavat Taloussanomien tekemät laskelmat.

Jotta kaksilapsinen perhe eläisi Helsingissä kohtuullisen mukavaa elämää, jossa penniä ei tarvitse venyttää ja jossa perheellä on varaa muun muassa vuotuiseen etelänmatkaan, pitäisi vanhempien yhteen laskettujen, verojen jälkeisten nettopalkkojen olla yhteensä vähintään 3 371 euroa. (Katso taulukko jutun lopusta.) Muualla Suomessa riittää 300 euroa vähemmän.

Silti ei synny mitään kulutusjuhlia. Pelivara suomalaisten keskiansioillakin on pieni.

Vasta yli 3 000 e/kkon hyvä palkka

– Vastavalmistuneelle hyvä palkka on 3 440 euroa kuussa. Nelikymppisenä asiantuntijan pitäisi tienata 5 000 euroa kuussa ja pomohommissa nelikymppisen palkan pitäisi olla 6 000–8 000 euroa, Tekniikan akateemisten (TEK) asiamies Teuvo Muhonen, joka edustaa diplomi-insinöörejä.

Hän tietää toki, että vastavalmistuneet eivät keskimäärin saa alan 3440 euron suosituspalkkaa. Jos saisivat, niin silloin palkkasuosituksia antava valiokunta ei voisi olla tyytyväinen työhönsä. Valiokunnan jäsenet ovat työelämässä vaikuttavia diplomi-insinöörejä.

Pomojen hyvän palkan haitarista Muhonen muistuttaa, että paljon riippuu yrityksestä, yksiköstä, sen sijainnista ja toimialasta.Hyvän palkkapolitiikan määritelmän hän sanoo kuulleensa 90-luvun lamavuosina eräältä sisä-Suomessa sijainneen tehtaan johtajalta:

– Olemme lähteneet siitä, että kenenkään ei tarvitse käydä työaikana sosiaalitoimistossa, johtaja tuumasi.

Moni saa kokoaikaisenavain 2 000 euroa

Johtajan palkkamalli ei toimi nyky-Suomessa. SAK:n ekonomisti Ville Kopra muistuttaa, että pienimmät palkat eivät riitä millään hyvään elintasoon. Oheisista laskelmistakin näkee hänen mukaansa, että toimeen ei tule.

Ei varsinkaan, jos perhe asuu pääkaupunkiseudulla – eikä varsinkaan silloin, jos palkansaajia on perheessä vain yksi.

Taloussanomien laskelmassa on otettu huomioon perheen asumiskulut, auton kustannukset, menot päivittäistavaroihin sekä yksi yhteinen lomamatka ja lasten harrastukset. Laskelmassa vanhemmat eivät kuluta omiin harrastuksiin eivätkä tuhlaa viihde-elektroniikkaan, tietoliikenteeseen tms.

– Ihmisten on pakko säästää välttämättömistä menoista ja äkillisen tarpeen tullen turvautua pikavippeihin, Kopra kuvaa karua on todellisuutta, joka on myös työssäkäyvien arkea.

– Alle 2 000 euron kuukausiansioilla on kymmeniä tuhansia suomalaisia, hän muistuttaa.

SAK:n tavoite on ollut sitäkin vaatimattomampi: että kokoaikaisesta työstä maksettaisiin edes 1 500 euroa kuussa.

– Kiperä paikka. 1 500 ja 2 000 euron välissä menettää kaikki avut ja tuet. Vain päivähoitomaksun alempi luokka pysyy.

Toisaalta hän alleviivaa, ettei suomalaisten noin 2 900 euron keskiansioillakaan vielä juhlita. Siitä pitää huolen verotus. Oheisen laskelman menoista jää kahdella keskivertopalkansaajalla muuhun kulutukseen Helsingissä 840 euroa ja muualla Suomessa tuhat euroa. (Katso taulukko jutun lopussa.)

Entäs kun joku kodinkone hajoaa?– Subjektiivinen asia eli riippuu henkilöstä, pohtii toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen sitä, mikä on hyvä palkka.

– Jollekin pieni palkka voi tuntua kohtuuhyvältä. Jollekulle suurempikaan ei riitä, kun on iso velka tai muita menoja.

Hän muistuttaa, että vajaan 3 000 euron keskiansio ei kerro koko totuutta, koska se on aritmeettinen keskiluku. Mediaani, joka jakaa tilaston kahtia, on 2 500 euron tietämillä.

– Palkkatilasto on vasemmalle kallellaan, koska pienipalkkaisia on valtavasti. Toisella puolella haitari venyy suuriin tuloihin, jotka sitten nostavat keskiarvoa.

– Lisäksi pitää ottaa huomioon, että vaikka palkat ovat pääkaupunkiseudulla paremmat kuin muualla, elinkustannukset pääkaupunkiseudulla ovat vieläkin suuremmat kuin maakuntakeskuksissa ja maakunnissa.

Nevalainen ei usko, että keskipalkka riittäisi oheisen laskelman mukaan hyvään elämään ainakaan Helsingissä.

– Entä kun kodinkone hajoaa tai tulee muita ylimääräisiä menoja, hän kysyy.

Taloussanomien Helsingissä tekemä katugallup puolestaan kertoo, että monen suomalaisten mielestä hyvä palkka on 3 000 euroa kuukaudessa haitarin ollessa 3 000–6 000 euroa. Vastaajat olivat eri puolilta Suomea. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?